Menu Close

Karen M. McManus: Lehull a lepel

Mindig örülök, amikor olyan ifjúsági regényről olvashatok, ami nem illik be a szokásos ya történetekről bennünk élő elképzelésbe. Kimondottan keresem az ilyen sztorikat, a Lehull a lepel pont ebbe a körbe tartozónak tűnt és amikor azt olvastam valahol, hogy olyan, mintha a Nulladik órát (The Breakfast Club) keresztezték volna a Pletykafészekkel (Gossip Girl), jelentkeztem olvasni.

A Bayview gimiben elzárást ad a technofób kémia tanár, ha telefont talál bekapcsolva órán a diákjainál. Egy napon öten kerülnek büntetésbe, mert mindegyiküknek telefon volt a táskájába: négyen még sose jártak itt, az ötödik azonban rendszeres vendége a büntető teremnek. Szinte semmi közös nincs a diákokban, hiszen Browny, a mintatanuló, aki a Yale-re készül, Cooper az élsportoló, aki sportösztöndíjak között válogathat, a szép és népszerű Addy, Nate, aki drogokkal kereskedik és próbaidőn van, valamint Simon, aki egy pletykablogot vezet az iskola tanulóiról és akinek mindig mindenkiről van valami információja. A diákok hiába tiltakoznak, hogy valami félreértés történt, a kémia tanár kitart a bezárás mellett, csakhogy tragédia történik: Simon allergiás rohamot kap és hiába próbálnak meg segíteni rajta a többiek, s viszi el a mentő, a roham végzetesnek bizonyul és a fiú meghal. Először mindenki elkönyveli balesetnek a dolgot, de aztán megjelenik a rendőrség: átnézve a hírhedt pletykablogot, kiderült, hogy bizony piszkozatban lapult ott egy bejegyzés, amelyben mindenkiről, aki ott volt azon az elzáráson valami extra leleplező szerepelt. Úgyhogy a négy diák az első számú gyanúsított és a rendőrség megpróbál nyomást gyakorolni rájuk, hogy árulják el, melyikük volt, aki kihasználva Simon mogyoróallergiáját elkövette a bűntényt. Browny, Cooper, Addy és Nate az ártatlanságát bizonygatja, de hamarosan kiderül, ha tényleg meg akarják találni a tettest, össze kell fogniuk és együtt nyomozni … Miközben médiasztárok lesznek, megjelenik egy blogbejegyzés, amelyet mintha maga a gyilkos írna, aki jelen volt azon a bizonyos elzáráson. Lehet, hogy valaki hazudik?

Igen, a regény beváltotta az előzetes elvárásaimat, kiválóan szórakoztatott és bár egy-két dolgot kitaláltam menet közben, a végső csavarra én is csak a többiekkel együtt jöttem rá. Karen M. McManus ahhoz képest, hogy ez az első regénye, nagyon ügyesen építette fel a történetet, ráadásul a négy főszereplőnk mindegyikének nézőpontját megismerhettem, ugyanis felváltva meséltette őket. S mindamellett, hogy összehozott egy jó kis rejtélyt, még nagyon sok aktuális probléma is felvonult a könyvben: a szereplők származása és bőrszíne ugyanolyan fontos szerepet kapott, mint a szexuális orientáltságuk. Kimondottan tetszett, hogy főleg a két lány volt az, akik igazán odatették magukat. Browny nem csak eminens, hanem igazi igazságharcos is, aki rendíthetetlenül kitartott és minden követ megmozgatott, míg Addy fejlődése meg a legjobban sikerült lett. A bálkirálynőből, aki valójában el volt nyomva és semmi önállósággal nem rendelkezett, mert bele próbálták nevelni, hogy csak a külsejével tud érvényesülni, öntudatos, egészséges és szabad lány lett, akiről, miután tényleg elkezdett kiállni saját magáért, kiderült, hogy esze és szíve is van. Hozzájuk képest a fiúk, Cooper és Nate csak két sablon volt, bár érdekes háttérsztorikkal, de valahogy minden akció a lányokhoz volt köthető, ők csak asszisztáltak és játszották a rájuk szabott szerepeket: aranyifjú és rosszfiú.
De a szokásos tiniszereplőkön túl ami még nagyon elgondolkodtató, az a média szerepe, hogy hogyan kezelik ezeket a helyzeteket. A Bayview-i Négyesfogat, ahogy elnevezik őket igazából egyáltalán nem kap a sajtótól anonimitást. Ez számomra meglepő volt, hogy kiskorúak nevét, iskoláját simán ki lehet adni és felhasználni egy médiacirkuszhoz, mert mi más is lehetne nagyobb szenzáció, mint négy fiatal, akik megölték az ötödiket… S ezt persze mindenki ki is használja a maga módján a nézettség növelése érdekében…
Karen M. McManus izgalmas és olvasmányos krimit írt, ami valóban letehetetlen volt: bejöttek a szereplők és a rejtély is. Kíváncsi vagyok, hogy a következő regényében (ami jövőre jelenik meg), milyen titkokat leplez le.


Blogturné

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Karen M. McManus debütáló kötetét: Lehull a lepel címmel. A 39 országban kiadott regény az olvasók nagy kedvence, a 2017-es Goodreads szavazáson a YA Fiction kategóriában a dobogós 3. helyen végzett. Nyolc bloggerünk véleményét olvashatod a blogturnén, és ha jól válaszolsz a kérdésekre, megnyerheted a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Sok szerencsét!

Fülszöveg

Ebben a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben.Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?
Maxim Könyvkiadó 2018. október 7.
384 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
ISBN: 9789632619323
Megrendelés

Nyereményjáték

Ha már bűnügy, legyünk tisztában a fogalmakkal! Minden állomáson találsz egy hivatalos bűnügyi megfogalmazást, neked egy szóval kell beírnod a jelentését a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! (Pl: feladvány: A bűntény helyszínén talált tárgyak. – Megoldás: Bűnjelek)
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladványom

Valamelyik ujj utolsó percének lenyomata mint valamely személy azonosításának rendőrségi eszköze.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai

10.01 Kelly és Lupi olvas
10.03 Ambivalentina
10.05 Sorok között
10.07 CBooks
10.09 Könyv és más
10.11 Könyvvilág
10.13 Olvasónapló
10.15 Spirit Bliss – Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *