Menu Close

Tessa Dare történelmi romantikái

Tavaly újra felfedeztem, hogy a történelmi romantikusok mennyire kikapcsolók és szórakoztatók tudnak lenni, ráadásul még gyorsan is olvashatók, sőt van belőlük egy csomó az otthoni polcomon. Úgyhogy amikor kicsit el voltam maradva az éves tervtől a Goodreads-en bátran válogattam belőlük, vásároltam, olvasgattam újabbakat is és még a Várólista csökkentésembe is jól belevettem őket, mert gyorssegélyként fogok tekinteni rájuk. Az újonnan megismert írók közül Tessa Dare volt, akiről szintén csupa jót hallottam, ráadásul magát az írót is egy ideje már követem, úgyhogy ideje volt megismerkedni vele. Tavaly egy régebbi sorozatának egyik részét olvastam el, most pedig egy másik első kötetét és előre bocsátom, ha valaki Julia Quinn pótlást, vagy időkitöltést keres, a következő regényéig, akkor annak bátran ajánlom Tessa Dare-t is, mert ő is könnyedén veszi a történelmi romantikát: mindenekelőtt mesterien szórakoztat.

Tessa Dare: Any Duchess Will Do

Az írónő Spindle Cowe sorozata egy kitalált kisvároskáról szól, ahova rendszeresen érkeznek olyan hajadon hölgyek, akik valamilyen okból már nem igazán számítanak partiképesnek. Itt találkozik egymással Griffin York, Halford hercege és Pauline Simms a felszolgáló, aki arról álmodik, hogy könyves boltot nyisson a kisvárosban. A herceg anyja azért citálta fiát a kisvárosba, hogy az végre válasszon magának feleséget, s produkáljon örököst azt mondja, ő aztán bárkiből képes hercegnőt képezni, ha ez nem sikerül, akkor leszáll a témáról. Úgyhogy persze, hogy anyját megleckéztesse Griffin a felszolgálót válassza. Pauline-t azonban nem ejtették a fejére, határozottan tudja mit akar, belemegy a játékba, hajlandó alávetni magát egy heti kiképzésnek, hogy a férfi bebizonyítsa, az anyja lehetetlen küldetést vállal, s cserébe végre lesz anyagi fedezete, hogy önálló legyen, magának és húgának biztosítsa a vágyott életet és ne kelljen többé erőszakos apjuk fedele alatt élni. Csakhogy kiderül, egyrészt az idős hercegné tudja, mit ígért, valóban képes lenne bárkiből hercegnőt faragni, bár az is nagy segítség, hogy Pauline okos, talpraesett és tanulékony, úgyhogy lehet még a végén a londoni társaság elhiszi, hogy igazi kékvérű.

Nem is kicsit hasonlít Pygmalion/Hamupipőke sztorira az alapállás, de mégis máshova megy a történet. Pauline és Griff végig tisztában vannak azzal, főleg az előbbi, hogy a köztük lévő társadalmi különbségek tényleg nagyon komolyak, s hiába a vonzalom a két főszereplő között még a barátok se igazán hisznek abban, hogy működhet közöttük bármi is. Még szerencse, hogy olyan hősünk és hősnőnk van, akik a maguk jogán is kiváló emberek és nagyon hamar rájönnek, hogy ők valóban egymáshoz illenek és bármi is történik, tisztelik és szeretik a másikat. Tessa Dare kiválóan rajzolja meg őket és a konfliktust körülöttük, nem esik csapdába, hanem kivágja magát és mindent megad az olvasónak amit egy jó kis történelmi romantikustól vár. Főszereplőket, akiket szeretni és csodálni lehet, akiknek eléggé komolyak az érzelmei ahhoz, hogy ne nevessük ki őket, szikrázó levegőt, amikor együtt vannak, megfelelően adagolt érzelmi feszültséget és megmosolyogtató jeleneteket, pörgős, vicces párbeszédeket.

Ezek után természetes volt, hogy bepróbálkozom Tessa Dare másik történetével is.

Kiadó: Avon Books
Sorozat: Spindle Cove #4
Megjelenés: 2013
Terjedelem: 375 p.
ISBN: 9780062240125
Honnan: Vásárlás, saját példány

 

Tessa Dare: Romancing the Duke

Izzy Goodnight édesapja híres író volt, történeteit egész Angliába imádták, viszont amikor meghalt nemcsak hogy befejezetlen maradt az izgalmas sorozat, de még a lányára se hagyott semmit. Izzy utolsó reménye egy levél, amiben elhívják egy kastélyhoz, ahol majd kap valamit. Mint kiderül, magát az erősen lerobbant, elhanyagolt kastélyt örökli, csakhogy még benne él az előző tulajdonos, a herceg, akinek fogalma sincs, hogy a feje felől eladták a tetőt, sőt ettől egyáltalán nem boldog. Meg attól se, hogy az új tulajdonost egyszerűen semmivel se lehet eltéríteni az elhatározásától: márpedig ő marad és lakhatóvá teszi az épületet.

Mivel Izzynek ez az egyetlen reménye, hogy valami legyen a feje fölött, eléggé kétségbeesett ahhoz hogy holmi denevérek és mogorva, maguknak való hercegek ne térítsék el az örökségétől. Végül megegyeznek, hogy együtt próbálják kideríteni, hogy kerülhetett eladásra a kastély a tulajdonos tudta nélkül. A sztori itt nem kicsit hasonlít a Szépség és a szörnyeteg történetére, mert adott a mogorva, magának való, zárkózott Ransom, aki nem akar emberekkel foglalkozni, de jön a lelkes és rendíthetetlen lány, aki nem fogadja el a nem-et és fokozatosan megszelídíti őt. Ami még érdekes adaléka a történetnek, azok a sztorik, amik Izzy apját országszerte ismertté tették, s igazi rajongótábora van a szereplőknek, helyszíneknek és eseményeknek, hírleveleket írogatnak, beöltöznek és találkozókat tartanak a valódi fan-ek. Amikor kiderül, hol találják Izzy-t fel is keresik őt és megpróbálják megtudni, vajon ismeri-e a félbemaradt történet befejezését … Ransom persze nem örül egy hadseregnyi, páncélba öltözött rajongó érkezésének, de mint később kiderül, még jól jöhetnek ezek a kapcsolatok is…

A történet megint roppant szórakoztató volt, Izzy imádnivaló, talán Ransom volt egy kicsit túlságosan is jól ismert típusa a borongós, magának való és néha túlságosan is kegyetlen hősnek. Kicsit túl gyors is volt a végén a pálfordulása, de ezekért a hibákért kárpótolt maga a jól felépített kettős titok (mégis mi a titka a Goodnight történeteknek és hogy is van ez az egész kastély-eladás) és a szórakoztató mellékszálak, szereplők. De igazán itt se panaszkodhatom, mert a könnyed romantikát, amit kerestem és amin jókat mosolyogtam, meg a gyors olvasást azt megkaptam, úgyhogy tényleg továbbra is csak ajánlani tudom Tessa Dare-t. Magamnak is 🙂

Kiadó: Avon Books
Sorozat: Castles Ever After
Megjelenés: 2014
Terjedelem: 370 p.
ISBN: 9780062240194
Honnan: Vásárlás, saját példány

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *