Menu Close

Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Mivel nagyon elégedett voltam McManus első regényével, a Lehull a lepel-lel, kíváncsi voltam, hogy mi lesz a szerző következő dobása. Már a fülszöveg is ígéretes volt, s talán egy kicsit komolyabb ügyet is sejtetett. S bár még a decemberi terveim között szerepelt, hogy elolvasom ezt a regényt, de aztán hipp-hopp január lett belőle.

Ellery az ikertestvérével, Ezrával egy esős augusztusi estén érkezik meg anyjuk szülővárosába, Echo Ridge-be, ahol rögtön egy testet találnak az úton: valaki cserbenhagyásos gázolás áldozata lett. S ez az első benyomása a városkáról csak az első a különös események sorában, ami fogadja őket. Később mindenféle figyelmeztetések jelennek meg: lehet, hogy az iskola évnyitó bálján ismét tragédia fog történni. A városkában ugyanis már több fiatal lány is eltűnt. Ott volt az ikrek anyjának testvére, aki 17 évesen felszívódott, sose került elő és ezzel megpecsételte a Corcoran család sorsát: Ellery anyja amint tudott dobbantott innen és a szüleivel sose ápolt jó kapcsolatot. Aztán öt éve a csodaszép bálkirálynőt, Lacey-t találták holtan és mindenki az utolsó barátjára gyanakodott, akivel alig pár nappal a halála előtt szakítottak, de persze sose bizonyítottak be semmit, mindenesetre a srác szintén lelépett a városból. S most újra valaki fenyegetőzik, hogy a dolgok megismétlődhetnek. A baljós jelek pedig sokasodnak és nemcsak a Corcoran ikrek kerülnek a dolgok sűrűjébe, de Lacey utolsó barátjának öccse, Malcolm is, aki valahogy mindig elsőként van a helyszínen, ahol valami történik. Ellery azonban, aki imádja a krimiket, főleg a valódiakat, nyomozni és kombinálni kezd: ki állhat a fenyegetések mögött? Ezeknek valóban köze van az 5 évvel korábbi gyilkosságokhoz? Esetleg még korábbra nyúlnak a szálak? Miért tűnik fel hirtelen több személy is, akik 5 éve érintettek voltak Lacey ügyében? Malcolmmal együtt próbálnak a dolgok végére járni, s már-már kezdik azt hinni, hogy a rendőrségben se bízhatnak, amikor ismét eltűnik egy fiatal lány.

Rá kell jöjjek, hogy nekem bejönnek ezek az ifjúsági krimik. Ugyanis eléggé jól megvannak bennük a titkok meg a rejtélyek, viszont kevésbé gyomorforgatók a gyilkosságok. Mert bár ugyan itt is vannak eltűnt meg meghalt lányok, de nincsenek túlzásba víve a véres részletek, sőt kimondottan tetszett, hogy azért nem csak a gyerekek okoskodnak és mennek az orruk után, hanem vannak felnőttek is, akik kellő képpen komolyan veszik a történteket, illetve még a srácokat se hajtják el azzal, hogy csak képzelődnek. Amitől kicsit többet vártam, hogy McManus jobban kihasználja a környezetet. Ugyanis kitalálta, hogy Echo Ridge-ben van egy Vidámpark, amit anno Gyilkos Parknak hívtak, csak miután tényleg hullát találtak ott lett belőle Rémület park, s van benne szellemvasút, kísértet kastély meg hasonlók, de míg az elején úgy tűnik, hogy fontos helyszín lehet belőle meg adja majd az atmoszférát, valahogy később mintha elfeledkezne róla, hogy ott van egy csomó kiaknázatlan lehetőség és dobja ezt a vonalat.
Ugyan itt is négy fiatal van, akik nyomozgatnak, csak két szemszögből olvashatjuk a történetet: Ellery és Malcolm váltakozva mesélnek. Ez egyrészt jó, mert könnyebb követni, hogy kinek a bőrében vagyunk éppen, ugyanakkor meg a másik két ember, bár érdekesek ők is, nagyon háttérbe szorulnak. Viszont ami tetszett, hogy az eleinte flegmának tűnő Ellery a kisvárosban miközben felfejti a titkot, megismeri a lakosokat, a nagymamáját a régi történeteket, igazából az anyjához is közelebb kerül, s megérti, hogy miért is lett belőle olyan ember amilyen és hol siklott ki az ő élete.
S ami még visszatérő téma, a sajtó szerepe az ilyen helyzetekben ismét előtérbe kerül: hol van a határ, ki meddig megy el egy jó sztori érdekében?

Szóval azt kell mondanom, hogy megint kaptam egy jó kis YA thrillert, úgyhogy ha jön majd magyarul is az előző sztori folytatása (ami most jelent meg angolul), arra is be fogok nevezni.

Blogturné

Karen M. Mcmanus, a nagy sikerű Lehull a lepel írónője új ifjúsági thrillerrel érkezett, mely szintén a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg. A Tartsd meg a titkot középpontjában egy rejtélyes kisváros áll, ahol évekkel ezelőtt titokzatos körülmények között gyilkoltak meg egy fiatal lányt. Amikor a tinédzser ikerpár, Ellery és Ezra ideköltöznek, a titkok nyomába erednek, hogy felderítsék azokat, mielőtt a múlt árnyai újból lecsapnának. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!

Fülszöveg

A ​New York Times kihagyhatatlan bestsellerregénye a Lehull a lepel írónőjétől!

Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud.
A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget. És még mielőtt a suli egyáltalán elkezdődhetne, egy rejtélyes valaki fenyegető üzenetet tesz közzé: megígéri, hogy a bál idén is ugyanolyan veszélyes lesz, mint öt évvel ezelőtt. Aztán, mintha csak ennek bizonyítása lenne, még egy lány eltűnik.
Ellery mindent tud a titkokról. Az anyjának is vannak; a nagyanyjának is. És minél több időt tölt Echo Ridge-ben, annál világosabb lesz, hogy mindenki rejteget valamit. És az a helyzet, hogy a titkok veszélyesek – és a legtöbb ember nem igazán tudja megtartani őket. Ezért is van, hogy Echo Ridge-ben úgy járja, az a legbiztosabb, ha minden rejtegetnivalódat megtartod magadnak.
Kiadó: Maxim, 2019
Oldalszám: 384
ISBN: 9789634991403
Eredeti cím: Two Can Keep a Secret
Fordító: Sárossy-Beck Anita
Megrendelés

Nyereményjáték

A regény főhősei ikrek, így mi is további könyves ikerpárok nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvet, a feladatotok pedig, hogy beírjátok az ikerpár tagjainak keresztneveit a rafflecopter doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Seanan McGuire: Mélybe ​ránt a Lápvilág

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

01.06. Könyv és más
01.08. Olvasónapló
01.10. Sorok között
01.12. Könyvvilág
01.14. Csak olvass!
01.16. Readinspo
01.18. Spirit Bliss Sárga könyves út

1 Comment

  1. Pingback:Könyvkritika: Karen McManus – Tartsd meg a titkot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *