Menu Close

Sophie Irwin: Hozományvadász ​hölgyek kézikönyve

Engem elég könnyű rávenni, hogy humoros történelmi romantikus regényeket olvassak (igen, már a Bridgertonok előtt is volt merszem hozzá), sőt egy időben sajnálkoztam, hogy magyarul alig jelennek meg. Na most Julia Quinn híres családjából készült filmsorozat miatt (ó azoktól a Bridgertonoktól nehéz szabadulni ebben a témában) itthon is jönnek sorra a hasonló könyvek. Márpedig Sophie Irwin története egyértelműen követi ezt a trendet (habkönnyű, humoros történelmi romantikus), ráadásul a Central Könyvek igencsak gyorsan küldte a hazai polcokra is, ugyanis eredetileg is csak idén májusban jelent meg.

Kitty Talbot nem csak árván maradt a húgaival, de még a vőlegénye is felbontotta az eljegyzésüket, márpedig a lány tisztában van vele, hogy csupán egy jó házasság húzhatja ki őket a húgaival a hatalmas adóssághalom alól amit a szüleik hagytak rájuk. Hiába éltek vidáman és szeretetben, apja és anyja egyáltalán nem értett a pénzhez, az szépen kifojt a kezük közül. Mivel vidéken nem sok remény van arra, hogy jó partit talál magának, elhatározza, hogy Londonba utazik és anyja régi barátnőjétől kér segítséget. Kész terve van, hogyan fog majd férjet magának, s mivel az idő szorítja (a hitelezők már ott toporognak a küszöbön) nem késlekedhet és buldózer módjára veti bele magát a szezonba. Egész hamar sikerül találnia egy kiváló férjanyagot, csakhogy megjelenik a családfő, Lord Radcliffe aki átlát Kitty mesterkedésein. A lány azonban van annyira kétségbeesett és elszánt, hogy nem hátrál meg, sőt magát a lordot kényszeríti meghátrálásra és szövetségesévé teszi. Így még több bálterem ajtaja tárulhat ki előtte, ahol vadászhat tovább …

Nagyon érdekes az alapötlet ugyanis kezdetektől főszereplőnk céljai ha nemesek is, de ahogy próbálja őket megoldani, nem annyira szimpatikusak. Igazából többször rá is van pirítva emiatt és az is kiderül, hogy annyira csőlátással rendelkezik, hogy közben szeme elől téveszti a legnagyobb feladatát: megóvni a testvéreit. Ez a törekvése háttérbe szorul a buldózer módszer mögött. De szerencsére szimpatikus vonása azért Kitty-nek, hogy még időben ráébred mennyire félre ment a terve és milyen sok embert tenne tönkre, ha görcsösen ragaszkodna az eredeti elképzeléséhez. Így a végére nemcsak nemes cselekedeteket hajt végre, s ezzel sikerül megvédenie az integritását, de az olvasó is megbocsát neki.

Sophie Irwin az első oldaltól kezdve nem titkolja, hogy neki bizony Jane Austen az inspiráció, hiszen a címlap utáni idézet a Büszkeség és Balítéletből van, aztán meg ott van ugye a Talbot család az 5 lánnyal, akiknek férjhez kell menni, de még a lányok nevei között is van párhuzam. Bár itt ugye Kitty a legidősebb, akinek a vállán nyugszik a testvérek sorsa, sőt ebben a könyvben a Mary Bennet karakternek is igazságot szolgáltatnak. Na de Lord Radcliffe sem kicsit emlékeztet jellemvonásaiban Mr. Darcy-ra és hát neki is rengeteg kifogása van Kittyvel és családjával szemben. Aztán még lehetne sorolni a párhuzamokat és motívumokat. Szóval valóban Sophie Irwin nem újítja meg a műfajt, viszont azt nagyon lazán teszi: kicsit fittyet hány a konkrét történelmi alaposságra (bár nála senki se táncol Billy Eilish-re), cserében viszont elkerüli a szex csapdáját (ugyanis zéró erotika van a könyvben) és végig nagyon pörögnek a párbeszédek, a frappáns visszavágások. Szóval a szórakozás garantált.

Amit hiányoltam azonban a könyvből és ez a konkrét romantikus címkéből sokat levon, hogy nem volt meg a szikra a főszereplők között. Ha nem tudnánk hova megy ki minden ilyen regény végkifejlete bizony alaposan meglepődhettünk volna, hogy ez a két ember mégis hogyan köt ki egymás mellett?

Úgyhogy aki könnyű romantikus kikapcsolódást keres, ahol sziporkáznak a szereplők, gyorsan lehet olvasni, s nem hiányolja a nagy érzelmeket és a nyitott hálószoba ajtót, annak mindenképp ajánlom a regényt. Sophie Irwinnek ez az első könyve, azt kell azért mondani, hogy a kezdés biztató.

Blogturné

Téged is elvarázsolt a régenskori Anglia? A Hozományvadász hölgyek kézikönyvében most újra elmerülhetsz a korban, amikor a jó férj megtalálása kulcsfontosságú!
Tarts velünk te is a Hozományvadász hölgyek kézikönyve turnén bloggereinkkel, és neked is lehetőséged lesz megnyerni a Central Könyvek által felajánlott magával ragadó regény egy példányát!

Fülszöveg

Kitty Talbotnek mihamarabb pénzre van szüksége. Pontosabban egy vagyonos férjre. Az apja tekintélyes adósságot hagyott maga után, és a lánynak mindössze három hónapja maradt, hogy megmentse a családját az anyagi csődtől.

Kitty soha nem riadt vissza a kihívásoktól, így ebben a szorult helyzetben is feltalálja magát: összecsomagol, és elindul egész Anglia legkíméletlenebb hadszíntere, a londoni bálok világa felé.
Műveltségben és kifinomultságban talán elmarad a többi ifjú hölgy mögött, de eltökéltsége, csökönyössége és leleményessége minden akadályon átlendíti őt. Bízik benne, hogy még a báli szezon vége előtt megkérik a kezét, egyvalakivel azonban nem számol: Lord Radcliffe-fel. A nagyvilági, kissé tartózkodó gróf átlát a szitán, azonnal rájön, hogy Kitty egy mindenre elszánt, pénzéhes hozományvadász, ezért elhatározza, hogy keresztülhúzza a számításait, kerül, amibe kerül.

Vajon sikerül Kittynek megmentenie a családját a teljes kiszolgáltatottságtól? Egy perc vesztegetni való ideje sincs, és senki, még egy lord sem állhat az útjába.
„A főhősnő hihetetlenül modern: sziporkázóan szellemes, stílusos és tele van energiával. A történet minden tekintetben Austent idézi. Alig győzök betelni vele!” – JANICE HALLETT
„Merész, szellemes, vidám… A Bridgerton-rajongók odalesznek érte.” – NITA PROSE
„Ritka gyöngyszem ez a regény. Mint egy Georgette Heyer-könyv egy csipet huncutsággal megbolondítva. Csupa érzelem, csupa romantika.” – BETH MORREY
„Ez a regény a leggyönyörűbb főhajtás Georgette Heyer előtt, ugyanakkor különleges, modern érzékenység hatja át… Remek olvasmány!” – HARRIET TYCE

Kiadó: Central Könyvek
Oldalszám: 344
Fordító: Novák Petra
ISBN: 9789636140977
Megrendelés

Nyereményjáték

A Hozományvadász hölgyek kézikönyve egy olyan korba kalauzol minket, amikor a bálok és szebbnél szebb ruhák, no meg a rangok határoztak meg mindent – no meg a megfelelő férj megtalálása!

Mostani nyereményjátékunkban olyan kosztümös filmeket gyűjtöttünk össze, amikre ez szintén igaz.
Minden állomáson találtok jelenetfotót egy ilyen filmből, a feladat egyszerű: kitalálni, melyik filmből származik a fotó és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! (Természetesen a magyar és az eredeti címet is elfogadjuk.)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *