Menu Close

Jennifer Estep: Spider’s Bite

Jennifer Estep: Spider's Bite

Az az igazság, hogy Jennifer Estep Elemental Assassin sorozatával már szemeztem egy ideje, de nem mertem belevágni, mert mi van, ha nem tetszik, ha ez is csak egy a sok urban fantasy sorozatból, ahol úgy néz ki, kemény csaj a főhős, de aztán kiderül, átverés az egész. Csakhogy az írónő ifjúsági sorozatával igencsak felkeltette az érdeklődésemet saját munkássága iránt, s amikor meg egy hétig csupán 2 dolcsiért meg lehetett venni e-bookban a Spider’s Bite-ot, gyorsan letöltöttem. Mert ennyi pénzt igencsak megér, hogy kipróbáljam, mennyire szórakoztató Estep sorozata. Jó kis marketingfogás amúgy.

Gin Blanco bérgyilkos. Az a fajta, aki elvégzi a munkáját, öl és begyűjti érte a pénzt. Néha persze dolgozik pro bono is (persze ebből van mindig a legtöbb gond), amúgy az egyik leghíresebb a szakmájában. Úgy hívják, hogy a Pók: ugyanis türelemmel kivárja, mire eljön a megfelelő pillanat és beviheti a halálos csapást. kedvenc fegyverneme a kések. Bár van mágikus képessége is, kő és jég elementálok mágiáit is tudja használni, de inkább ezek rásegítése nélkül dolgozik, mert abban van a kihívás. Mondjuk mostanában ő is kezdi azt érezni, hogy belefáradt a gyilkolászásban, hogy örökké az árnyékban él, hogy már fogalma sincs milyen színű is a haja, s szívesen visszavonulna. Ginnek van persze polgári foglalkozása is: felszolgál és a konyhán dolgozik a Pork Pit-ben, amelynek tulajdonosa, Flethcer Lane egyben fogadott apja, kiképzője és összekötője is. Ő is támogatná már a visszavonulást, hisz a lány 13 éves kora óta van a pályán, de éppen most jött egy könnyű feladat, amiért rengeteget fizetnek, s ha ezzel készek, akkor lehúzzák a rolót. Csakhogy a megbízatás csapda és a lányt olyan veszteség éri, amire nem számított, viszont nem hiába ő a Pók és a legjobb a szakmájában. Nem nyugszik, amíg ki nem deríti ki húzta őket csőbe, miért és a tettes megfelelő módon meglakol.

Hű hát Gin Blanco aztán kimeríti a kemény csaj definícióját, s mindezt úgy, hogy egyrészt teljesen elfogadjuk: embereket öl, mert közben megvan a maga etikai kódexe és vannak, akikért bármire képes lenne, akár az életét is adná. Nem kér bocsánatot a tetteirét, nem szépíti amit tesz, s az írónő meg hihetetlenül jól alakítja úgy a történetet, hogy az olvasónak nincs is miért pálcát törnie Gin felett. Persze a magánélete egy rakás katasztrófa mert pont olyan pasihoz vonzódik, aki a törvény ellentétes oldalán áll (rendőr, naná), ráadásul olyan erkölcsi normával, ami egy szentnek is a javára válna, szóval állandóan vívódik. Gin pedig túl büszke ahhoz, hogy igazán megmutassa a kemény külső alatt mi rejtőzik. Az nem az ő asztala. Amúgy talán az egyetlen hibának azt róhatnám fel, hogy igazán nehéz megérteni, miért is olyan dögös az a rendőr. Ebben a könyvben alig több, mint egy bábu, aki amolyan pótkocsiként zötyög Gin  és az események után.

A történet Ashland-ben játszódik, Tenesse-ben, a világon vannak vámpírok, óriások, törpék és a mágia a négy elemre: föld, levegő, tűz és jég s annak irányítására épül. Akik tudják ezeket kontrollálni, azok közül vannak akik hihetetlen hatalomra tesznek szert, akár még magát a várost is képesek irányítani. Gin maga is tud két elemmel, a földdel és a jéggel bánni, de mivel elég veszélyes is az embernek csak a mágiára támaszkodnia (addikció is felléphet, elég durván), inkább igyekszik minimálisra venni a használatukat. Persze ha az események úgy kívánják, nem habozik tudását elővenni.

A regény teljesen beváltotta az ígéretét: szállított egy belevaló hősnőt, izgalmas történetet, krimit, kalandot, kis fantasyt és kevés romantikát. Ráadásul van egy láthatólag több köteten átívelő szál is, ami a lány múltjából ered és a regény végén olyan információk jutnak a tudomására, amelyek eléggé felcsigázzák az egyszerű olvasó érdeklődését is. Szóval jól tettem, hogy elolvastam a könyvet, amelynek kisebb hibáit a sorozatnyitó epizódra fogom, de mivel Gin annyira lehengerlő és olyan jól volt az egész megírva ármány, izgalom és seggberúgások megfelelően adagolva, hogy jöhet a többi. Jennifer Estep tud valamit.

Kiadó: Pocket Books
Sorozat: Elemental Assassin #1
Megjelenés: 2010
Terjedelem: 278 p. ebook,
ISBN: 9781439155431
Honnan: Vásárlás, saját példány, e-book


Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

 

4 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Jennifer Estep: The Spider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *