Menu Close

Bill Burnett Dave Evans: Tervezd meg az életed

Hiába van tele az internet mindenféle önsegítő honlapokkal, tanfolyamokkal és videókkal engem valahogy mindig jobban meggyőztek az életvezetési tanácsokat adó könyvek. De lehet, hogy csak régimódi vagyok és azért kedvelem inkább a nyomtatott változatot. A tavalyi év egyik nagy sikere volt Bill Burnett és Dave Evans kötete, a Tervezd meg az életed, amelyet úgy tartanak, hogy karrierépítési tanácsadó könyvek klasszikusai között van a helye. Az egyetemünkön is egy kurzus kötelező olvasmánya volt például az őszi szemeszter alatt. Az egész elmélet amit a könyvben olvashatunk igazából azért izgalmas, mert évek elméleti és gyakorlati képzésének esszenciája. A két szerző ugyanis a designereket készíti fel az élet rögös útjára és ebből jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a formatervezőként elsajátított gondolkodásmódot alkalmaznák az élet más területeire is. Elsősorban a megfelelő életcélok és karrierek kiválasztásához adnak tanácsot kezdő munkába állóknak, de a könyvben több olyan példát is hoznak, hogy már meglévő karrierjét az ember hogyan tudja úgy átalakítani, hogy jóval elégedettebb legyen az életével.

Bill Burnett és Dave Evans tehát a Stanfordon dolgozták ki módszerüket, amelyet immár magyarul is olvashatunk. A kötet könnyen, jól használható és nem csak elmélet, hanem gyakorlati feladatokkal is tele van. Elmondják, hogy mégis mire megy ki ez a tervezői gondolkodásmód, hogyan lehet alkalmaznia olyan embereknek is, akik nem ezzel foglalkoznak. Rendszerüknek középpontjában az áll, hogy az embereknek folyamatokra, tervre van szükségük ahhoz, hogy bármilyen jelentős változást hozzanak az életükbe. Először is fel kell ismerni a problémát, megtalálni és pontosan megfogalmazni azt, hogy miért is nem érzi jól magát az egyén, aztán megoldást keresni a problémára és ha megtalálja az irányt, amerre indulnia kell, akkor már tudni fogja, hogy hova tart. Továbbá el kell fogadni, hogy ez egy változásokkal járó folyamat, ami mindig előbbre visz és igazából nincs teljesen vége sose. Az útkeresést nem szabad kihagyni, mert ez az egyik legérdekesebb része annak, hogy megismerjük magunkat és a lehetőségeinket. A szerzők különböző módszerekkel arra biztatnak, hogy vizsgáljuk meg az életről és a munkánkról vallott elképzeléseinket, mélyedjünk el a jelenbe, készítsünk magunknak egyfajta “Jó idők naplót”, amelyben vezetjük, hogy mikor és mitől érezzük igazán, hogy flow állapotba kerültünk illetve mi az ami energiával tölt el minket. Ezt követően lehet úgynevezett “portotípusok”-kat létrehozni és ezeket egészen reális körülmények között megvizsgálni, és erre sem szabad sajnálni az időt.

A szerzők feladatokat adnak, feladatlapokat is mellékelnek az elmélethez és kiemelik, hogy mennyire fontos a csapatmunka és mások bevonása a döntési, tervezési folyamatokba, mert rengeteg olyan ötletet kaphatunk brainstormingolások nyomán, ami magunktól eszünkbe se jutna.
Nagyon érdekes a fejezet, ami az internetes álláskereséssel foglalkozik, amit Burnett és Evans egyáltalán nem gondol megfelelő módszernek arra, hogy megtaláljuk a megfelelő kielégítő, boldogságot adó munkát. Ennek ellenére adnak tippeket arra, hogyan lehet kijátszani ennek a rendszernek a buktatóit és előnyt kovácsolni a nehézségeiből. De az általuk ajánlott út a kapcsolati hálók létrehozása, feltérképezése és alkalmazása úgy tűnik sokkal kielégítőbb eredményeket hozhat álláskeresés esetén.
Az egész élettervezés során pedig a legfontosabb lépés, hogy ne rágódjunk a múlton és ne engedjünk a “mi lett volna, ha…” csábításának. El kell engedni a múltat és csak a jövőre koncentrálni.
A könyv egyik legfontosabb tanulsága, hogy az az igazi kudarc ha hagyjuk, hogy boldogtalan életet éljünk.

“A formatervezők nem szenvednek. Nem azon őrlődnek, hogy mi történhetett volna másképpen. Az ő agyukban nem forog a mókuskerék. Nem vesztegetik el a jövőjüket azzal, hogy a múlton rágódnak. Az élet megtervezői meglátják a kalandot abban az életben, amelyet építenek és élnek. Így kell boldogságot választani!”

A kötet tele van hasznos tényfeltáró gyakorlatokkal, önismereti segítséggel, ésszerű tanácsokkal és mindezt nagyon empatikus hangon adják át, úgyhogy nagyon is meggyőző az elmélet.
Mivel még csak olvastam, gyakorlatban nem próbáltam ki, de szerintem is határozottan vannak olyan feladatok és ötletek benne, amikkel érdemes lesz foglalkozni. Az egyetlen dolog, ami egy hozzám hasonló introvertáltnak talán nehezére esik, az a segítő, támogató csapat összehozása és alkalmazása 🙂

 


Blogturné

Az egyetemen rengeteg tudást igyekszenek a fejekbe verni, de ez sokszor úgy tűnik, az oktatási rendszer nem látja a fától az erdőt. Sok apróságot belevernek a fejekbe, de az élet valódi értelméről és arról, hogyan is kellene jól élni, nem tanítanak semmit. De azért akadnak kivételek! A Tervezd meg az életed című könyv is egy ilyen kurzus alapján jött létre, és ha az egyetemen nem is oktatták nekünk, mi, a Blogturné Klub tagjai most a könyvön keresztül próbáljuk felfedezni, hogyan is kövezhetnénk ki az utat magunknak a boldog élet felé.
Tartsatok velünk négy állomásos turnénkon, válaszoljátok meg a feltett kérdéseket helyesen, és akár Ti is belevethetitek magatokat az életetek megtervezésébe Bill Burnett és Dave Evans segítségével!

Fülszöveg:

No ​1. New York Times Bestseller
A Stanford Egyetem professzorai segítenek abban, hogy életünk bármely életszakaszában a fejlődés útjára léphessünk, és végre azzá válhassunk, akivé valóban szeretnénk.

Életünk egészére hatással vannak a dizájnerek. Elég csak körülnéznünk a munkahelyünkön, vagy a lakásunkban és lépten-nyomon okostelefonokba, tabletekbe, formatervezett székekbe, asztalokba botlunk. Ezeket mind olyanra tervezték, hogy kényelmesen és egyszerűen használhassuk őket, és közben alkalmasak legyenek a funkciójuk betöltésére is. Minden egyes tervezői feladat egy problémafelvetéssel kezdődik, amelynek megoldására egy csapat vállalkozik, amely addig finomítja elképzeléseit amíg a lehető legjobb végeredményig el nem jut.
Miért is ne tekinthetnénk hasonlóképpen a saját életünkre?
Bill Burnett és Dave Evans formatervezőként számos termék tökéletesítésében vettek részt, többek között az Apple néhány jelentős újítása is az ő nevükhöz fűződik.
A Tervezd meg az életed praktikus kézikönyv, amely lépésről lépésre segít abban, hogy elérhessük életünk hőn áhított céljait. A szerzőknek a Stanford Egyetemen évek óta futó kurzusát egy kreatívabb, boldogabb élet reményében több ezren kipróbálták már a diákoktól a különböző szakembereken át a nyugdíjasokig. A tervezői gondolkodásmód (“design thinking”) elsajátításával és egyszerű eszközeivel most ezen könyvön keresztül a saját életünket is boldogabbá, teljesebbé tehetjük.
A bemutatott valós élethelyzetek és kipróbált módszerek segítségével képessé válhatunk arra, hogy praktikusan és kreatívan gondolkozzunk, és learassuk saját tervszerű munkák gyümölcsét, vagyis olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk.
Márpedig egy jól felépített élet egyet jelent a jó élettel.
Bill Burnett a Stanford Egyetem formatervezési programjának vezetője. Olyan termékek kialakítása fűződik a nevéhez, mint például az Apple PowerBookja. Formatervezési szabadalmai mellett több elismerésben is részesült – köztük az első „lapos” számítógép elkészítéséért.
Dave Evans formatervezőként ugyancsak a Stanford munkatársa. Az Apple-nél ő volt az első egerek kialakításért felelős csapat vezetője, de neki köszönhetjük a lézernyomtatók tömeges elterjedését is.

Eredeti cím: Designing your Life
Kiadó: Libri (Bookline könyvek)
Megjelenés: 2017 (2016)
Oldalszám: 288
Fordító: Kelemen László
ISBN: 9789633106174
Megrendelés

Nyereményjáték:
Mostani játékunk nem túlságosan bonyolult, de érdemes minden állomáson szemfülesnek lenni, hogy megtaláljátok a válaszokat!
Minden állomáson találtok ugyanis egy-egy kérdést, a dolgotok pedig nem más, mint helyesen megválaszolni őket!
A helyesen válaszolók közül 3 szerencsés megnyeri a könyv egy példányát!

Kérdésem:

Melyik ismert cégnél dolgozott Dave Evans?

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03.28. Szembetűnő
03.30. Deszy könyvajánlója
04.01. Zakkant olvas
04.03. Olvasónapló

Save

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *