Menu Close

Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Jennifer Ashley elég népszerű és termékeny írónő is a romantikus regények többféle kategóriájában nevet szerzett magának. Írt paranormális és történelmi romantikus regényeket egyaránt, legújabb sorozatában a krimik, rejtélyek felé kacsingat. Meglehetősen érdekes kort és szereplőket állít a Mrs. Holloway nyomoz könyvek középpontjába.

Kat Holloway kiváló szakácsnő hírében áll, éppen ezért nem esik nehezére új állást találnia, s megkezdheti munkáját Lord Rankin háztartásában. Az első napján már megismerkedhet az előkelő lakókkal és a személyzettel is, még izgalmas események, baleset is történik, de még így is finom vacsora kerül mindenki asztalára. Csakhogy másnap reggelre Kat a kamrába menet szó szerint belebotlik az előző nap segítőkésznek megismert konyhalány, Sinead hullájába. Első pillantásra világos, hogy nem balesetről, hanem gyilkosságról van szó. A dolgot persze diszkréten kell kezelni, az emeleten lakókat amúgy se nagyon érdekli a szolgálók sorsa, Kat azonban nem az a fajta, aki hagyja, hogy igazságtalan dolgok úgy maradjanak: felelős nélkül. Túl azon, hogy kíváncsi és határozott nő, még van egy adu a kezében: ismeretsége Daniel McAdam-mel, a titokzatos férfivel, aki sok mindent és mindenkit ismer, rengeteg dolgot próbált már az életében és kész szinte azonnal ugrani, ha Kat hívja. Kettejük kapcsolata mögött sok minden van, például rengeteg titok, viszont az biztos, hogy Daniel megbízható a kényes ügyeket illetően. Együtt okoskodnak és dolgoznak az ügyön, ami hamar messzebb mutat a cselédfertálynál.

Nagyon izgalmasnak ígérkezett egy olyan történelmi krimi amiben ugyan van romantikus szál (bár ez tényleg egyáltalán nincs itt fókuszban), viszont olyan szereplőkkel dolgozik, akiket nem szoktunk meg: nem a grófok és hercegek a főszereplők a viktoriánus Angliában, hanem a személyzet. Mondjuk annak sem a legalja, hiszen egy jó szakácsnő igazi kincs volt annak idején is, voltak bizonyos privilégiumai, például szent és sérthetetlen kimenő napja. Igazán nem csalódtam a regényben, sőt ami a konyhai szempontot illeti, teljesen oda meg vissza voltam tőle. Egyrészt Kat határozott nő aki tisztában van azzal, hogy jó abban amit csinál. Ugyanígy tudja azt is, hogy Daniel is kiváló a maga titokzatos módján, ezért fordul habozás nélkül hozzá.

Jennifer Ashley nagyon élvezetesen és érdekesen mutatta be a szakácsnő feladatát egy előkelő háztartásban. Abban is biztos vagyok, hogy sokat olvasott utána, miket és hogy főzhettek annak idején, mindenesetre olyan kajapornó van a regényben, hogy nem érdemes éhesen olvasni. Kat ráadásul idősebb kicsit a szokásos történelmi romantikus hősnőkhöz képest, van már a háta mögött pár dolog. Éppen ezért megvan a magához való esze, nem követ el butaságokat, ráadásul helyzetéből adódóan az is nyomasztja, hogy bármi történik körülötte, vele neki bizony muszáj, hogy a munkája legyen az első. Hiába van ott egy hulla a kamrában, amit ő fedezett fel, az éppen megkedvelt konyhalánya brutális bűntény áldozata lett, a reggelit meg kell főzni az úrnak és családjának, különben oda a hírneve, a munkája, a megélhetése és azt nem engedheti meg magának, meg azoknak, akik számítanak rá, tartania kell magát, nem omolhat össze. Daniel is nagyon ott van a maga helyén, mint már említettem, de elég okos ahhoz, hogy ne nézze le Kat-et, sőt számít a nő véleményére és segítségére, főleg amikor elkezdenek bonyolódni a dolgok és úgy tűnik, hogy komoly, az egész Brit birodalmat fenyegető bűnténnyel állnak szemben. Nagyon bejöttek ezek a nem konvencionális szereplők nekem. S akkor még nem beszéltünk Lady Cynthiáról, Lord Rankin sógornőjéről, aki abszolút szembe megy a korabeli elvárásokkal, például férfiruhát részesíti előnyben a nőivel szemben. Remélem ő is fog még segíteni további bűnügyek megoldásában, akárcsak a matekzseni Thanos.

Ha valaki egy izgalmas és érdekes krimit szeretne olvasni, amiben van egy kis románc is, de főleg kiváló karakterek meg környezetábrázolás (lépcső alatt, felett lét, a köznép korabeli kalandjai Londonban és a városon kívül stb.), akkor nagyon jó választás Jennifer Ashley regénye. Várom a folytatást, ahol meg a lépcső felett történik valami bűntény.

Blogturné

Jennifer Ashley, új sorozatának nyitó kötete a viktóriánus Angliába röpíti az olvasókat, ahol egy nyomozás izgalmának átélése mellett még a korabeli konyhák világába is betekintést nyerhetnek.

Fülszöveg

A történet 1881-ben, Londonban játszódik. A Mayfair negyed egyik úri házába, Lord és Lady Rankin háztartásába új szakácsnő érkezik Kat Holloway személyében. A fiatal alkalmazott korábbi életútja meglehetősen rögös: van egy tízéves, törvénytelen kislánya, akit nevelőszülőkhöz adott, és hetente kétszer látogatja. Ráadásul nőként nem könnyű a férfiak uralta világban megőriznie a tisztességét, s egy molesztálójával szembeszállva halásos balesetet is okozott. Ebből a helyzetből mentette ki egy felettébb jóképű, de meglehetősen kiismerhetetlen férfiú, Daniel McAdam.
Kat a munkába állása másnapján, a kamrában az ír származású, 17 éves konyhalány, Sinead holttestébe botlik. Kat azonnal értesíti Danielt, s ettől fogva kalandos és veszedelmes nyomozásba fognak.
A szereplők színes gárdáját erősíti Mr. Davis, a főkomornyik és Mrs. Bowen, a házvezetőnő, s a szerző remek miniportrékat rajzol a fel-felvillanó kisebb figurákról is.
A történetet számtalan konyhai jelenet és piaci bevásárlás fűszerezi, és bepillantást nyerünk a londoni elit és cselédvilág hétköznapjaiba is. A cselekmény színtere a Csengetett Mylord? miliőjét idézi, de a nyomozás Agatha Christie krimijeire emlékeztet.

Sorozat: Mrs. Holloway nyomoz 1.
Eredeti cím: Death Below Stairs
Kiadó: Kossuth
Fordító: Medgyesy Zsófia
ISBN: 9789630995047
384 oldal; füles, kartonált
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani mini blogturnénk mindhárom állomásán egy-egy jellegzetes angol étel neveinek összekevert betűt találjátok. Ha sikerül helyes sorrendbe rendezni őket már csak a rafflecopter megfelelő sorába kell beírni a megfejtést ahhoz, hogy esélyetek legyen megnyerni Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban című regényét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom:

ABCKL DDGINPU

a Rafflecopter giveaway

 

Állomás lista:

04.15.Angelika blogja
04.17.Olvasónapló
04.19.Betonka szerint a világ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *