Menu Close

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Boleyn Anna történetére még gyerekként figyeltem fel, egyszer láttam a tévében az Anna ezer napját. S igazán csak a végére emlékeztem, úgyhogy később érdeklődve tanulgattam a történelem vonatkozó részeit. Philippa Gregory regénye is ezt a történetet meséli el, de egy teljesen más szemszögből. A narrátor Mary Boleyn, Anna húga, aki nagyon fiatalon kerül Henrik udvarába, férjhez adják, majd amikor úgy tűnik, hogy a királynak megtetszik, nagyravágyó családja kihasználja a lehetőséget és a lányt beterelik az uralkodó ágyába. Az alig tinédzser Mary természetesen megszédül a lehetőségtől, s beleszeret a királyba, de igazán az anyaságban teljesedik ki, így amikor megszüli Henrik második gyermekét, egy fiút, már annyira nem is érdekli, hogy nővérébe és örök riválisába szeret bele a király. Ekkor kezdődik a Boleynek virágkora, hisz míg Mary az ágymelegítő, Anna szellemi és plátói szerelmi partnere a királynak, ő nem akar egyszerű szerető lenni, számára csak a házasság lehet a cél. A két lány mellett állandóan ott van bátyjuk, George, s hármasban igyekszenek kivédeni az udvari intrikákat, s a bukásban is csak egymásra számíthatnak. Míg Mary egyre távolabb kerül az udvari mentalitástól, korához és az elvárásokhoz képest inkább az egyszerű élet, az igaz szerelem és a gyermekei érdeklik, addig testvérei egyre magasabbra kerülnek, egyedül maradnak a csúcson és elkerülhetetlen a bukásuk.
Izgalmas, szórakoztató történelmi regény Philippa Gregory könyve, teljesen élvezhető, átélhető a cselekmény. A királyi udvar életének a bemutatása pedig roppant jól sikerül. Az pedig, mint a hátulján áll, hogy az Év romantikus regényének választották, kicsit megtévesztő, mert nem a romantika és a szerelem biztosítja a regény gerincét. Sőt, inkább a korrajz és a történelem. Az írónő nagyon bele is ásta magát az angol történelemnek ebbe az időszakába, mert sok más regénye is van, ami VIII. Henrik és I. Erzsébet uralkodása idején játszódik. Remélem azokat is kiadják itthon, mert bár drága könyv, de nagyon korrekt (különben is, ott a könyvtár, mint költségkímélő megoldás)

Angliában akkora siker volt a regény, hogy készült belőle BBC tévésorozat, sőt, már az amerikai filmváltozat is itt kopogtat, ahol Henriket Eric Bana , Maryt Scarlett Johansson, Anne-t pedig Natalie Portman játssza.

4 Stars

21 Comments

 1. Lobo

  Jobb is ha elolvasod előbb a könyvet, a fimelőzetes alapján hollywood megint elég szabadon kezelt sok dolgot (történelmi tényeket is, nemcsak a könyvben leírtakat)

 2. Vida Sándorné Anikó

  Egy kedves barátnőm ajánlotta ezt a könyvet.Olvassátok el,mert szuper!!!Igaz,hogy 716 oldal,de nekem 4 napig tartott csak.Még nagyon régen láttam Henrikről filmet,de ez nagyszerű!!!Mindenkinek ajánlom!!!!!

 3. Annie

  Nekem Natasha McElhorne, aki a bbc-s változatban játssza Maryt egyik kedvenc színésznőm, úgyhogy elfogult vagyok vele szemben, kiváló minisorozat volt… a könyvet én (is) inkább a korrajzért vállanám be, szeretek a Tudor korszakról történeteket olvasni és látni 🙂

 4. Amadea

  Lobo, imádlak!!! Végre sikerült egy olyan könyvet vennem anyámnak, ami tetszik neki!:)) Köszönöm neked!:)
  Tremészetesen nekem is tetszett, legszívesebben mégegyszer elolvasnám.
  Egyébként az új Anita Blake sz*r.

 5. Kriszta

  Nagyszerű könyv ! Én 3 este elolvastam. Nem rózsaszín romantikus regény, ha valaki azt vár, az csalódni fog ! Mi a film címe ? Nem találom youtube-n…

 6. Tami

  A bookline.hu-n azt írják, hogy idén tavasszal már a magyar mozikban is lesz a filmváltozat. Kérdés persze, hogy ezt mennyire lehet 100%-osnak venni.
  Amúgy a Hpervándornál nagyobb siker volt, azt mégis játszák itthon, szóval én reménykedem. 🙂

 7. Szilvi

  Szia, megint én. Hálásan köszönöm ezt az ajánlást, mert ez által vásároltam meg ajándékba ezt a könyvet és az illetőnek nagyon tetszett. Azóta kölcsönadta nekem is és én is el vagyok bűvölve teljesen! A filmet megnéztem. Önmagában bizonyára csodálatos kosztümös film lenne, nagyszerű díszletekkel és főszereplőkkel, de miután a könyv címét és írójának nevét felhasználták, ezért azt mondom megbocsáthatatlan amit a könyvvel műveltek.
  Mert az ember megértené azt hogy több mint 700 oldalt nem lehet tökéletesen egy majd két órás filmbe beletuszkolni, de a történet- és karakterátírások felett már nem tudok napirendre térni. :((

 8. Lobo

  Szilvi, kösz a beszámolót és gratulálok, te lettél a 100. kommentelő 🙂 A filmhez még nem volt szerencsém, kíváncsi vagyok azért. Viszont a regény folytatása (A Boleyn örökség) már megjelent.

 9. Lobo

  Az Origo Filmklubjából az idézet: Scarlett Johanssont …. A magyar mozikban is középkori fűzőben láthatjuk legközelebb, a meglehetősen béna A másik Boleyn lány-ban, június 5-től.

 10. Panna

  Annyira örülök,hogy más is olvasta rajtam és az unokatesómon kívűl :] Egyik kedvenc könyvem,imádom ahogy az író forgalmaz.

 11. Szesziré

  ÉLetem legjobb könyve. Az iskolában csak a kötelező olvasmányokról hallottam,amit fogcsikorgatva,kínlódva olvastam el. Még egészen pici voltam, amikor a kisherceg,és a Két lotti könyv olvasásakor kezdtem azt érezni,hogy olvasni jó. Ezt az érzést gyorsan kitépték belőlem. Amikor anyukám,nagymamám, bárkim…olvasott, csodálkozva néztem rá,hoyg miért nem a TV-t nézni. Míg nem 17 éves koromban a kezembe került a Másik Boleyn lány. Le sem tudtam tenni,én,aki gyűlöltem olvasni. Érdekfeszítő,minden fejezet végén megígértem magamnak,hogy már ideje aludni, majd holnap folytatom…a reggeli ébresztőre kaptam észbe,mennyi az idő…4nap alatt végeztem vele. A film is nagyon tetszik, bár könyveb,teljesen másképp képzeltem. Azóta olvasójegyet váltottam a könyvtárba, nem a kötelező olvasmányokon zsörtölődök, hanem kedvem szerint válogatok.Valóságos könyvmoly lettem, a szókincsem teljesen megváltozott. Nagyon sokkal tartozom ezért az élményért, amit a második és a harmadik rész elolvasása után csak még inkább köszönök. És azt hiszem, hogy 8.Henriket 6 feleség elfogyasztásával, nevezhetem őrültnek. Most a Napoleon menyasszonya című könyvbe kezdtem bele, akinek a Másik Boleyn lány, és a könyv további két része ( A Boleyn örökség, A Királynő bolondja ) tetszett,annak ez is fog.

 12. Anais

  Ahogy az angol mondaná: it’s a must!Manapság kifejezetten nehéz kortárs minőségi irodalmat -főként ha bestseller-, találni. Gregory tudor-sorozata telitalálat. Olvasmányos és hasznos. pontos képet a Tudo-korszak világáról, hideg számítsáról, egoizmusáról.
  A Boleyn-örökségben már 3 narrátor tollából ismerhetjük meg Henrik király újabb tragikus házasságait. A királynő bolondja már Katolikus Mária és a protestáns Erzsébet versengését mutatja be egy konvertált zsidó lány szemszögéből.

 13. Chic

  És megjelent a következő rész, A szűz királynő szeretője (Erzsébet uralkodásának első éveiről). Nekem az a kedvenc.
  A filmet nem láttam, de a karakterátírás kényes kérdés, elvégre a könyv sem minden karakterről ad hiteles képet (maga a narrátor a legjobb példa).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *