Menu Close

Bridget Collins: Árulások

Bridget Collins előző regényében A könyvkötőben egy izgalmas világot épített és bár tévúton jártam annak idején a marketingre hagyatkozva, s feltételeztem, hogy történelmi regény lesz, inkább volt fantasy. Úgyhogy a mostani regényéhez már úgy álltam hozzá, hogy ez biztos megint spekulatív fikció lesz nagyon erős karakterekkel.

S valóban a sztori egy alternatív világban játszódik, ami a miénkhez hasonló, s úgy a huszadik század eslő felében járunk kábé az 1930-as években. Egyik főszereplőnk, Léo Martin a különleges Montverre bentlakásos fiúiskola egyik tehetséges diákja volt, kiválóan űzte az egyedül itt oktatott grand jeut, amely ötvözi a zenét, művészetet, filozófiát, teológiát és matematikát. Politikai pályára lépett ám amikor karrierje megbukott, menekülőutat kínáltak neki: visszatérhet alma materébe és kibekkelheti, hogy elüljön a botránya. Nem csak az ország vezetésében, hanem Montverre-ben is változások vannak: például évek óta a grand jeau tanítója egy nő, Claire Dryden, ami azért különleges, mert ebben a világban aki lánynak születik az nem tanulhat ilyesmit, még akkor se ha páratlanul tehetséges. De Claire pályázata volt a legjobb, s megkaphatta a magas tisztet ami természetesen azzal jár, hogy napról napra meg kell küzdenie az előítéletekkel. Egyáltalán nem örül, hogy az iskola otthont ad Leo-nak, akivel a kapcsolata nagyon bonyolulttá válik. Miközben lassan kibomlanak egy múltbéli esemény mindenki életét befolyásoló mozzanatai, a világ is változik s Montverre se maradhat ki a politikai játszmákból, pedig azt gondolták, el tudnak lenni csak a grand jeu gyakorlásával és művelésével…

Collins az utószóban ír arról, hogy a grand jeut Herman Hesse: Az üveggyöngyjáték című könyve inspirálta, ami nekem teljesen kimaradt az olvasmányaim közül. De utánanézve rájöttem, hogy egyáltalán nem is lenne az én fogamra való kötet: túlságosan absztrakt. Ami egy kicsit igaz az Árulásokra is, hiszen például a grand jeu végig megmarad elvontnak és nincsenek lábjegyzetek, térképek amelyek segítenének kézzelfoghatóbbá, hétköznapi ember számára is érthetővé tenni ezt a művészetformát és a konkrét helyet ahol a történet játszódik. Sejtjük, hogy a harmincas évek megnevezetlen európai országában vagyunk, ahol egypártrendszer uralkodik, nincsenek hajléktalanok, a nőket visszaterelik az otthon melegébe és a keresztényeket üldözik. Ennél a motívumnál jött gondolom a marketingesek ötlete, hogy A szolgálólány meséjéhez is hasonlítsák a regényt.
Nyugodtan kijelenthetem, hogy itt is megint egészen más felé megy a történet, mint eleinte vártam. Még a lassú indulásnál is azt gondoltam, hogy valami bentlakásos varázsiskolás sztorit kapok majd, csak felnőtteknek, de aztán szépen eldobhattam ezeket az elképzeléseimet. Bridget Collins nagyon ért ahhoz, hogy rabul ejtse az olvasóját, még a vonakodókat is és valamivel mindenkit meg tud lepni: van akit a nyelvezete, van akit a történet lassú kibontakozása van akit a karakterek fognak elcsábítani.
Főszereplőink kapcsolata nagyon bonyolult, szövevényes teli van előítéletekkel, félreértésekkel, feltételezésekkel, hazugságokkal és igen, az árulások is mind a múlthoz köthetők, amely kihatással van a jelenre és talán a jövőre is. Néhány fordulat előre kiszámítható, de bőven akad meglepő leleplezés is.

Olvastatja magát a regény, bármennyire is lassan indul, még ez is amolyan kellemes lassú ringatózás, hogy aztán egyre mélyebb rétegei táruljanak fel a történetnek, aztán a cselekmény is rákapcsol.
Bridget Collins határozottan szépirodalmi spekulatív fikciót ír, már A könyvkötőnél is érezhető volt ez, de itt most igazán sokat tud megmutatni a tehetségéből: világépítés, egyfajta mágiarendszer, társadalomkritika és emberi kapcsolatok feltárása egyaránt jól megy neki, s mindezt kiváló nyelvezettel teszi. Nekem talán kicsit sok volt az absztrakció, ugyanakkor a máshol olvasott „latin tudás nélkül neki se állj ennek a regénynek” óvást meg túlzónak éreztem.
Collins méltatói szerint ez a regény jóval érettebb, mint az előző volt, nekem azért a könyves téma miatt még mindig az tetszett jobban.

Blogturné

Bridget Collins A könyvkötő című regényével bebizonyította, hogy zseniális tehetsége van a különleges hangulatú világok megteremtéséhez, és legfrissebb regényével újra bebizonyítja ezt. Az Árulások egy különleges iskolába kalauzolja az olvasót, amiben sok szó esik az ember igazi természetéről, politikáról, barátságról, szerelemről, a grand jeu-ról és a tanulás fontosságáról.
Tarts te is a Blogturné 4 bloggerével, és ismerd meg a 21. Század Kiadó KULT könyvek sorozatában megjelent Árulások című könyvet. A turné végén neked is lehetőséged van megnyerni a regény egyik példáját, ha jól válaszolsz a kérdésekre.

Fülszöveg

A ​könyvkötő című #1 nemzetközi bestseller szerzőjétől

Ha az életed hazugságon alapul, lenne bátorságod kimondani az igazságot?
Montverrében, a réges-régi elitakadémián, amely magas hegyek közt búvik meg, a legjobbakat és legélesebb eszűeket képzik arra, hogy tökéletesen helytálljanak a grand jeu-ben – a nagy játszmában –, ebben a rejtelmes, misztikus vetélkedésben, amely a zenét, a művészetet, a matematikát, a költészetet és a filozófiát egyaránt ötvözi. Léo Martin egykor Montverre kiválósága volt, de azóta egy véres tragédia nyomán elveszítette a lendületét, már nem foglalkoztatja a tudományos pálya. Ehelyett a politika vonzásába került, a kormánypárt feltörekvő csillaga lett, hogy aztán egy apró botlás a karrierjébe kerüljön. Most száműzöttként kerül vissza Montverrébe, és maga sem tudja, milyen sors vár rá.
De az akadémia világa már nem is olyan, mint amilyenre Léo abból az időből emlékszik, amikor még rajongott az intézményért. Annak idején férfiak vezetése alatt állt – Montverre első számú embere most nő: bizonyos Claire Dryden. Ő tölti be a Magister Ludi tisztét, vagyis ő a nagy játszma feje. Léo rögtön szokatlan vonzalmat érez a magiszter iránt – mintha rejtélyes kötelék fűzné őket egymáshoz – noha biztos abban, hogy még soha nem találkoztak.
A legendás Nyárközépi Játszma közeledtével – amely az akadémia tanévének legnagyobb szabású rendezvénye – régóta eltemetett titkok kerülnek a felszínre, és évszázados hagyományokat rúgnak fel.

Bridget Collins ezzel az élénk képzelőerőre valló, mívesen megmunkált irodalmi alkotással bizonyítja, hogy nem véletlenül tartják a fantasztikus regények világának egyik legjelentősebb, markáns új hangjának.

XXI. Század, Budapest, 2022
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681969 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
Megrendelés

Nyereményjáték

Az Árulások című könyvben fontos szerepet kap a zene és ezáltal a zenei művek megkomponálása. A Blogturné Klub bloggereinek blogján találsz egy-egy latin zenei kifejezést, aminek a jelentésére vagyunk kiváncsiak. A helyes választ írd be a Rafflecopter dobozba és ha szerencséd van a turné végén megnyerheted a 21. Század Kiadó által felajánlott könyv egyik példányát. Hajrá!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladványom

Mit jelent magyarul: decrescendo

a Rafflecopter giveaway

Állomások

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *