Menu Close

Samantha King: A döntés

Ha egy könyvet már eleve úgy hirdetnek, mint az év pszichológiai thrillerét, akkor az elég magas léc ahhoz, hogy egy elsőkönyves megugorja. Ebből simán lehet nagy bukás is. Nos, azt hiszem Samantha King esetében erősen rezgett, de azért mégis a helyén maradt az a léc. S ha nem is kiáltanám én ki máris az év ilyen-olyan könyvének így tavasszal, azért figyelemre méltó debütálással van dolgunk.

Úgy tűnik, hogy Madeline Hartley élete tökéletes: rövid ismeretség után teljesen leveszi a lábáról Dominic Castle, férjhez megy hozzá, s hamarosan megszületnek az ikrek, Annabel és Aidan. Mivel nem lehet több gyerekük, a nő minden figyelmét nekik szenteli. Azonban az élete teljesen darabokra hullik, amikor a gyerekek 10. születésnapjának reggelén egy maszkos fegyveres arra kényszeríti, hogy válasszon, melyik gyerek marad életben…
A traumát követően Maddie teljesen magába fordul és próbálja keresni az okokat, hogy mégis mi vezetett el idáig, s ki akarhatott rá és családjára egy ilyen megsemmisítő csapást mérni? Eleinte visszahúzódik és magába zárkózik de fokozatosan derül ki, hogy ezzel aztán nem jut sehova, sőt, ugyanis nyilvánvalóvá válik, hogy még saját emlékezete is csalóka lehet és a traumát követően óvatosan kell összeszedegetni az emlékfoszlányokat, hogy kimozaikozzon valami

Eleinte kételkedtem, hogy mennyire fog mélyen érinteni az anyasággal kapcsolatos motívum, de mivel a történet elejétől eléggé távolságtartó voltam Maddie-vel kapcsolatban, inkább érdeklődve figyeltem, hogy éli meg a traumát és dolgozza fel tetteinek következményeit. Sőt igazából ahogy halad előre a regény kiderül, hogy itt igazából egészen másról van szó, a titkok annyira mélyen vannak eltemetve a nő életében, hogy még saját maga sincs tisztában velük. S mint ahogy az egy igazi thrillerhez illik kiderül amit az elejétől sejteni lehet, hogy elbeszélőnkben nem lehet megbízni. Mikor ez megtörténik, azaz az olvasó előtt is fellebben erről a titokról a lepel, onnantól kezdve válik a regény igazán izgalmassá. Legalábbis én így voltam vele. Maddie az elején nagyon unszimpatikus volt, egyszerűen képtelen voltam megkedvelni és együtt érezni vele, s mint ugye minden olyan regénynél, ahol a főszereplő egyben az elbeszélőnk is ez fontos szempont (legalábbis számomra), nehezen is ment az olvasás. Aztán csak belelendült mindenki és folyamatosan jöttek az újabb csavarok a végére pedig olyan összetett történet kerekedett az egészből, hogy csak kapkodtam a fejemet (s szerintem az írónő is a sajátját mert mintha lett volna benne 1-2 teljesen ki nem mondott és tisztázott megoldás).

A nehéz belelendülés azért is volt, mert amíg az első fejezetben megtörténik az esemény, utána a múltban vájkálás, meg az éppen aktuálisan folyó dolgok kicsit hosszadalmasan, túl részletesen és unalmasan voltak megírva itt-ott. Samantha King egy tök jó történetet akart elmesélni, furfangos megoldásokkal, csak éppen a stílusa az valahogy nem illett hozzá. Vontatottan indul a regény, aztán felpörög tényleg lélegzetállító a középső harmad engem is teljesen magával ragadott, de a végét megint meghúztam volna a szerkesztő helyében.

Összességében egy nagyon jó koncepció, izgalmas történet, de még lehetne a stílust csiszolni. Mindenesetre határozottan ajánlott pszicho-thriller, ahol tényleg a pszicho részen van a hangsúly.


Blogturné
Samantha King első magyarul megjelent regénye az anyaság, és a család témáját boncolgatja, egy olyan fordulatos pszicho-thrillerben, amiben semmi sem az, aminek látszik. A váratlan fordulatokkal teli regényt a Blogturné klub három bloggere is elolvasta, és elmesélte nektek, hogy mennyire is nehéz volt az a bizonyos DÖNTÉS a regényben.
Tarts velünk te is a turnén, mert ha helyesen válaszolsz a kérdésekre neked is esélyed van megnyerni a kiadó által felajánlott 1 példány egyikét.

Fülszöveg
Maddie-nek mindene megvan, amire vágyott: férj, két gyerek, otthon egy rendes környéken. Az élete tökéletes. Egészen addig, amíg az ikrei tizedik születésnapjának a reggelén be nem csenget hozzá a végzet. Egy símaszkos férfi áll az ajtóban, fegyverrel a kezében, és arra kényszeríti az asszonyt, hogy döntsön, melyik gyermeke haljon meg, és melyik éljen tovább: a fia vagy a lánya.

A valóra vált rémálom után a nő élete romokban hever: a családja széthullik, ő pedig összeroppan, és a trauma hatására elveszíti az emlékeit. Ezért minden idejét azzal tölti, hogy összerakja kirakós játék darabjait, és rájöjjön, ki és miért tette ezt vele. Amikor azonban tisztulni kezd a kép, rádöbben, hogy az életében sokkal több a titok, mint ahogy korábban sejtette, és egyre világosabbá válik az is, hogy a családja még mindig veszélyben van.

Samantha King regénye az első laptól kezdve magával ragadja, a váratlan fordulatok pedig az utolsó mondatig nem eresztik az olvasót. Kötelező olvasmány A lány a vonaton és a Zárt ajtók mögött rajongóinak.

Eredeti cím:
Fordította: Rácz Péter
Kiadó: General Press Kft.
Oldalszám: 400 oldal
Megjelenés: 2017. április 20.
ISBN: 9789636439958

Megrendelés

Nyereményjáték

Samantha King regényének főhőse kis mozaik darabkákból próbálja összetenni, hogy mi történt vele azon a bizonyos napon, ami örökre megváltoztatta az életét. A kirakós játékban most te is részt vehetsz a turné egyes állomásain.
Minden blogon találsz néhány kijelölt betűt és egy kérdést, amire a betűk adják majd a választ. Ha a helyes választ beírod a rafflecopter doboz megfelelő sorában, akkor neked is esélyed van megnyerni Samantha King regényét, A döntést.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Az én kérdésem:

Mi a könyv főszereplőjének foglalkozása?

Raffle: a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:
05.21. Zakkant olvas
05.22. Szembetűnő
05.24. Olvasónapló

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *