Menu Close

Sarah Crossan: Darázsfészek

Nem vagyok az a típus, aki csak a borítóért vesz meg vagy olvas el egy könyvet. De egy figyelemfelkeltő külső mindenképpen vonzza a szemet és felpiszkálja az ember érdeklődését. Így voltam a Darázsfészekkel is. Semmit se tudtam a könyvről, amíg meg nem láttam a borítóját, akkor utána néztem és a fülszövege meg a méltató kritikák bizony eléggé mézesmadzag szerepét töltötték be, úgyhogy jeleztem, hogy ezt én biza szívesen olvasnám. Már tudtam előre, hogy nem lesz egyszerű a történet, még a komfortzónámtól is messze van, s végül örülök, hogy kézbe vettem, mert igazán különleges élményt adott.

Ana ügyvéd, többnyire hagyatéki eljárásokkal, végrendeletekkel foglalkozik. Így tudja meg, hogy szeretője elhunyt. Connorral pont a férfi végrendeletének megírása hozta össze és évekig titokban találkoztak, senki se tudott róluk. Most úgy kell intézkednie és profinak maradnia, családi ügyekkel foglalkoznia, hogy bár ő ismeri a hozzátartozókat, róla mindenki más csak azt hiszi: egy segítőkész ügyvéd. Közben pedig megszakad a szíve és nincs senki, akivel megoszthatná bánatát, akivel kibeszélhetné a helyzetet. Vajon felemészti-e a maradék józan eszét a gyász?
Határozottan kényes téma a házasságtörést körbejárni, főleg úgy, hogy fokozatosan kiderül: nem csak Connornak, de Anának is volt családja. S míg a nő egyre jobban belekavarodott a kapcsolatba és kész lett volna feladni mindent a férfiért, az olvasó jól látja, hogy a dolog egyoldalú volt. De nagyjából ez az, amire Ana is rájön a temetés után, ahogy megismerjük a múltat és a jelent, a zaklatott gondolatokból, emlékfoszlányokból összerakja nekünk, olvasóknak a mozaikdarabokat és teljesen kitárulkozik. Kiderül, hogy micsoda toxikus kapcsolat volt az amit Connorral együtt fenntartottak, ha azt gondolnánk, hogy a regény cukormázzal vonja be a házasságtörő viszonyt, hát nem tévedhetünk nagyobbat. Az egészben nincsen semmi romantikus, semmi szép és méreg bizony nem hagyja érintetlenül azokat se, akiket megcsaltak, elárultak: sokkal több ember sérült itt meg, mint csak a hátra hagyott szerető.

Ana a narrátorunk és a regény különleges szabadversként van megírva: tökéletesen visszaadja a nő zaklatott gondolatait, mintha szilánkokra tört volna a józansága és a darabokból megpróbálna megint valami értelmes életet összerakni, de az emlékek és a jelen összekeverednek. A motívumok bár nagyon randomnak tűnnek az elején egyáltalán nem azok: a történet csapongónak tűnik de a végén kiderül, hogy nem az. Csupán a szerző nagyon trükkös: rögtön megtudjuk, hogy házasságtörő viszonyról van itt szó, de csak fokozatosan derül ki, mindig újabb megdöbbentő fordulatokból tudjuk meg, mennyire mélyre is hatolt ez a mérgező kapcsolat és mennyi embert érintett meg közben. Ennek ellenére Ana magára maradt mert ami benne van, azt nem oszthatja meg senkivel hiszen nem értené őt meg senki, sőt feloldozást se kaphat bárkitől. Igazából még az olvasótól se, úgyhogy nem csoda, ha vannak, akik csak azt látják: picsog egy nő, mert a mérgező viszonya véget ért.

De nekem igazából tetszett az amit és ahogy bemutatott Sarah Crossan. Ana egyre mélyebbre merülése az érzelmi hullámok alá kicsit emlékeztetett Elena Ferrante: Amikor elhagytak című regényére, csak itt az olasz nővel ellentétben maradt annyi főhősünkben, hogy a külsőségekre továbbra is adott. Bár őrültségeket követett el, a kívülállók közül alig volt, aki észrevette, hogy valami nincs rendben vele. Ez persze sokat elmond arról is, hogy mennyire volt magányos már eleve…

Szóval bár rövid regény, beszippantós, de elég fajsúlyos és lehet róla sokat gondolkodni. Pont az a típus, amit nem szoktam olvasni: nem felemelő és tele van szenvedéssel. De a téma és a stílus, egy házasságtörő viszony anatómiája és a szabadvers, magával ragadott és megdolgoztatta az agyamat.

Blogturné

Elveszíteni valakit, akit szeretünk, mindig fájdalmas dolog. De mihez kezdesz akkor, ha a fájdalmadat nem oszthatod meg senkivel, mert akit elvesztettél, csak titokban volt a tiéd? Sarah Crossan Darázsfészek című könyve sajátos formában és nagyon érzékenyen mutatja be egy tiltott szerelem és a gyász történetét. Tartsatok öt bloggerünkkel a kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!

Fülszöveg

Ana ​és Connor három éve szeretők. Szűk hotelszobákban, zsúfolt kávézókban, rövid üzenetekben és lopott hétvégéken egy olyan világot építenek maguknak, amelyben kettejükön kívül nincsen másnak hely, és amelyből esténként más-más családhoz térnek haza.
Egy nap aztán megtörténik az elképzelhetetlen: Connort halálos baleset éri, és Ana egyedül találja magát a titkuk fogságában. Ráadásul a legrosszabb szerepben – hivatalból, hagyatéki ügyvédként pont neki kell vigaszt és megnyugvást nyújtania a gyászoló özvegynek.
Hogyan veszíthetünk el valakit, akiről a világ azt sem tudta, hogy a miénk? Hogyan gyászolhatunk meg valamit, ha a fájdalmunkat nem beszélhetjük ki? Sarah Crossan regénye két egymás árnyékában létező házasság élveboncolása, egy volt szerető érzelemteli, ám kegyetlenül őszinte vallomása szerelemről, veszteségről, az elengedés és a megbocsátás útvesztőiről.

Méltatások:”Istenem, lenyűgöző… Sarah zseniális író.” – CECELIA AHERN
„Sarah egy olyan írásmódot alkotott a regényeiben, ami egyedi, és csakis az övé.” – JOHN BOYNE, A csíkos pizsamás fiú szerzője
„Meggyőző, gyönyörűen megírt történet.” – THE SUNDAY TIMES
„Az időzítés királynője… Crossan az élet legsötétebb perceit is humorral és emberséggel tálalja; garantáltan nem fogja tudni letenni.” – THE TIMES
„Párkapcsolat, hivatás és anyaság egyaránt górcső alá kerül a »másik nő« megkapó portréjában.” – DAILY MAIL
„A házasságtörő viszony lírai beszámolója a szerző finom, egyedi stílusa miatt igazán megrázó és hatásos. Elvárom, hogy legalább annyi díjat hozzon az írónak, mint az ifjúsági regényei.” – RED

Kiadó: General Press, 2021
Oldalszám: 264, keménytáblás
ISBN: 9789634524670
Fordította: Ács Eleonóra
Megerndelés

Nyereményjáték

Mostani játékunkban a hűtlenség áll a középpontban. Minden állomáson találtok egy kapcsolódó idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“A házastársak egyenlőtlensége, véleménye szerint, abban állt, hogy a feleség és férj hűtlenségét a törvény s a közvélemény másképpen bünteti.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

02.21. Könyv és más
02.23. Fanni’s Library
02.25. Booktastic Boglinc
02.27. Olvasónapló
03.01. Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *