Menu Close

Randall Munroe: Hogyan …

Most már akkora az Olvasónapló, hogy már én se emlékszem minden bejegyzésre, s ha vissza is pörgetem az olvasási listáimat a Molyon vagy a Goodreads-en, azt, hogy mit írtam az adott könyvről, itt kell keresnem. Nagy mellénnyel hát nekiálltam, hogy megnézzem, mit is írtam Randall Munroe egyik korábbi kötetéről, a Mi lenne ha -ról és kiderült, hogy semmit! Azt már a lustább időszakomban olvastam, amikor nem írtam mindenről bejegyzést. Úgyhogy nem tudom linkelni. Cserében viszont elmesélhetem most, hogy igen, én is Munroe pálcikaembereivel találkoztam először és néha könnyesre röhögtem magam rajtuk. Mikor a Mi lenne ha-t olvastam, tudtam meg, hogy Munroe nem csak rajzolni tud, meg jól átlátja a modern ITs szakemberek életét, hanem robotikával foglalkozott és a NASA-nal dolgozott. Csak aztán a rajzolás jobban bejött neki:) Aztért még kamatoztatta rendesen a tudását is, amit kutatóként felhalmozott, hiszen az előző könyveiből már ez is kiderült.

Itt most nem tudományos feladatokat igyekszik megoldani, hanem éppen fordítva: hétköznapi helyzeteken gondolkozik el és azokat igyekszik megmagyarázni mondjuk a fizika törvényeivel. Egészen elképesztő agya lehet, ha egyszerűen elkezd gondolkozni mondjuk azon, hogyan oldja meg a költözést és aztán kiköt ott, hogy milyen sugárhajtóművek kellenének ahhoz, hogy egy házat egyik államból a másikba telepítsünk mert így egész egyszerűen megkerülné, hogy mondjuk dobozokba kelljen be meg kipakolni. Szóval Munroe vesz olyan alapvető eseteket, mint a költözés, barátkozás, medence ásás, síelés vagy éppen zongorázás és megpróbál olyan megoldásokat találni a felvetett kérdésekre, amelyek tudományosan még hihetőek és bizonyíthatóak is lehetnek. Más kérdés, hogy mondjuk honnan szedünk hozzá felszerelést, úgyhogy gondolatkísérleteivel az abszurd határát súrolja, de legalább viccesen. S miközben kuncog az olvasó, hirtelen arra kell rádöbbenni, hogy nem csak jól szórakozunk, de simán le is nyűgöz az ahogy rádöbbenünk, hogy mennyire komoly tudományos gyökerei vannak Munroe-nak, s milyen biztos kézzel nyúl a fizikusi, mérnöki tudásához.
Igazából Munroe-t olvasni kicsit olyan, mint az Állítólag… -ot nézni (Myth Busters), ahol szintén hasonló lelkesedéssel és tudományos felkészültséggel igyekeznek lerombolni vagy éppen megerősíteni a hiedelmeket. Maga a könyv is hivatkozik a tévésorozatban látott kísérletre. Mert azért popkulturális utalásokkal is teli van a kötet. Egyik kedvencem persze amikor a Gyűrűk urából vett példákkal magyarázza a focit. De a barátkozás résznél még Terry Pratchett is előkerül.

Aztán a könyvben vannak még Munroe-nak igazi szakértő segítői is, például Chris Hadfield ezredes, akinek a kényszerleszállással kapcsolatos kérdéseit teszi fel. S az űrhajós pilóta nagyon benne van a játékban és komoly válaszokat ad arra, milyen típusú mezőn és mikor érdemes földre tenni a gépet, meg hogy el lehet-e adogatni a kényszerleszállás közben a repülő alkatrészeit…

De Serena Williams is Munroe segítségére siet hogy kiderüljön, miként lehet elkapni egy drónt.

S természetesen a könyv teli van Munroe rajzaival, pálcikaemberekkel és kalandjaikkal, amelyek tökéletesen kiegészítik a leírtakat, csak éppen sokkal inkább a humorra vannak kihegyezve.
Randall Munroe ezen könyve akárcsak az előzők szórakoztatva oktat. Úgyhogy abszolút jó beugró lehet a fizikával éppen ismerkedő gyerekeknek is, hogy lássák az elméleti tudás is tud szórakoztató lenni, ha hétköznapi problémákra próbáljuk meg alkalmazni. Az én példányom megy a 7. osztályos fiam polcára, hogy néha levegye és belelapozzon elolvasson 1-1 fejezetet és aztán szívesebben forgassa a fizikakönyvét.

Blogturné

Randall Munroe legújabb, Hogyan… című könyvében különböző – gyakran abszurd – problémákra keresi a válaszokat, de legpraktikusabb, legkézenfekvőbb megoldások helyett a leggyorsabbakat, legérdekesebbeket és a legabszurdabbakat keresi. Mindeközben Munroe megmutatja a fizika szórakoztató oldalát, és szellemes illusztrációival garantáltan minden olvasóját megmosolyogtatja. A könyvet az Athenaeum kiadó jóvoltából már magyarul is olvashatjuk, és ha bloggereinkkel tartasz, akkor meg is nyerheted a kötet egy példányát!

Fülszöveg

A ​világ legszórakoztatóbb és leghaszontalanabb önsegítő könyve a Magyarázókönyv és a Mi lenne, ha? című bestsellerek elképesztő kreativitással megáldott szerzőjétől. Minden feladat megoldására kínálkozik egy jó út, egy rossz út és egy olyan monumentális, komplex, szertelen és célszerűtlen út, ami senkinek sem jutna eszébe – kivéve Munroe-nak.
A bestseller szerzőként és karikaturistaként ismert szerző legújabb könyve számos totálisan unpraktikus tanácsot tartalmaz a repülővel való landoláshoz vagy ahhoz, hogyan kell lyukat ásni, hogyan jósolhatjuk meg az időjárást a Facebook-fotóink pixeleinek analizálásával, és hogy csupán egy fog radioaktivitási szintjéből mi módon derülhet ki, melyik generációhoz tartozunk. Megtudhatjuk végre, hogyan érdemes készíteni szelfit teleszkóp segítségével, és hogy miért javasolt előbb felforralni a folyó vizét, ha át akarunk kelni rajta…
A legegyszerűbb dolgok legkomplikáltabb megoldásával Munroe célja nem csupán az, hogy bonyolítsa az életünket és a sajátját. Akárcsak a Mi lenne, ha? című könyvében, a szerző most is kalandos utazásra hív a lehető legabszurdabb megközelítésmódok izgalmas világába: a Hogyan… okos infografikákkal és vicces rajzokkal illusztrált, üdítő agytorna, amely által jobban megérthetjük a mindennapi tevékenységeink mögött rejlő tudományos és technológiai folyamatokat.
Kiadó: Athenaeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 344
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789632939438
Illusztrálta: Randall Munroe
Megjelenés időpontja: 2020. február 24.
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani játékunkban Munroe könyvének részleteit kell kiegészítenetek. Minden állomáson egy-egy idézetet olvashattok a Hogyan… című kötetből, azonban egy-egy szó hiányzik a részletekből. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik szó passzol a szövegrészletbe, és ezt beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom:

„Az emberek változatos természeti folyamatok által jutnak …-hoz. A hő megszerzéséért elégetjük a dolgokat, összegyűjtjük a napenergiát, hasznosítjuk a felszín alatti hőforrásokat, megzabolázzuk a szelet és a vizet, hogy hajtsák a turbináink lapátját. Elméletileg ezek a technikák beltéren is működnek, csak kicsit komplikáltabban.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 23. Booktastic Boglinc
03. 25. Olvasónapló
03. 27. Hagyjatok! Olvasok!
03. 29. Utószó
03. 31. Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *