Menu Close

Louie Stowell: Egy büntibe küldött isten naplója

Ha ifjúsági regényekről van szó, akkor mindig azok keltik fel igazán a figyelmemet, amelyeket olyanok ajánlanak akikben megbízom. Louie Stowell Loki sorozatára a szintén ifjúsági regényeket is szerző Stephanie Burgis (akinek a művei szintén megérnének már magyar kiadásra) ajánlgatja már évek óta és nem csak azért, mert ugyanazokban a körökben mozognak, hanem mint szülő is hangsúlyozta, hogy rengeteg kellemes percet okozott a kötet a családjának. Úgyhogy nagy bizalommal vágtam neki a történetnek, s bizony, nem kellett csalódnom.

Loki, a bajkeverő isten rengeteg műben kapott már szerepet jómagam is sokat olvastam róla, hiszen az egyik legjobb asgardi lakos, aki mindig bajba sodródik. Most éppen arra lett ítélve sokadik csínye után, hogy próbáljon meg jól viselkedni. Ezért aztán Odin a Földre küldi egy hónapra, ennyi időt kap, hogy bemutassa: a javulás útjára lép. De csavar is van a feladatban: Lokiból 12 éves hétköznapi srác lesz, aki nem fedheti fel isteni mivoltát senki halandó előtt és haladásáról naplót kell vezetnie. Méghozzá varázsnaplót, amely ügyel arra, hogy a csintalan isten csak az igazat írja meg. Ráadásul Loki (akit most Liam-nek fognak hívni a suliba) kap pár istent felügyelőnek is: Heymdall az apját, Hyrrokin az anyját fogja alakítani, a testvére pedig nem más mint Thor (alias Thomas) lesz, aki szintén gyerektestben iskolába fog járni vele (és persze felügyelni, meg állandóan készenlétben lenni, hátha a jégóriások megjelennek). Eleinte úgy tűnik, hogy a földi élet roppant unalmas, Loki nem tud beilleszkedni (bezzeg Thor!), nem sikerül jó pontokat szereznie, sőt egyre több negatív pontot kap (a napló számolja bizony). Szóval elképzelhető, hogy a sikertelenség esetére belengetett örökkévalóságig tartó büntetést fogja kapni Odintól (amiben savról, meg kígyóról is szó van …) De aztán mintha pislákolna fény az alagút végén… csak nehogy ezt is elbaltázza Loki, mert úgy dönt, hogy nem hallgat a lelkiismeretére (egyáltalán, honnan van neki lelkiismerete) meg a tudálékos naplóra (a napló Odint képviseli).

Ebből a leírásból is kitűnik, hogy zseniális az alapötlet és még jól is van megcsinálva. Loki naplója a népszerű szöveg és rajz kombós könyvek közé tartozik (mint Ropi naplója, Tom Gates sorozat), a kötet elején pedig Adrian Mole-nak szól a dedikálás, ami nagyon illik is, hisz egészen brit istenünk humora. Ami nekem természetesen külön bejött. Az alaphelyzet eleve magában hordoz rengeteg humoros és tanulságos jelenetet, a mitológiából is rengeteget mutat, de őszinte bepillantás is ad modern világunkba. Jópofa, ahogy az istenek megpróbálnak emberek lenni, Heymdall főz és gyereket igyekszik nevelni (állandóan szülőket segítő könyveket olvas), úgyhogy ebből okulva például nem hat rá Loki duzzogása, pedig az isten megfigyelte, hogy „A duzzogás olyan erő, amivel a halandó gyerekek meggyőzik a szüleiket valamiről
Loki természetesen utálja az iskolát, viszont érdekes megfigyelései vannak az oktatással kapcsolatban, például hogy a történelem milyen érdekes, mert arról szól, hogy a halandók szeretnek háborúzni, meg ellopni dolgokat másoktól és ezeket a lopott holmikat még ki is állítják múzeumokban! S ez azért még az ő szemében is durva.
Ugyanakkor főhősünk nem hazudtolja meg magát, hiszen nehéz levetkőzni azt az évezredes szokását, hogy valahogy minden nehéz helyzetből kitrükközi magát, hazugsággal vagy csínyekkel. Ezért nem halad túl jól a javulás projekt de legalább tényleg lesz lelkiismerete, s a kalandok felettéb szórakoztatók.
A szöveg és a rajzok mind el vannak találva, vicces, okos a napló, úgyhogy várom a folytatást.

Blogturné

Tartsatok velünk az Egy büntibe küldött isten naplója blogturnén, ahol a főszereplőnk a kamasztestbe zárt Loki, akit Odin a fivérével, Thorral együtt a Földre küldött. Az istennek egy hónapja van, hogy megmutassa, hogy képes megjavulni, és minden gondolatát kénytelen egy visszabeszélő naplóba lejegyezni, hogy ezt bizonyítsa. Louie Stowell gazdagon illusztrált kötetéből egy példányt meg is nyerhettek a turné végén a Manó Könyvek kiadónak köszönhetően!

Fülszöveg

Én, Loki a trükkök és hazugságok istene BÜNTETÉSben vagyok. Odin a Földre száműzött, méghozzá egy tizenegy éves fiú testében. Ahhoz, hogy hazatérhessek, vannak feltételei:
1. JÓTETTEKET KELL VÉGHEZ VINNEM (uncsi)
2. ISKOLÁBA KELL JÁRNOM (kegyetlen)
3. EL KELL VISELNEM THORT (gázos…)
És mindezt még ebbe a naplóba le is kell jegyeznem…
Kívánj szerencsét! Vagy ne… Valójában úgysem érdekel a halandók véleménye…

Kiadó: Manó Könyvek
Terjedelem: 238 oldal
ISBN: 9789635842940
Fordította: Iglódi Brúnó
Műfaj: mitológia, fantasy, gyermekkönyv
Megrendelés

Nyereményjáték

Loki mondhatni az első számú kedvenc rosszfiúnk, és ennek köszönhetően elég gyakran fel-felbukkan a különféle könyvekben. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, és ki kell találnotok, mely könyvből származnak, hol találkozhattok az adott Lokival! (A megoldás a könyvek címe!)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladványom

“– Jézusom. Low Key Lyesmith – mondta Árnyék, és csak akkor fogta fel, mit is mondott valójában: – Loki Lie-Smith. Loki, a hazugságok kovácsa.
– Lassú vagy – mondta Loki –, de a végén csak rájössz. – És ajka sebhelyes mosolyra húzódott, és a sapka árnyékában parázsként lobogott a szeme.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.28 – Könyv és más
04.30 – Olvasónapló
05.02 – Sorok között
05.04 – Hagyjatok! Olvasok!
05.06 – Spirit Bliss Sárga könyves út

1 Comment

  1. Pingback:Könyvkritika: Louie Stowell – Egy ​büntibe küldött isten naplója (Loki 1.) | Sorok Között Könyves Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *