Menu Close

Kevin Kwan: Kőgazdagok problémái

Tavaly nyáron olvastam Kevin Kwan Kőgazdag ázsiaiak sorozatának első részét, már akkor is tudtam, hogy trilógia lesz belőle, sőt az is nyilvánvaló volt, hogy a Kossuth Kiadó választott a három kötethez egy borító koncepciót, ami nekem határozottan bejött. Imádtam az első részt, a második esetében bár továbbra is jól szórakoztam kicsit úgy éreztem amolyan középső rész szindrómában szenvedett, addig ez a harmadik megint hozta az első színvonalát és elégedetten inthettem búcsút a kőgazdagoknak.

Az első részben ugye megismerkedhettünk a gazdag szingapúri családdal, akik különbözően reagáltak arra, hogy az egyik tagjuk egyszerű származású kínai amerikai lányt akart feleségül venni. A második részben kiderült, hogy Rachel apjának családja se akárki a keleti világban. A harmadik részben ismét a fiatal férj, Nick Young rokonsága kerül a középpontba. Ugyanis a család mátriárkája, a nagymama, Szu Ji haldoklik. S bár a fiút gyerekkorában elég szoros kapcsolat fűzte hozzá, Rachel miatt igazából megszakította vele a kapcsolatot. Felesége azonban rábeszéli, hogy neki is ott a helye a haldokló mellett, ha nem is azért, mint a kiterjedt családnak, hogy az örökségen marakodjanak, hanem hogy végre nyugodtan búcsúzhassanak el egymástól: unoka és nagyi. Mert bizony a Szu Ji állapotának válságossá fordulására megjelennek a közeli és távoli rokonok, elözönlik a híres Tyresall Parkot, a családi rezidenciát, amire mindenki igényt tartana, s bizony nem semmi, amit a haldokló körül alakítanak. Ugyanis mindenki úgy gondolja, miután 4 éve Nick kiesett a nagymama kegyeiből, szabad a pálya bárki versenyben van az örökségért. Leginkább Eddie Nick unokatestvére kapálózik, hihetetlen műsorokat vág le, még a családját se röstelli bizonyos viselkedésekre betanítani, csak hogy mindenki lássa, mennyire odaadóak. Közben meg mindenki tudja, hogy hiába igyekszik, sose lesz stílusa és esze, meg amúgy is a hagyomány szerint a szingapúriaknál is még mindig a fiú ág számít, s bizony Szu Jinek csak egyetlen fia van, Philip Nick apja. Aztán ott van Astrid is, aki most már végképp válófélben van, akárcsak fiatalkori szerelme, Charlie Wu, akivel ha minden rendeződik, szeretnének mielőbb összeházasodni, csakhogy ez se egy könnyű menet. A volt férj és a volt feleség is mindent bevet, hogy megakadályozza a boldogságukat, s nem rettennek vissza attól, hogy bemocskolják Astrid makulátlan hírnevét, ami különösen kényes pont a nő családja szemében. Na és persze akkor még ott van Kitty Pong is, aki végre Kína második leggazdagabb emberének felesége, sőt már fiút is szült neki, szóval bombabiztos a helyzete, mégis úgy érzi, hogy folyamatosan alul marad mostohalányával szemben, aki valahogy mindig mindenhol ott van és elorozza tőle a dicsfényt.

Ó imádtam ismét megmártózni ebben az intrikus világban. Külön tetszett a haldoklás aztán a temetés meg az örökség körüli sok machináció. Ezek kihozták mindenkiből a legszörnyűbbet, a tetteik meg beszólásaik azonban külön szórakoztatóak voltak. S hát ezért olvastam én ezt a sorozatot: a giccs, a sok pénz és az áskálódások miatt. Kevin Kwan most is bővelkedett szurkálódásokkal s bár a kaják leírása kicsit háttérbe szorult, de az ékszerek, a ruhák s a házak bemutatása továbbra is elámított. S olyan összegek röpködtek, amelyeket még elképzelni is nehéz, nem hogy élni velük. De hát ez az a világ, ahol van, aki nem sajnálja a pénzt kedvenc különleges hala szemplasztikájára. Továbbra is jók voltak a beszólások, imádtam az ilyen megjegyzéseket: „A fiam vagy – néztem, ahogy a dada kicseréli a pelenkádat”. Eddie minden megmozdulása lenyűgözően giccses volt (a részvétközleménye 1000 pontosra sikerült), Kitty igazából egy nála is pofátlanabb emberrel kerül szembe de a végén még ő válik szimpatikussá. A történet végül egész pozitív kicsenéssel végzőik: úgy tűnik, hogy a következő kőgazdag generáció még nem teljesen reménytelen.

Szóval sokkal jobban szórakoztam a regényen, mint az előző részen. Hiába, csak egy haláleset kellett hozzá 🙂 Kevin Kwanban tehát nem csalódtam, így egészében a trilógia teljesen korrekt szórakoztatást nyújtott. Volt bene bőven intrika és szappanoperai fordulat, elképesztő vagyonok, grandiózus jelenetek s mindez továbbra is kőkemény szatírába csomagolva kaptuk.

Blogturné

Utolsó részéhez érkezett Kevin Kwan népszerű, dúsgazdag ázsiaiakról szóló sorozata. Meglepetésekkel teli történetben vehetünk búcsút Szingapúrtól, a szereplőktől és Tyersall Parktól.
Kövesd a Blogturné Klub három bloggerét turnéjuk során és szállj versenybe a kiadó által felajánlott nyereménykönyvért

Fülszöveg

A Kőgazdag ázsiaiak és a Kőgazdag barátnő után az immár méltán világhírűvé vált Kevin Kwan harmadszorra is fergeteges humorral rombolja le a bennünk élő sztereotípiákat a gazdag ázsiaiakkal kapcsolatban. A korábban megismert Sang, Cseng és Young család tagjainak élete ezúttal a családi birtok, Tyersall Park megszerzése körül forog. A hatalom és gazdagság szimbóluma, Nick gyermekkori otthona a nagymama különös és többször is megváltoztatott végrendelete után válik szabad prédává, miközben a családtagok nem kímélik egymást.
Eközben Astrid és régi szerelme, Charlie a saját küzdelmeiket vívják a boldogságukért, mert exeik igyekeznek megkeseríteni az életüket. Kitty Pong pedig, aki ugyan férjhez ment Kína második leggazdagabb emberéhez, még mindig úgy érzi, hogy le kell győznie mostohalányát.
Végül azonban mindenki megnyugodhat: a birtok a lehető legjobb kezekbe kerül, a szerelem győzedelmeskedik, és majdnem mindenki boldog.

Kiadó: Kossuth, 2019
Eredeti cím: Rich People Problems
Sorozat: Kőgazdag ázsiaiak 3. rész
Oldalszám: 432
Fordító: Németh Dorottya
Megrendelés

Nyereményjáték

A történet szereplői híresek luxusmárka-imádatukról, tehát játékunk is ehhez kapcsolódik.
A turné minden állomásán egy-egy ismert nemzetközi luxusmárka logóját láthatjátok. A ti feladatotok csupán annyi, hogy felismerjétek mely márkához tartozik a logo és beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.29 – Betonka szerint a világ…
05.31 – Olvasónapló
06.02 – Ambivalentina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *