Boleyn Anna történetére még gyerekként figyeltem fel, egyszer láttam a tévében az Anna ezer napját. S igazán csak a végére emlékeztem, úgyhogy később érdeklődve tanulgattam a történelem vonatkozó részeit. Philippa Gregory regénye is ezt a történetet meséli el, de egy teljesen más szemszögből. A narrátor Mary Boleyn, Anna húga, aki nagyon fiatalon kerül Henrik udvarába, férjhez adják, majd amikor úgy tűnik, hogy a királynak megtetszik, nagyravágyó családja kihasználja a lehetőséget és a lányt beterelik az uralkodó ágyába. Az alig tinédzser Mary természetesen megszédül a lehetőségtől, s beleszeret a királyba, de igazán az anyaságban teljesedik ki, így amikor megszüli Henrik második gyermekét, egy fiút, már annyira nem is érdekli, hogy nővérébe és örök riválisába szeret bele a király. Ekkor kezdődik a Boleynek virágkora, hisz míg Mary az ágymelegítő, Anna szellemi és plátói szerelmi partnere a királynak, ő nem akar egyszerű szerető lenni, számára csak a házasság lehet a cél. A két lány mellett állandóan ott van bátyjuk, George, s hármasban igyekszenek kivédeni az udvari intrikákat, s a bukásban is csak egymásra számíthatnak. Míg Mary egyre távolabb kerül az udvari mentalitástól, korához és az elvárásokhoz képest inkább az egyszerű élet, az igaz szerelem és a gyermekei érdeklik, addig testvérei egyre magasabbra kerülnek, egyedül maradnak a csúcson és elkerülhetetlen a bukásuk.
Izgalmas, szórakoztató történelmi regény Philippa Gregory könyve, teljesen élvezhető, átélhető a cselekmény. A királyi udvar életének a bemutatása pedig roppant jól sikerül. Az pedig, mint a hátulján áll, hogy az Év romantikus regényének választották, kicsit megtévesztő, mert nem a romantika és a szerelem biztosítja a regény gerincét. Sőt, inkább a korrajz és a történelem. Az írónő nagyon bele is ásta magát az angol történelemnek ebbe az időszakába, mert sok más regénye is van, ami VIII. Henrik és I. Erzsébet uralkodása idején játszódik. Remélem azokat is kiadják itthon, mert bár drága könyv, de nagyon korrekt (különben is, ott a könyvtár, mint költségkímélő megoldás)

Angliában akkora siker volt a regény, hogy készült belőle BBC tévésorozat, sőt, már az amerikai filmváltozat is itt kopogtat, ahol Henriket Eric Bana , Maryt Scarlett Johansson, Anne-t pedig Natalie Portman játssza.

4 Stars
Oszd meg!