Menu Close

Emma Carroll: Deresvölgy legendája

A Manó Könyveknél mindig olyan szépen át szokták venni az eredeti kiadások külsejét és már ezzel szereznek jó pár olvasót. Nos, a Deresvölgy legendájánál nem ez volt a helyzet. El tudom képzelni, hogy mivel ez a kötet volt Emma Carroll első regénye (tőle mmár jelent meg magyarul regény, az Égi tolvaj) és még 2013-as, az eredeti tervek nem elérhetők… Mindenesetre ha nem olvasom el a fülszöveget és nem szokott az írónő neve olyanok mellett szerepelni, mint Lucy Strange, akkor bizony legyintve tovább haladok. Ezzel a tudással felvértezve azonban kíváncsi voltam a regényre és bizony nem csalódtam. Úgyhogy már most szólok, ha valaki titokzatos szellemes könyvet keres tizenéveseknek, ki ne hagyja Deresvölgy legendáját!

Tilly családjával nehéz körülmények között lakik egy kis településen, amelynek a szélén egy hatalmas kastély áll, magának való lakóival. Egy kihívást próbál teljesíteni és a hentes fiával, Will Porterrel korcsolyázni mennek Deresvölgy hírhedt tavára. A lány alatt beszakad a jég, s a víz alatt különös látomást pillant meg: egy szomorú, gyönyörű fiút lát, aki segít rajta. A titokzatos jelenség később álmaiban is felkeresi Tilly-t, aki rájön: akit látott nem más, mint a Kit Barrington, aki tíz évvel korábban fulladt bele korcsolyázás közben abba a tóba, amelyből a lány megmenekült. Tilly megérti, hogy a szellem nyughatatlan és segítségre van szüksége, hogy a földi dolgok, amiket hátra hagyott elrendeződjenek. Tilly úgy gondolja, ha bejut a kastélyba, kiderítheti, hogy miért van még mindig a környéken Kit szelleme és segíthet neki megnyugodni. A körülmények úgy hozzák, hogy szobalánynak jelentkezhet Barringtonélhoz. Mikor megkezdi a szolgálatát, a személyzet többi tagjától megtudja, hogy bizony kísértet járja a kastélyt. De egyáltalán nem kedves és rendes, hanem dühös és bosszant mindenkit. Tilly nekiáll, hogy felfedezze a kastély titkait és megoldja a rejtélyeket.

A Deresvölgy legendája pont az a fajta regény, amit gyerekként imádtam volna: viktoriánus Anglia, sötét családi titkok, egy talpraesett lány aki saját erejéből hozza ki a legtöbbet a helyzetből. A szereplők mindegyike nagyon jól eltalált volt. Tilly haverja Will Porter a jóképű, vagány fiú, aki támogatja a lányt még a legőrültebb vállalkozásaiban is. De kiváló karakterek kastélyban lakók is: a kimért komornyik, a segítőkész szakács, a komolykodó és az ijedős szobalány, de a titokzatos házvezetőnő, Mrs. Jessop, aki hol roppant szigorú, hol meg szinte gondoskodó anyaként foglalkozik főszereplőnkkel épp úgy ad bőven gondolkodni valót, mint a hosszú gyászában önmaga árnyékaként élő Lady Barrington.
Ráadásul nagyon üdítő volt, hogy Tilly egyáltalán nem nemesi származású, sőt, igencsak nehéz körülmények között nő fel, nagyon korán kell dolgoznia, valójában a szobalánnyá válás lehetősége még előrelépés is lehet neki és sokat tudna segíteni saját családján is. Emma Carroll az ő szemszögéből mutatja be a történetet és a mondatok, leírások szerénysége egyrészt utal arra, hogy mennyire egyszerű, de nagyszívű ember a főszereplőnk, ugyanakkor a célközönség olvasását és a történet megértését is segíti vele. A fejezetek is rövidek, gyorsan olvashatók. A kísértettörténet eléggé ijesztő, de nem túlzottan hátborzongató, hanem inkább izgalmas és megfelel a 10-12 évesek érzékenységének.
Az is nagyon okos, hogy bár Tilly sok mindenre jön rá, a megnyugvást hozó végkifejlethez a felnőtteknek kell belátniuk, hogy nem élhetnek a múltban: meg kell bocsátani és elengedni a régi sérelmeket, mert nem csak az élők, de a holtak is így csillapodhatnak le igazán.

Igazi bekuckózós időszakhoz való mese: tél, jég, szellemek és rejtélyek. Nekem nagyon kellemes szórakozást adott.

Blogturné

Emma Carroll történetének főhőse egy igazán találékony leányzó, akire komoly feladat hárul: megfejteni Deresvölgy legendáját és feloldani egy átkot. A rejtélyes ifjúsági regényt a Manó Könyvek adja ki magyarul és ha bloggereinkkel tartatok, egy szerencsés olvasóé lehet a kiadó által felajánlott nyeremény példány!

Fülszöveg

Tilly izgatott lesz, mikor Will korcsolyázni hívja Deresvölgy kastély tavához. Senki sem szívesen merészkedik oda. Az a hír járja, hogy kísértetek járják a vidéket… Tíz évvel ezelőtt a tóban halt meg Kit Barrington, az ifjú vikomt. Ám Tilly szereti a kihívásokat. Csakhogy a kaland rosszul végződik. A jég betörik a lány alatt, és ő a vízbe zuhan. A halál előtti pillanatban gyönyörű angyal tűnik fel a vízben, és megmenti őt – nem más, mint Kit Barrington szelleme. Kit szeretné, ha Tilly megoldaná a halála rejtélyét, és végre békében nyugodhatna. Tilly, hogy a végére járjon a titoknak, beáll a deresvölgyi kastélyba szobalánynak. A komor kastély minden szegletében a halál árnya rejtőzik, és Tilly hamarosan felfedezi a sötét titkok forrását. A Deresvölgy legendája lebilincselő történelmi kalandregény. Tilly története szerelemről és veszteségről szól, és arról, hogy a megbocsájtás nyitja meg az utat a gyógyulás felé. 10 éves kortól

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635841158
352 oldal
Fordította: Rindó Klára-Szabados Tamás

Megrendelés

Nyereményjáték

Az elmúlt években a Manó könyvek nagyon klassz izgalmas ifjúsági regényt jelentetett meg. Ezek közül néhánynak a borítóját találjátok az állomásokon. Megfejtésül a szerzők nevét és a könyv címét kell a Rafflecopter megfelelő sorába írni.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.24 Olvasónapló
11.27 Könyv és más
11.28 Csak olvass!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *