Menu Close

Hedvig Montgomery: Szülői varázslat 2.- A csodák időszaka

Hamarosan én is visszatérek, de addig is ha gyereknevelésről van szó, rendszeres olvasók tudják, hogy a könyveket D. fedezi fel, az ő kérésére veszem meg, vagy kérem el őket recenziónak.
A Szülői varázslat első részéről is ő írt, úgyhogy a másodikról is vendégbloggerként mond véleményt.

Lobótól a könyvet még a kijárási korlátozás előtt kaptam meg, és ugyan a szerző neve és a könyv címe nem ébresztette fel bennem emlékeket, a borító meg egy kis belelapozás után eszembe jutott az előző Szülői varázslat könyv pozitív végkicsengése. Gyorsan bele is olvasgattam, és nagyon megtetszett pár történet a gyerekek első éveihez kapcsolódó történetekből, de aztán a vírus miatt mégis parkoló pályára került, hogy négy héttel később elolvassam.

A könyv egyik oldalról folytatása az előző kötetnek, hiszen a szülőség körül nincs annyi felfedezni való dolog. Másik oldalról egy teljes könyvet kapott az első két év, ezért egy kicsit olyan, mintha ez az előzmény könyv lenne. Valószínű miután sikeres lett a Szülői varázslat, megrendelték a folytatást, ami a teljes 20 évet (születéstől a leválásig) időszakokra bontva fogja részletesebben tárgyalni.

Az első könyv a legfontosabb időszakot, a gyerek első éveit (0-2 év) dolgozza fel. Ugyancsak két évet ölel fel, de teljes joggal kapott önálló könyvet ez az időszak. Kiemelten fontos mind a szülőnek, mind a gyereknek ez a szakasz, és hát egyik félnek sem könnyű. Mert egyik pillanatban még ifjú pár voltatok, majd egy pillanat múlva már anya és apa lettetek, és hát senki nem szólt erről hogy ez nem megy egy csettintésre, meg hogy elég nehéz lesz. Hogyan legyünk jó anyák? jó apák? Hogyan kell annak lenni? Kell-e ehhez változni? Mit kezdjek egy hónapos gyerekkel aki még beszélni sem tud? Mindentől védjem meg? Mindent adjak meg neki? Mi az amire szüksége van? Sok-sok kérdés, ami nincsenek egyszerű és jó válaszok, és hát sem a rokonság, sem a barátnők, se a védőnők nem könnyítik meg dolgunkat.

Ezen problémákra nyújt segítséget a könyv kezdő vagy leendő szülőknek. Hasonlóan az előző kötethez, itt is sok praktikus tanácsot kapunk, sőt itt még jobban időszakra bontva kapjuk meg a válaszokat, hogy hogyan is kell megnyugtatni egy három hónapost, egy nyolc hónapost, vagy egy két évest. Mert a gyerek ugyan mindig gyorsan nő, de ebben az első két évben egy kis ötven centis csak alvó csomagból, egy járkáló, beszélő kis felfedező lesz, ami a legnagyobb változás egész életünkben. A korábban is használt kötelék (vagy kapcsolaton) keresztül közelíti meg a szülőséget a szerző. Segít a kötelék kialakításában, abban hogy a kötelékhez milyen út vezet a gyereken keresztül (érzelmek megértése, heves érzelmek kezelése), az elfogadás és a szeret a gyerek felé. Minden szülő cipeli a gyerekkorának köpenyét, azaz a saját gyerekkorunk hatással van a szülőségünkre, és ennek a felismerése és felhasználása nagyon fontos a sikeresen kapcsolathoz. Ez csak egy fejezetet kapott, a nem túl könnyű önreflexiós tanulással együtt, pedig ez egy önálló kötetet is megérne, mert olvasni könnyű, jól csinálni már annál nehezebb. A határok – és a szülők határainak – kiszabása, a dackorszak, a felelősség és az esetleges frusztráció (szülői) is terítékre kerülnek, és a történeteken keresztül a szerző megmutatja az olvasónak a hibát, a hiba működését, és azt is, hogyan tudja ezt a szülő meggyógyítani. És a gyógyításhoz ugyan a gyerek nagy segítség, de a gyógyítás a szülő feladata és terhe. És mind e mellé még a párkapcsolatra is tessék figyelni kezdő szülők. A könyvön keresztül nagyon érdekes megismerni, hogy mennyi felnőtt világi rossz szokás, frusztráció és düh jut egyes gyerekekre, és ezt hogyan mutatják a külvilágnak. Természetesen ha már olvassuk és felismertük, akkor már elindultunk a jó úton. És igazából ez a könyvnek is a célja. Nem akar tökéletes szülőt nevelni belőlünk, nem kell a tökéletes gyerekkort teremtenünk, mert a gyereknek is bizony el kell esnie, és hát a szülő is megbotlik olykor, de ha mindketten tudják hogy hibáztak és azt hogyan lehet kijavítani, akkor minden rendben lesz. Csak ennyit akar a könyv.

A felépítése teljesen megegyezik az előző könyvvel, így a legnagyobb hiba is benne van: a fejezet közepén a témához nem kapcsolódó kiemelt szövegek. Most is javaslom ezeket átugrani. Viszont jobb lett a könyv, valószínűleg a rövidebb időszak jót tett témának, több tudott lenni a közeli történet, és a tanácsok is jobban illenek. És ebben a könyvben is kitár a közösségi médiára, ami plusz pont. Így szülővé válás előttieknek, vagy éppen frissen szülővé vált pároknak javasolt, nagyon hasznos olvasni való, de ha már túl vagyunk a 2 éven, akkor azért már óvatosan javasolt, mert jó pár hibánkra rávilágít majd. Persze ez nem baj, de mivel jönnek a következő kötetek, inkább mindenkinek azt javaslom, ami előtte van. Azon könnyebb javítani.

Blogturné

Folytatódik Hedvig Montgomery Szülői varázslat című sorozata, mely a Partvonal Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A norvég pszichológus, családterapeuta és édesanya ezúttal egy különleges korszakot, a gyermekek első két évét veszi górcső alá, szemléletmódjával és tanácsival pedig segíti az olvasókat abban, hogyan tehetik boldoggá ezt az időszakot mind a maguk, mind gyermekeik számára. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

Fülszöveg

Kincsek ​tárháza minden kisgyermekes szülőnek
Az ember életének első két éve maga a csoda: 24 hónap alatt a védtelen, tehetetlen csecsemőből önállóan járó, beszélő és mindenre kíváncsi kisgyerek lesz. Ebben a korban alapozzuk meg gyerekeink biztonságérzetét és önbizalmát, hogy később magabiztosan vegyék a különböző akadályokat.
A Szülői varázslat című sorozat második kötete a 0-2 éves korosztályról szól. Kifejezetten csecsemőkre szabva kerül elő a bevezető kézikönyvből már ismerős hét lépés, valamint szó esik arról, hogyan kerülhetők el a leggyakoribb szülői hibák. A szerző igyekszik választ adni azokra a kérdésekre is, amelyeket minden újdonsült anya és apa feltesz az alvással, játékkal, etetéssel és beszédtanulással kapcsolatban.

Hedvig Montgomery (sz. 1968) az Oslói Egyetemen szerzett pszichológusi végzettséget, magánpraxisát 1999 óta vezeti. Család- és párterápiára szakosodott. A norvégiai FamLab szülőket segítő egyesület szervezésében szemináriumokat vezet, valamint gyerekekkel és a gyerekek fejlődésével kapcsolatos tanfolyamokat és előadásokat tart.
Kiadó: Partvonal Könyvkiadó, 2020
Oldalszám: 208 keménytáblás
ISBN: 9786155783937
Fordító: Veress Kata
Megrendelés

Nyereményjáték

Az emberi fejlődést már sok pszichológus igyekezett a történelem során szakaszokra osztani, más-más megközelítést vagy szempontot kiemelve. Aktuális játékunkban ilyen pszichológusok nyomába eredünk. Minden állomáson megtaláljátok egy ilyen fejlődési szakasz elnevezését, mely az első két év időszakára tehető, a ti feladatotok pedig, hogy a hozzá kapcsolódó pszichológus nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

bizalom vs. bizalmatlanság

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.23. Könyv és más
04.25. Olvasónapló
04.27. Flora the Sweaterist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *