Menu Close

Julia Quinn: The Two Dukes of Wyndham

Igazából ez  a duett közös címe, ami két könyvet takar, a The Lost Duke of Wyndham-et és a Mr. Cavendish I Presume-t, de muszáj egyszerre tárgyalni, főleg mert a két történet egymással párhuzamosan játszódik, vannak benne átfedések. Amúgy nagyon bírom ezt a megoldást, annak idején, még amikor angolul kezdtem tanulni és a romantikus regények voltak amikhez a legkönnyebben hozzájutottam meg sikerélményt adtak nyelvügyileg, már volt kezemben hasonló*. Egészen véletlenül bukkantam rá Jude Deveraux Twin of Fire című regényére, aztán elolvastam a Twin of Ice-t is, ami a Dukeokhoz hasonlóan épült fel. Két párhuzamos történet, külön-külön is élvezhetőek és együtt adják ki az érem két oldalát. Míg a Deveraux regénynél azért mindegy, hogy olvassa az ember, Julia Quinn sztoriját érdemes a Los Duke-kal kezdeni.

Julia Quinn: The Lost Duke of Wyndham Grace Eversleigh munkáját senki se irgyli, viszont mindenki ódákat zeng kitartásáról és türelméről, a lány ugyanis az özvegy Wyndham hercegné társalkodónője immár 5 éve. Márpedig a hercegné egy igazán utálatos perszóna, aki kényére kedvére rángat mindenkit maga körül, s egyedül Grace az, akit eltűr maga mellett. A lány hálás a hercegnének, aki szülei halála után szorult helyzetéből mentette ki, s úgy gondolja tartozik neki annyival, hogy szó nélkül teljesít minden extrém kívánságot. Mikor egy bálról tartanak hazafelé, rablótámadás éri őket, s a fess maszkos útonálló nem csak Grace-től lop egy csókot, hanem a hercegné nyugalmát is feldúlja. Ugyanis a nő meg van győződve arról, hogy kedvenc, rég halott fiának az örökösét találta meg, márpedig, ha igaza van, akkor bizony a rabló egyben a Wyndham cím jogos tulajdonosa.  Jack Audley miután véget ért a háború súlyos bűntudata miatt nem akart hazatérni, s mivel sok mindenhez nem ért, útonállásra adta a fejét. Persze azért a szíve arany maradt és a szerzeményeivel a hozzá hasonlóan talajt vesztett és elszegényedett veteránokat meg családjukat segíti. Az, hogy egy hercegséget akarnak ráerőltetni éppen a háta közepére se kívánkozik.  Azonban mégis furdalja az oldalát a kíváncsiság, hogy tényleg jogos örököse-e ő a hercegi címnek vagy sem. Ráadásul ha egy darabig “élvezi” undok nagyanyja vendéglátását, annak legalább az az előnye megvan, hogy több időt tölthet együtt a bájos Grace-szel. Bár ha beigazolódik, hogy ő bizony nem más mint Anglia legelőkelőbb és leggazdagabb hercege, akkor a románc egy köznemessel nem éppen opció.

Mivel ez egy Julia Quinn regény, azaz történelmi romantikus elég nyilvánvaló, hogy mi lesz a sztori vége. Azonban a téma annyira nem is volt könnyed, már eleve Grace helyzetéből adódóan se, Jack pedig igazi háborús veterán, akit eléggé megviselt ami történt vele a harcmezőn, ráadásul még van egy nagy titka is. Ez a titok pedig elég különleges és jól elleplezett, s a végén kiválóan megoldott feladvány volt, mert bizony a 19. század elején Jack problémájára nem létezett megoldás.

Julia Quinn: Mr Cavendish, I PresumeA párhuzamosan játszódó könyv főszereplője az éppen aktuális Wyndham herceg, Thomas Cavendish**, aki nagyon is kényelmesen él, szereti igazgatni a birtokát, nagyanyjával, akivel egy fedél alá van zárva szerencsére a többszáz szobás kastélyban el tudják kerülni egymást, de ha mégse, akkor ott van ütközőnek Grace. Ráadásul már gyerekként megszabadult attól a tehertől, hogy lányos anyák és csemetéik vessék rá magukat, mint jó partira, ugyanis még olvasni is alig tudott, amikor eljegyezték a féléves Amelia Willoughby-val. A házassággal pedig még ráér. Ugyanakkor Amelia utálja ezt a helyzetet, hogy van vőlegénye, akit alig ismer, néha bálokon összefutnak táncolnak egyet, aztán a férfi, mint aki letudta a kötelességét faképnél hagyja. Még azt se tudja leendő férjéről, hogy mi a kedvenc színe és az se ismeri őt csak szinte látásból, s nem úgy tűnik, hogy Thomas ezen változtatni szeretne. Aztán egyszerre csak minden megváltozik és Amelia azon kapja magát, hogy több időt tölt a vőlegényével mint a családjával, nehéz helyzetekből menekíti meg és olyan oldalát ismeri meg, amire nem is gondolt volna. Csakhogy mire közel kerülne egymáshoz a jegyespár, kétségessé válik, vajon jegyesek-e még. Mert ha kiderül, hogy Thomas mégse Wyndham hercege, akkor valószínűleg az a réges-régi megállapodás is érvénytelenné válik. Vagy éppen Ameliának az éppen aktuális herceghez kell feleségül mennie.

Mivel Grace és Jack története annyira magával ragadó volt és amennyit láttam a regényben Thomasról meg Ameliáról, úgy gondoltam, hogy ez a fele a sztorinak, főleg hogy nagyjából már az elsőben kiderülnek a dolgok, nem fog annyira tetszeni. De szerencsére Julia Quinn megoldotta, hogy ne így legyen. Nagyon bírtam, ahogy Amelia a testvéreivel viselkedett, a Willoughby családban ugyanis öt lány volt, az apjuk természetesen kicsit Mr. Bennettre hasonlított, a csajok egymás közt pedig akármelyik modern YA-be elmennének. Mondjuk talán annyit tudnék hibának felróni, hogy Thomas kicsit kevésbé volt karakteres hős, mint Jack, viszont Amelia a várakozásaimmal ellentétesen nagyon talpraesetten és határozottan viselkedett.

Igazából mindkét könyvben erősek voltak a női szereplők, függetlenül attól, hogy a kor, amiben élnek nem ad túl nagy mozgásteret nekik. Azon belül azonban mind Grace mind Amelia úgy tudtak navigálni, hogy le a kalappal előttük: józan ész és tiszta szív, határozottság és döntésképesség,  s máris ki tudják hozni a legjobbat a helyzetükből. Plusz még jól fel is van vágva a nyelvük. De amúgy is Julia Quinn regényeinek jellemzője, hogy pörgősek a párbeszédek és nincsenek üresjáratok, s bár itt hangos térdcsapkodós jelenetekre ne számítson senki, azért jókat lehet mosolyogni azon, hogy “barátkoznak” össze a hercegek, na meg ahogy ekézik az özvegy hercegnét, az is szerez jó pár kellemes pillanatot.

Nem tudom, milyen lett volna egymástól időben távol olvasni ezeket a regényeket, mert így, hogy az egyiket letéve azonnal foghattam kézbe a másikat nagyon szórakoztató volt, mert alig vártam, hogy megtudjam pár a Duke-ban éppen csak megemített jelenetről, hogyan alakult. Mivel nehezen tudom szétválasztani a két regényt, természetesen egyben értékelem:)

Kiadó: Avon
Megjelenés: 2008 (április ill. szeptember)
Terjedelem: 371 ill 370 p.
ISBN: 9780060876104 ill. 9780060876111
Honnan: Saját példány (Bookmooch csere útján jutottam hozzá)

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

*Aki ismer még ilyen felépítésű történetet, nyugodtan mondjon ajánlatot.

**Meg kell mondanom, hogy mivel az utóbbi időkben történelmi romantikus regényeket ritkán olvastam a sokféle elnevezés eléggé megzavart. Ide nekem inkább egy szerteágazó orosz családot bármikor, mint a brit arisztokrácia krémjének rangkórságát.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *