Menu Close

Bonnie Garmus: Minden kémia

Bonnie Garmus: Minden kémia című regénye az amerikai sikerlistákról került a radaromra. Az ottani borító és a hozzá kapcsolódó fülszöveg erősen olyan érzéseket keltett bennem, hogy talán Nick Hornby: Funny Girl (Vicces lány) írásához fog hasonlítani. Végülis sokat nem tévedtem, s a lényeg, hogy számomra mindenképp az év egyik legjobb regénye lett. Amúgy most már tényleg éves sikerlistákon is szerepel, s bizony én azt mondom, nem véletlenül, sőt elvileg készül is belőle tévésorozat méghozzá Brie Larson főszereplésével.

Főszereplőnk, Elizabeth Zott roppant intelligens, szenvedélye a kémia és kutató szeretne lenni. Csakhogy rosszkor és rossz helyen született, ugyanis az 50-es 60-as évek nincsenek felkészülve a hozzá hasonló nőkre. Így aztán jobb híján a kémiai labor helyett egy délutáni főzőműsor konyhájában köt ki, mert hát ekkoriban hol is lenne egy nő helye, mint a tűzhely mellett. Csakhogy ő bizony nem szokványos műsort vezet: nem hajlandó olvasni a súgókártyákat, szűk ruhában koktélokat keverni a kamera előtt. Nem, Elizabeth Zott tudományos alapon közelíti meg a főzést: hiszen az is kémia, s erre biztatja a nézőközönségét is, hogy merjenek kitörni a társadalmi korlátok közül. Briliáns főszereplőnk élete folyamatos küzdelem: gyerekkorától makacsul, határozottan menetel és az akadályok se tántorítják el az álmától, hogy kutatóként dolgozhasson. Nem adja fel, amikor kerékbe törik a tanulmányait, elfogad egy alulfizetett laborsegédi állást (természetesen még a férfikollégáknál is kevesebbet keres, holott legtöbbjüknél jóval intelligensebb) és bár szerelembe esik egy hozzá hasonlóan kivételes tehetségű és különc kutatóval, nem hajlandó férjhez menni, hiszen akkor elveszítené a nevét és az eredményeit mert mindenki úgy gondolná, a Nobel díj várományos Calvin Evans az, akié az érdem. Egyedülálló anyaként sem egyszerű az élete egy olyan korban, amikor csak és kizárólag a családosokat ismerték el. De mint mondtam, Elizabeth továbbra is küzd: konyhájából laboratóriumot készít, inspiráló idézetek csempész kislánya uzsonnás dobozába és végül képrenyőre kerül. S hamarosan az egész ország megismeri a nevét, ráadásul közben egy igazi családot, segítő hálózatot sikerül maga köré vonnia melynek tagja felettébb különlegesek: van itt intelligens kutya (aki 497 szót tud és lelkiismeretes testőrként is funkcionál), egy nagymamapótlék szomszéd, egy elvált apuka, edző és munkatárs, lelkész és még egy csokor ember, akiket közvetlenül is tud inspirálni.

Természetesen nem egyszerű főszereplőnk élete, sőt teli van kihívásokkal és nehézségekkel, tragédiával és zsákutcákkal, s bár lehet azt mondani, hogy a végére kicsit túl jól is állnak össze a dolgok, de a szerző nem titkolja, hogy mindez akkor és ott főleg Elizabeth életében alakulhatott így, kaphatta meg a jutalmat, amit érdemel, de a legtöbb hozzá hasonló nőnek ugyanebben a korban még tovább kellett küzdeni a legkisebb elismerésért. Nagyon okosan van megírva a könyv. Bár a szerzőnek ez az első regénye, Bonnie Garmus kreatívként, copywriterként is dolgozott és magabiztosan nyúlt a témához: felejthetetlen hősnőt kaptunk, akinek a sorsa az első oldalaktól magával ragad. Van a regényben jó pár ügyes időkezeléses mutatvány is: ugrálunk múlt és jelen között, a fontos események nincsenek kihangsúlyozva, hogy erre majd oda kell figyelni, mert később még szerepe lesz bizonyos tárgyaknak, személyeknek, minden nagyon is klappol és amikor a helyére kerülnek a mozaikok az olvasó is elégedett lehet, okoskodhatott, de azért meg is lepi néhány fordulat.

Nagyon szerettem olvasni ezt a regényt, imádtam a szereplőket (Elizabethet, Madeline-t a lányát, Harrietet a szomszédot és persze a kiváló karakterismerő kutyát, Hatharmincot is), a stílusa gördülékeny, magával ragadó sokkal hamarabb olvastam ki, mint számítottam volna, mert egyszerűen nem bírtam letenni és nem volt benne sehol üresjárat, unalmas rész. Remélem hogy sokan fogják majd kézbe és megértik, hogy mégis anyáink és nagyanyáink mennyi mindent tettek azért, hogy itt lehessünk ahol most vagyunk. S közben folyamatosan éreztem, hogy még távolról sincs vége annak a küzdelemnek, ami a nők munkájának, intelligenciájának és tehetségének korrekt elismeréséért folyik s nem csak a tudományos világban …

Blogturné

Itt az idő, hogy te is megismerkedj a végtelenül okos és szórakoztató Elizabeth Zott-tal, aki egy cseppet sem átlagos nő. Elizabeth egyszerre tudós, nő, édesanya, és egyben tévésztár, aki mélyről indult ‘60-as évek Amerikájában, de kitartásával és eltökéltségével sokra vitte.

Tarts velünk te is a Minden kémia turnén bloggereinkkel, és neked is lehetőséged lesz megnyerni a Central Könyvek által felajánlott különleges regény egy példányát!

Fülszöveg

Elizabeth ​Zott nem egy átlagos nő. Sőt, biztosan kikérné magának, ha bárki úgy gondolná, hogy létezik átlagos nő.

De a 60-as években a Hastings Kutatóintézet csupa férfiból álló tudóscsapatának igen ódivatú fogalmai vannak a nemek egyenlőségéről. A kivétel Calvin Evans, a magányos, zseniális, Nobel-díjra jelölt mizantróp, aki beleszeret Elizabeth elméjébe… is. Csodásan működik köztük a kémia.

Csakhogy az élet ugyanúgy kiszámíthatatlan, mint a tudomány. Elizabeth néhány évvel később már egyedülálló anyaként próbál boldogulni, és bár nem tervezte, de tévésztár lesz: ő vezeti Amerika legkedveltebb főzőműsorát, a Finom falatok hatkort. Forradalmi, különc hozzáállása a főzéshez („elegyítsünk egy evőkanál ecetsavat egy csipet nátrium-kloriddal”) rengeteg rajongót szerez. De ennek nem mindenki örül. Elizabeth Zott ugyanis nemcsak főzni tanítja a nőket, hanem arra bátorítja őket, hogy igenis borítsák fel a status quót.

Ismerd meg te is a különc tudós nőt, aki mindig vállalja önmagát!

„Ahogy a Vezércselből Beth Harmon, úgy nyűgözött le Elizabeth Zott is az intellektusával, őszinteségével és ellentmondást nem tűrő egyéniségével. Ez a történet azoknak az okos lányoknak szól, akik nem hajlandók ostobának tettetni magukat.”
RACHEL YODER

Central Könyvek, Budapest, 2022
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636141035 · Fordította: Goitein Veronika
Megrendelés

Nyereményjáték

Elizabeth Zott remekelt a konyhában és a kémiában is. Most olyan kémiai Nobel-díjasok nevére vagyunk kíváncsiak, akik szintén valami kivételes kémiával kapcsolatos dologban értek el áttörést, és ezért elismerést kaptak. Minden blogon találsz egy kis segítségét, a te dolgod az lesz, hogy beírd a kémiai Nobel-díjas tudós nevét a Rafflecopter dobozba. A turné végén te is megnyerheted a Minden kémia című regényt.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

A riboszóma szerkezetének és funkciójának tanulmányozásáért kapott Nobel-díjat. Ki ő?

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

11.06. Zakkant olvas
11.08. Deszy Könyvajánlója
11.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.14. Olvasónapló
11.16. KönyvParfé
11.18. Csak olvass!
11.20. A Szofisztikált macska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *