Menu Close

Stephanie Burgis: A Most Improper Magick

mostimpropermagickNagyon ravaszul kitaláltam, hogy tudom megkerülni, hogy írnom kelljen a nyári olvasmányaimról, mégis azért tudassam a világgal, mivel szórakoztattam magamat az elmúlt hetekben. Viszont a tervezett beszélgessünk arról, milyen könyveket vettünk a kezünkben a nyáron tematikájú Podcastban csak egy olyan regényről beszéltem, amiről itt még nem volt szó, úgyhogy hamarosan sorra fogom venni, milyen olvasmányélményeim voltak a hőségben. Mert azok aztán akadtak, s szeretném, ha minél többen ismernék ezeket a köteteket.

Kezdjük rögtön tehát egy bájos ifjúsági regénnyel a sort. Ami igazából Bűbájoló történet fiataloknak címkét is viselhetné. Ugyanis a 19. századi Anglia világa keveredik benne a mágiával, főhőse pedig egy 12 éves lány. Katherine Ann Stephenson (röviden csak Kat) ugyanis pont egy tucatnyi éves, amikor elhatározza, hogy megmenti családját a kellemetlennek ígérkező jövőtől. Csak nagy vonalakban vannak meg a tervei, hogy levágja a haját, Londonba szökik és majd pénzt keres, hogy a nővérének, Elissának ne kelljen valami öreg és fura nemeshez férjez menni csak azért, mert a bátyjuk felelőtlenül elkártyázta a család vagyonának jó részét. Csakhogy még a kertkapuig se jut el, amikor lefülelik éjféli lopakodását, úgyhogy kénytelen maradni a fenekén, de hát ez megy Kat-nek a legnehezebben, mert ő állandóan valami bajba keveredik. Ő a legkisebb a családban, születése után nem sokkal meghalt az édesanyja, aki amúgy boszorkány volt és apjuk második felesége ezt a tényt igyekszik mindenkivel elfeledtetni, mert szerinte társadalmi helyzetükért (kisnemes lelkész) ez a dolog a felelős. Kat közben persze állandóan kutat anyja emlékeit keresi és megdöbben, amikor rájön, hogy kisebbik nővére Angeline, megszerezve a naplóit  már például szerelmi bájolással próbálkozik, aminek katasztrofális következményei lesznek. A család női szakasza, mostohaanya és a három lány meghívást kap egy vidéki összejövetelre, ahol valószínűleg ott lesz a nemes, aki kiszemelte magának Elissát, ám róla az a pletyka terjeng, hogy köze volt előző feleségének idő előtti elhalálozásához. Utazás előtt ráadásul Kat rájön, hogy az anyjuk nemcsak boszorkány volt, de egy titokzatos rend tagja is és hogy egész családjukban különösen erős a mágia örökölhetőségének lehetősége. Ezek után pedig még utaznia is kell, szépen felöltözni de azért reménykedik abban, hogy legalább egyszer összefut valami útonállóval. S amikor ez is megtörténik, teljesen világossá válik, hogy nem számíthat a gótikus-regény rajongó magát mártírnak képzelő Elissára, a boszorkánysággal kontárkodó Angeline-re, úgyhogy vesz egy mély lélegzetet és magára vállalja, hogy a nap hőse lesz. Persze csak titokban, mert 12 évesen senki se veszi őt komolyan.

Kat Stephenson egyszerűen lehengerlő hősnő már az első mondattól kezdve megkedveltem: talpraesett és szókimondó, korából eredően pedig kalandokra vágyik. Ugyanakkor nagyon gyakorlatias, gyorsan vág az esze és nem véletlenül, vak tyúk is talált szemet alapon jönnek be a húzásai, hanem mert ennyire okos és talpraesett, ráadásul az erő mágia is nagyon erős benne. De rajta kívül Burgis egész világa rabul ejtő és teli van kiváló karakterekkel is. Ebben az alternatív Angliában a mágiára titokzatos Rend vigyáz, hogy megfelelően használják és bizony nem szívlelik, ha random boszorkánysággal felfedik a hétköznapi emberek előtt, a lehetséges hatalmakat. Ugyanakkor persze vannak olyanok, akik visszaélnek a mágiával és erre meg vigyázni kell.

A másik, ami nagyon jól sikerült még, az a családi viszonyok bemutatása. Mivel mi is hárman vagyunk lányok testvérek, abszolút reálisnak éreztem Kat és nővérei kapcsolatát, akik szeretik egymást még akkor is, ha sokat veszekednek, vitatkoznak és a nagyok ugye többnyire el akarják nyomni a legkisebbet, mert ő mégiscsak gyerek. Pedig a végén kiderül, hogy hármuk közül a legkisebb az, akinek a legtöbb tehetsége van, mert nem csak talpraesett, de még mágikus képességeket is örökölt az anyjuktól. A lányok apja többnyire csak a háttérben van, a mostohaanya pedig sok mindenben hasonlít Mrs. Bennet-re, csak éppen többet foglalkozik a család hírnevével, mint a lányok egyéni boldogságával, ugyanakkor azért ha kell ő is kihúzza magát és kiáll ennél magasabb célokért is.

Szóval hihetetlenül jól szórakoztam a regényen, imádtam Kat-et és a kalandjait, meg a szövegét, néha hangosan nevetgéltem a meglátásain, főleg amikor a nővéreivel próbált zöld ágra vergődni. Néha tényleg olyanok voltak a szócsatáik, mintha felidéztem volna a saját gyerekkori meccseimet a testvéreimmel. A könyv persze egy trilógia első része, feltétlenül benevezek a folytatásokra, mert szeretném látni, ahogy Kat tovább fejlődik, tisztára mossa az anyja nevét és persze mindenféle kalamajkából kivágja magát.

 Kiadó: Templar
Sorozat: Kat, Incorrigible #1
Megjelenés: 2010
Terjedelem: 249 p.
ISBN: 9781848770072
Honnan:Bridge-től kölcsön

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *