Menu Close

Elena Armas: Az amerikai szobatárskísérlet

Amióta hála a TikTok-nak a romantikus regények bekerültek a mainstream-be, igazából csak kapkodom a fejemet, hiszen mindig van valami új szerző, könyv vagy éppen téma, ami ott van mindenhol, nehéz is követni a legtöbb trendet, még nekem is. Ugyanakkor meg a magyar kiadók egyre nagyobb százaléka egész gyorsan mozdul és igencsak aktuális olvasmányokat hoznak el anyanyelvünkön is. Például Elena Armas regényeit, akinek az első könyve (Spanyol szerelmi átverés) tavaly jött ki a 21. Század Kiadónál, s a tavalyi Goodreads Közönségdíj döntőjébe kerül második (Az amerikai szobatárskísérlet) is már pár hónapja olvasható itthon is.

Rosie Graham látott már jobb napokat is: az albérletében leszakadt a mennyezet és éppen hatalmas írói válságban szenved. Ráadásul pont azért hagyta ott jól menő állását, hogy első sikerei után teljes időben az álmát valósíthassa meg: romantikus regényeket írjon. Mivel legjobb barátnője, Lina éppen nászúton van, úgy gondolja amíg a lakáshelyzete meg nem oldódik nála húzza meg magát. Csakhogy tudtán kívül más is engedélyt kapott a lakás használatára. Lina unokatestvére, Lucas, aki turistáskodni érkezik New Yorkba. Rosie számára nem idegen a srác, hiszen hónapok óta titokban követi őt az interneten. Lucas ráveszi a lányt, hogy maradjon ő is Lina kis lakásában, legyenek szobatársak. S miután összebarátkoznak és Rosie írói válsága is kiderül még ötlete is támad arra nézve, hogyan szerezzenek ihletet és leheljenek életet az éppen haldokló regénybe …

Igazából elsőre két dolog miatt lettem kíváncsi a regényre, egyrészt, mert Armas spanyol származású, tehát érdekelt, hogy egy külföldi mennyire tudja magáévá tenni a romantikus regények amerikai hagyományait. Másrészt pedig, mert főszereplőnk romantikus regényírónak készül, azaz reméltem, hogy lesz benne majd sok kulisszatitok, mert az ilyesmivel engem totál meg lehet fogni. Azt kell mondanom, hogy valójában egyik elvárásom se teljesült maradéktalanul. Armas tényleg jól ismeri a romantikus kliséket és trópusokat, csak nem tudta eldönteni, hogy melyik a kedvence, úgyhogy jó sokat belepakolt, ami egy történetbe kicsit túl sok is volt, lehetett volna párat elhagyni és a karakterekre jobban fókuszálni. Akik nagyon jópofának indultak, de aztán kiderült, hogy eléggé egysíkúak. Ami meg a regényírást illeti, sajnos abból kaptam a legkevesebbet, hiszen Rosie pont írói válságban szenvedett, s mivel még kezdő szerző volt, nem is igazán volt szó korábbi gyakorlati tapasztalatairól, úgyhogy ezen a téren csalódtam leginkább.
Egyébként nagyon olvasmányos volt a történet, lehetett vele gyorsan haladni, Lucas igazi álompasi volt, akiért tényleg rajongani tudnak olvasók, Rosie jóval egyenetlenebb volt, néhol (főleg a srác szemszögéből) nagyon kedveltem, de amikor az ő szemszögéből olvastam a fejezeteket, nem annyira. De ez kicsit Lucasnál is így volt, úgyhogy igazából roppant életszerű a helyzet: mások jobbnak látnak és elfogadóbbak veled szemben, saját magával sokkal kritikusabb az ember. Ami még szintén okos dolog volt, hogy mindkét főszereplőnek előbb a saját problémáival kellett megbirkóznia és csak az után kezdhettek igazán tartalmas kapcsolatot egymással.
Amúgy utólag derült ki számomra, hogy Az amerikai szobatárskísérlet igazából az előző regény folytatása, az ottani főszereplők itt is feltűnnek, de igazán nem zavaró, gondolom akik szerették Armas karaktereit örülnek, hogy kicsit bepillanthatnak abba, hogy mi történt Linával és Aaronnal.

Könnyed nyárra való történet, amibe jómagam kevesebb oldalszámot és trópust tettem volna, hogy izgalmasabb és pörgősebb legyen.

Blogturné

Magyarul is megjelent Elena Armas sikerkönyve, Az amerikai szobatárs-kísérlet. Az édes, romantikus történetben egy fiatal írólány, és egy főzni imádó srác románcát követhetjük végig.
A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, a nyereményjátékon meg is nyerheted a könyv egyik példányát.

Fülszöveg

Rosie Graham problémába ütközött. Pontosabban nem is egybe. Amint kilépett jól fizető munkahelyéről, hogy titkos karrierjére összpontosítson – szerződése van egy romantikus regényre -, megakad a sztorival, és egy oldalt sem tud írni. New York-i lakásának mennyezete is szó szerint a fejére omlott. Szerencsére van nála egy pótkulcs legjobb barátnőjéhez, Linához, aki épp elutazott a városból. Rosie azonban nem tudja, hogy Lina már kölcsönadta a lakást az unokatestvérének, Lucasnak.
A fiú felajánlja, hogy Rosie is maradjon a lakásban, legalább amíg nem talál valami átmeneti szállást észszerű árban. Aztán segíteni akar, hogy Rosie folytathassa az írást, és határidőre kész legyen a regénnyel. Lucas pusztán szakmai megfontolásból elviszi egy sor randira, hátha a lány ihletet kap.
Rosie-nak nincs vesztenivalója, megkezdődik a kísérlet. De Lucasnak nemsokára el kell utaznia New Yorkból – vajon elég lesz a hátralevő hat hét, hogy Rosie elkészüljön az írással? És be fogja érni azzal, hogy csak szakmai megfontolásból randizzanak Lucassal?

Kiadó 21 Század
Terjedelem: 430 oldal
ISBN 9789635683376
Fordította: Horváth M. Zsanett
Megrendelés

Nyereményjáték

A könyv női főhőse, Rosie most lett főállású író, és a kötetben éppen az új regényén dolgozik, amihez naná, hogy Lucas adja az ihletet. A mostani nyereményjátékunk során olyan könyvekből hoztunk idézetet, ahol legalább az egyik főszereplő író. A feladatod, hogy kitaláld melyik könyvből idéztünk, és beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladványom

– Tényleg írással akarja tölteni az utolsó hónapjait?
– Igen. – Mintha egy drogost kérdezne, hogy akar-e még egy lövést. Mintha egy kövér gyereket kérdezne, hogy kér-e még egy szelet tortát. Mindennél jobban vágyom rá, hogy utolsó napjaimban is világokat alkossak.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.17. – Olvasónapló
05.19. – Fanni’s Library
05.21. – Zakkant olvas
05.23. – Sorok Között

1 Comment

  1. Pingback:Könyvkritika: Elena Armas – Az ​amerikai szobatárskísérlet | Sorok Között Könyves Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *