Menu Close

Sarah Title: Kísérleti randevú

Az egyik első könyvtáros és románcolvasó példaképem, akit szinte a kezdetetktől követek nem más, mint Wendy a szuperkönyvtáros. S van neki egy listája a romantikus regényekről, amelyekben könyvtárosok a szereplők. Néhányat már én is olvastam innen (Victoria Dahl jó pár könyvében szerepeltek, ne meg ott volt a Könyvtároskisaszony és a rock star cuki regény is pl. ) és mindig figyelem, hogy vannak-e újdonságok. Úgyhogy Sarah Title nevére felfigyeltem, amikor kiderült, hogy egy egész sorozatot szentel foglalkozásomnak, s kíváncsi voltam, amikor a General Press bejelentette, hogy kiad tőle magyarul is romantikusat, akkor vajon melyik könyvét válasszák. Nagyon megörültem, hogy a Szerelmes könyvtárosok első regényével indítanak, úgyhogy kipipálhatok még egy könyvtároskisasszonyos-romantikus sztorit Wendy listájáról is!

Melissa „Bernie” Bernard egyetemi könyvtárosként dolgozik, imádja amit csinál, elégedett az életével, annak barátai, s minden szép csendben megy a maga kerékvágásában. Gyakran vannak diák beosztottjai is, s amikor egy váratlan flash mob keretében az egyiküket épp az ő beosztása alatt kérik feleségül egyszerűen képtelen parancsolni az érzéseinek és mint mindig, most is az összes érzelme kiül az arcára. Márpedig szerinte a lány még fiatal, hogy igazán elkötelezze magát. S mindezzel nem is lenne semmi gond, csakhogy valaki lefényképezi és felteszi az internetre amint a rosszallóan néző könyvtáros rosszallóan néz. S Bernie azonnal világhírű mém lesz, tovább erősítve a kardigános könyvtároskisasszonyokról alkotott negatív sztereotípiát. Colin Rodriguez egy online divatlapnál dolgozik, nagyon jó munkája van: San Francisco legmenőbb helyeit kell tesztelnie és az egyetlen férfiként véleményt írnia ezekről a tipikusan női olvasóknak. A rosszalló könyvtáros mém felett komoly harc bontakozik ki az állására pályázó fiatal asszisztens és közötte, s végül előállnak egy brilliáns ötlettel: bebizonyítják, hogy bármennyire is úgy gondolja az internet népe, igenis lehet randizni egy ilyen nővel is. Átalakítják és 30 nap alatt szerveznek neki 30 randit. Persze először meg kell győzni Bernie-t is arról, hogy belemenjen a dologba, kimozduljon komfortzónájából és ne adj isten klumpa helyett magassarkú cipőt is felvegyen. A lány végül maga is bizonyítani akar, s beleegyezik, hogy a magazin kipofozza, ruhákat és partnereket kapjon. Colin pedig minden randira elkíséri és távolról követve az eseményeket tudósítja az olvasókat, hogy alakulnak a dolgok.

Igazából nem is annyira romantikus regény ez, mint inkább romantikus komédia, ugyanis például a főszereplők kb. az 50. oldal környékén találkoznak először, s jó sokáig csak megy közöttük a ping-pong, ütköznek az elképzeléseik és vicces párbeszédeket folytatnak. Úgyhogy bátran ajánlom azoknak is, akik kicsit ódzkodnak a romantikus regényektől. Ráadásul Bernie személyében nagyon jó kis könyvtárost kapunk, aki egyáltalán nem a sztereotípiákat erősíti, bármennyire is szerencsétlen a róla készült kép. Külön örültem annak is, hogy ő végre nem a szokásos városi könyvtáros volt, hanem egyetemen dolgozott és mindjárt találtam egy csomó közös pontot a munkájában meg az enyémben. Igazán üdítő volt olyan hősnővel találkozni, aki túl azon, hogy ugyanazzal foglalkozik mint én, még igenis modern gondolkodású és életvitelű. Az a fajta nő, akinek tényleg nem kell az elégedettséghez férfi és párkapcsolat, nem zárkózik el az egy éjszakás kalandoktól és randizik ugyan de nem az tölti ki az életét, hogy mindenképpen párkapcsolatban éljen. Boldog és elégedett a munkájával, a barátaival és a szabad idejében is jól el tudja foglalni magát, talán ha egy kicsit olcsóbb lenne az élet San Franciscoban még jobban érezné magát. Éppen ezért folyamatosan gyötrődik, hogy mennyit ad fel magából és feminizmusából ha elfogadja a magazin ajánlatát, ha kifesti magát és csinosabban öltözik. De rá kell jönnie, hogy a randizás lehet vicces a kellemetlen tapasztalatok ellenére is és néhány centi sarok vagy éppen egy kis rúzs és szempillafesték még nem jelenti azt, hogy vissza kell adnia a feminista igazolványát.

Röviden: imádtam Bernie-t. Hozzá képest Colin sokkal halványabban van megfestve, bár neki is akadnak szuper pillanatai és gondolatai, s talán ha kicsit többet olvashattunk volna azokról az időkről, amiket együtt töltenek és a beszélgetéseikről, nem tűnik annyira elsietettnek a történet vége. Mert ezt tudnám felhozni negatívumnak: sok volt a randi és keveset láttunk az igazi kapcsolatból. Az pedig, hogy szex is kevés volt, engem nem zavart, nem az erotika szokott érdekelni a romantikus regényekben, hanem a kapcsolatok fejlődése.

Azért ajánlom ezt a könyvet mert jó kis romantikus komédia, vicces jelenetekkel és egy igazán belevaló hősnővel, aki ráadásul egy igazi modern könyvtároskisasszony. Úgyhogy mindenképp remélem, hogy folytatódik magyarul is a sorozat és megtudjuk a többi könyvtáros hogyan jut el a boldog végkifejletig.

 


Blogturné

Sarah Title a Kísérleti randevú című könyvével debütál a General Press Kiadónál. A szerelmes könyvtárosok sorozat első részéből kiderül, hogy miképpen bírkózik meg főszereplőnk, Melissa Bernard a róla készült mém szenzációjával. A nő sok mindenre számít, de arra biztos nem, hogy talán még a szerelmet is megtalálja ennek köszönhetően. Ha kíváncsiak vagytok Sarah Title romantikus és szórakoztató történetére, akkor figyeljétek a turné négy állomását, és játsszatok a könyvért.

Fülszöveg

Hogyan ​lehet valakiből mém? Melissa „Bernie” Bernard példájából kiindulva: bárkiből és bármikor. Amikor egy lánykérésről készült videó hirtelen hatalmas népszerűségre tesz szert az interneten, nem a menyasszony és a vőlegény az, aki felkelti az internetezők érdeklődését. Hanem Bernie – ahogy elhúzza a száját. A mémhadjárat ezzel kezdetét is veszi. A lány a legszívesebben elbujdosna, ekkor azonban felbukkan egy jóképű riporter, és ajánlatot tesz neki…
Colin Rodriguez szorult helyzetében, amikor is az állása a tét, eltökéli, hogy bebizonyítja: ő a romantika legnagyobb szakértője San Franciscóban, és rögtön elő is áll az ötletével. Randipartnereket talál a randiképtelen nőnek. Egészen pontosan az immár híres, ám a szerelemmel szemben bizalmatlan könyvtárosnak. Amikor Bernie végül kötélnek áll, kiderül: a férfinak nem is a cikksorozat megírása jelenti majd a legnagyobb problémát. Egyik katasztrofális randi ugyanis másikat éri. Colin azonban mindenre kész, hogy megtalálja a Bernie-hez illő férfit – még akkor is, ha ezt a szerepet neki kell betöltenie.
Kiadó: General Press
Megjelenés: 2018. október 1.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 288
Fordító: Danyi Andrea
ISBN: 9789634522072
Megrendelés

Nyereményjáték

A könyvtárosunk a róla készült mémnek köszönheti, hogy egy csapásra híressé vált, így most a játék is a mémekről fog szólni. Minden állomáson találni fogtok egy híres mémet, a feladat pedig mindössze annyi lesz, hogy kitaláljátok, ki szerepel rajta, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

10.15. Betonka szerint a világ…
10.17. Kelly és Lupi olvas
10.19. Olvasónapló
10.21. Könyvvilág

2 Comments

  1. Zenka Olvas

    Hát ez a nyitó szituáció annyira egyedi, meg aranyos. 😀 Ha az utamba kerül a könyv ( mondjuk egy könyvesbolti látogatáson, vagy a könyvtárban) mindenképp elolvasom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *