Menu Close

Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak

Az úgy volt, hogy még amikor csak az osztrák meg a jugó tévén lehetett látni igazából, mit művelnek nyugaton a népek, a kedvenc filmsorozatom a Dinasztia volt. Tudom, itthon később a Dallas futott be, de igazán őket mindig parasztoknak tartottam, Carringtonék világához képest: ahol mindenki csodaszép, elegáns volt és megismertették velem a szappanoperák hihetetlen világát. Pont ezeket a túlzó dolgokat és az elképzelhetetlen gazdagságot, meg dekadenciát imádtam tiniként Jackie Collins regényeiben is (meg hogy a csajok többnyire azért győztek). Kevin Kwan regényétől pont ezt az érzést vártam, csak megfűszerezve azzal, hogy nyugatról keletre tolódik az elképesztő vagyon és a benne élők köre. Nos, azt kell mondanom, hogy megkaptam amit kívántam és még többet is!

Rachel Chu egyetemi tanár és már közel két éve Nickholas Young barátnője, aki ezen a nyáron azzal az ötlettel áll elő, hogy menjenek el együtt a fiú legjobb barátjának esküvőjére. Ez kiváló alkalom lehet, hogy Rachel elutazzon végre Szingapúrba és megismerkedhessen Nick családjával. A fiú egy dolgot azonban az elmúlt időszakban elfelejtett közölni a lánnyal: hogy családja egyike a legrégibb, legbefolyásosabb és leggazdagabbnak Szingapúrban. Rachelt tehát egy elképesztő világ várja a szuper tehetősek között: ahol magángéppel utaznak sokcsillagos wellness hétvégére leánybúcsúra, millió dollárokat érő ingatlanokban nevelnek orchideákat és senkinek meg se kottyan felvásárolni a legfrissebb párizsi divatot. A csillogás mögött azonban kicsinyes emberek vannak: a vagyon és a származás a minden, úgyhogy Nick anyja felkészül: mindent el kell követnie, hogy Rachel, akit mindenki gátlástalan hozományvadásznak tart, még véletlenül se érezhesse úgy, van esélye bekerülni a Youngok közé. S miközben az évtized esküvőjére készülnek a vendégek, különböző egyéb szereplőkkel is megismerkedhetünk: az igazi hozományvadász szappanopera sztárral, a softvercég tulajdonossal, aki sose tudott beilleszkedni és kiderül, hogy mi történik, ha a pénzszórást ellenző családfő felébred a kómából.

Komolyan nem gondoltam, hogy ennyire imádni fogom ezt a regényt: elvégre rögtön egy hatalmas családfával indul, ahol a lábjegyzetnek is lábjegyzete van. Csak hogy érezhesse az olvasó: itt aztán a családi viszonyokkal nem tréfálnak. Persze én ezt nagyvonalúan átlapoztam, mert úgy vagyok vele, ha az író elég tehetséges, a sztori majd megadja nekem, hogy tisztában legyek ki kinek a nagynénije és unokatestvére. Kevin Kwan pedig véghezvitte a bravúrt: csak miután végigolvastam a történetet tértem vissza a családfához, még inkább bevéssem magamba a neveket és kapcsolatokat, mert igazán nem vesztem el a sztoriban. Imádtam az intrikákat (néhány húzás egyszerűen elképesztő volt) és a szurkálódásokat (volt néhány igazi 100 pontos beszólás), na meg persze hüledeztem a kőgazdagságon: tényleg olyan életvitelről volt szó, ami számomra elképzelhetetlen, sőt megkockáztatom, még Carringtonék is tanulhattak volna ezektől az ázsiaiaktól. Igen, még Alexis is. S mindezek mellett bármikor képesek voltak leállni és hosszasan vitatkozni az ételekről!

De az intrikán és gazdagságon túl nagyon érdekesek voltak a főszereplők is. Nick, akiben fel se merült, hogy a családja miképpen fogja fogadni Rachelt, teljesen naív volt. Amit azzal lehet magyarázni, hogy fiatalkorában töltött utoljára hosszabb időt Szingapúrban, aztán Angliában majd az Egyesült Államokban járt iskolába és csak családi ünnepeken találkozott a rokonaival, kívülállója maradt a családi politikának és elszokott az áskálódásoktól. Rachel persze talpraesett lány, de őt is megrendíti amit Szingapúrban tapasztal, hogy akit a legkedvesebbnek és legenyhébbnek hitt, arról derül ki, övé a legvégső szó mindenben.
Nagyon érdekes még Astrid, Nick unokatestvérének élete is, aki pont véghezvitte azt, amit a srác szeretne: hatalmas öröksége és vagyona ellenére egy hétköznapi sráchoz ment feleségül, aki azonban képtelen megtalálni a helyét a kőgazdagok között, s a férfibüszkeség arra készteti, hogy lépjen.

Kevin Kwan jó stílusú szatírát írt: szórakoztatott és elképesztett. A rózsaszín borító (ami szerintem szintén kiválóra sikerült) arra utal, hogy ez egy romantikus chick-lit szerű dolog, de igazából inkább társadalmi szatírával van dolgunk, ami szappanoperának álcázza magát. Kíváncsian várom a folytatást, mert trilógia lett a történetből és persze most már simán mehetnék megnézni a filmet is, csakhogy bár épp elkezdték játszani az amerikai mozik, magyar bemutatója még nincs.

Blogturné

A Kossuth Kiadó elhozta nekünk, a Blogturné Klub pedig bemutatja, milyen a kőgazdag ázsiaiak élete…három állomásos blogturné indul Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak trilógiájának első részével. Tartsatok velünk, ismerkedjetek meg a történettel – és nyereményjátékunkban a Kiadó további újdonságaival, s persze a könyvnyeremény sem marad el. A kiadó jóvoltából két kötetet sorsolunk ki a turné végén.

Fülszöveg

Amikor Rachel Csu, a fiatal, intelligens New York-i egyetemi tanár beleegyezik, hogy a nyarat Szingapúrban töltse barátjával, a szintén egyetemi tanár Nicholas Younggal, egy szerény, békés családi fészket képzel el, ahol azzal a férfival töltheti majd az idejét, akihez egyszer talán férjhez megy. Úgy tervezik, kipihenik a munka fáradalmait, és egyben hivatalosak Nick gyerekkori barátja, Colin Khoo és a gyönyörű Araminta Lee világraszóló esküvőjére is.
A lány nem is sejti, hogy Nick otthona történetesen egy palota, hogy többet ül majd magánrepülőgépen, mint autóban, és hogy a legfurcsább, legőrültebb, leggazdagabb emberek fogadják, akikkel életében addig találkozott.
Szatirikus, eredeti humorral átszőtt portré, letehetetlen olvasmány elképesztő gazdagságról és fényűzésről. A Kőgazdag ázsiaiak trilógia bepillantást enged az ázsiai sznob nagyvilági körök életébe, lenyűgöző módon ábrázolja a régi és az újgazdagok közötti ellentéteket, a családi kötelékeket és az ezzel járó – gyakran kínos – kötelezettségeket.
Eredeti cím: Crazy Rich Asian
Sorozat: Kőgazdag ázsiaiak (1)
Kiadó: Kossuth Kiadó
Fordította: Németh Dorottya
Eredeti megjelenés: 2013.
Hazai megjelenés: 2018.
Terjedelem: 432 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

A Blogturné Klub és a Kossuth Kiadó új együttműködése nyomán nyereményjátékunkban szeretnénk néhány további újdonságot bemutatni a Kossuth Kiadói Csoport friss megjelenései közül. Minden állomáson találtok egy-egy rövid fülszöveg-részletet. A feladatotok, hogy a Kossuth Kiadó weboldalán (www.kossuth.hu) megtaláljátok melyik könyvből származik az idézet, a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a könyv szerzőjét és címét. Jó könyvvadászatot!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

Axel Steen helyettes felügyelő üzenetet kap a múltból. Egy brutális nemi erőszak elkövetőjének DNS-mintája egyezést mutat egy négy évvel korábbi felderítetlen gyilkosság elkövetőjének DNS-ével. Axel újult erővel veti bele magát a nyomozásba. Kiderül, hogy az erőszaktevőnek több hasonlóan kegyetlen támadás is terheli a lelkét.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

08.09. – Szembetűnő
08.11. – Olvasónapló
08.13. – Betonka szerint a világ…

4 Comments

    • Lobo

      majd kíváncsi leszek, ha eljutsz az olvasásig, hogy neked hogy jön be 🙂 én az okos szatírát imádtam benne, meg persze a sokféle kaját. Amennyit ettek, meg amiket, mindenkinek gurulnia kéne arrafelé, de megindokolták, hogy hiába esznek olyan sokat Szingapúrban, azért maradnak soványak mert a melegben kiizzadják 🙂

  1. Kritta

    Örülök, hogy nem csak nekem tetszett ennek a sorozatnak az első része. Annyira csajosan habos lett a borító, de mennyivel több volt benne. Kwan stílusa is nagyon üdítő, várom a következő köteteit is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *