Menu Close

2019 és a könyvek

Bár már egész régóta gyűjtögetem az adatokat az összefoglaló írásához, még nem volt igazán kedvem leülni és mindent összerendezgetni egy bejegyzéssé. De nagyon élveztem, hogy a közösségi olvasási oldalakon, mint a Moly meg a Goodreads nézegettem az elmúlt év olvasmányait, összehasonlítgattam a kinyert statisztikákat. Aztán mert év közben nem vezettem rendesen, a Bookriot-féle reading log-ot is töltögettem. A tavalyi már nem érhető el náluk, de van új változat, amit szintén magunkévá lehet tenni, hála a Google-nek. Aztán szintre hoztam és kitöltöttem még a saját, szokásos Excel táblámat is, na meg lapozgattam a blogot, úgyhogy forrásom az volt bőven. De lehet, ez ilyen könyvtáros tulajdonság, hogy mindig több helyről dolgozom 🙂
Na de most már ha törik, ha szakad elkezdem ezt az összefoglalást és be is fejezem. Biztos az adott löketet, hogy közben felvettük a Popkult, csajok, satöbbi évértékelőjét is, ami majd Vízkeresztkor fog megjelenni, ahol a könyvek mellett még filmekről, sorozatokról meg általában popkultúra fogyasztásról is beszéltünk.
De akkor most nézzük, hogy milyen volt az évem ami a könyveket illeti.

2019 év elején azt tűztem ki célul, hogy 70 könyvet olvasok el. Végül 87 lett (a Goodreads valamiért 88-t számolt, szerintem valamelyik könyvet 2x is, de nem sikerült rájönnöm hol a hiba:). Mindenesetre több mint 25000 oldalra jött ki az olvasás, pár száz eltérés van a Molyos és a GR-es számolás között, de lényeg, hogy a 20000 oldalas meg a több mint 50 könyves kitüntetéseket is megkaptam 2019-re. Hiába na, néha jól esnek az ilyen dolgok, hogy más is veregeti, ha virtuálisan is a vállamat nem csak én. Még jó, hogy amikor nem ment ennyire az olvasás, még nem voltak ilyen plecsnik 🙂
Több könyvet vettem mint tavaly, 49-t, ebből most csak egyet adtam ajándékba, viszont 15 könyvet a gyerekek kaptak, úgyhogy azért vásárlás révén 33 kötettel gyarapodott a könyvtáram. Ami nem is olyan vészes. Azért az is biztos, ha végignézem a korábbi összefoglalóimat, hogy bár kevesebb könyvet veszünk évek óta ezek mennyivel többe kerülnek, most átlag 2600 Ft-ot fizettem könyvekért, a legolcsóbban egy e-könyvet vettem 550Ft-ért a Google Play-en (Sarah MacLean: Wicked and the Wallflower), legdrágább pedig a Marvel kapitány volt (kedvezményekkel 5471Ft).

Na a 87 könyvnek most 90%-a volt fikció, ismeretterjesztőt csak 9-t olvastam. Mint már 2018-ban most is teljes olvasásoknak számoltam az esti meséknek olvasott könyveket, főleg, mert ezek egyre hosszabbak lettek (most éppen A fiú, akit Karácsonynak hívnak van műsoron), így ezek már az olvasmányok 14%-át teszik ki.
2019-ben a korábbiakhoz képest kevesebb angol nyelvű könyvet olvastam, csak 20-t és hangoskönyv is csak fele volt a tavalyinak: 9db még percben is majdnem a fele: 5887 volt, az audible szerint (ugyanez 2018-ban: 9354). Ez utóbbira természetesen az a magyarázat, hogy több podcastot követek, a hallgatásra szánt idő viszont kb. maradt ugyanannyi. Mindenesetre ezeket az arányokat mindenképp szeretném kicsit megint feltornászni. Az olvasmányaim nagy részét még mindig a női írók teszik ki (74%), csak 20 férfi írót olvastam. Kicsit több e-könyvet olvastam, 19-t elvégre a Várólista csökkentés nagy részébe is ezeket válogattam, meg ugye a recenziók is innen jöttek, szerencsére ezek még mindig kevesebb, mint a felét teszik ki az olvasmányoknak: 43%-t. Viszont könyvtári könyvekből többet olvastam 8-at, bár ezek majd mindegyike esti mese volt.
Az olvasmányok nagy része azonban, 76 db saját állományból került ki.
2019-ben is voltak kisebb-nagyobb olvasási válságaim, augusztusban például csak 3 könyvet sikerült kiolvasnom (látom ez a nyáron kevesebbet olvasunk másnál is trend volt:), viszont márciusban 10t, de volt még négy 9 könyves hónapom is.
Az elolvasott 87 könyvből 54-ről írtam, s idén kicsit szőrösszívűbb voltam, mert csak 5 könyvnek adtam 10 pontot.

De azért a 9 csillagos között is volt jó néhány emlékezetes darab:

Ráadásul néhány nagyon jó olvasmányomról csak a Podcastban beszéltem, például Zadie Smith: NW-jére egy teljes adást szántunk, de Nick Hornby State of the Union-járól és az Elfújta a szél-ről is volt sok beszélgetés. Még így is maradt olyan kedvenc, mint Kate Atkinson: Élet az élet utánja, vagy éppen a Six of Crows, amiket bár szerettem, még nem írtam róluk sehol (lapulnak a piszkozatok a gépházban).

Amúgy a podcastunk révén bekerültünk a novemberi Marie Claire-be is, készítettek velünk interjút, ennek egy része még online is olvasható.

Azt hittem, hogy hanyagoltam a blogot*, de utána számoltam, végülis született azért 70 bejegyzés, ebből 44 szólt olvasmányokról, de megint készítettem egy nagy Podcast ajánlót, megint összeszedtem, hogy milyen adaptációk voltak versenyben az Oscar-díjért, a Legjobb barátnők napjára ajánlottam barátnős könyveket. Volt egy bejegyzés arról, hogy Olvasni és olvasni hagyni, volt nyári könyvajánló, féléves összegzés, válogatás könyvekből Stranger Things rajongóknak, meghirdettem, hogy készítek ismét egy Évtized könyvei felmérést, szavaztam a GoodReads Díjaira, ajánlottam könyveket a NIOK decemberi témájához, na meg ajándékokat megint és persze volt még a Várólista csökkentés beindítása is.

Rájöttem, hogy nekem igazából jót tett, hogy a Blogturnékban is részt veszek, mert így van külső tényező is, ami késztet arra, hogy írjam tovább a blogot. Ha nem lennének, ugyanennyit olvasnék, csak még kevesebbről írnék és lássuk be az nagyon hiányozna nektek 🙂
2020-ra továbbra sincsenek nagy terveim. Szeretném megint megcsinálni a Várólista csökkentést, több angol könyvet olvasni és ismét hangoskönyvezni és ha már az elmúlt 2 évben megugrottam mindig a 80 könyvet, a GoodReads kihívásnál 70-ről 75-re emeltem a lécet. Szóval továbbra is csak chill.

A többiek összefoglalója:

*mint az Instagramot, ahol igazán nem volt nehéz a legjobb 9 képet összeválogatnia az algoritmusnak, mert 2019-ben csak 21 képet postoltam, mert én is inkább a sztorikat toltam.

4 Comments

 1. Dóri

  A Bookriot táblázat szuper, könnyű volt ez alapján összegezni. Bár én is blogról, molyról, jegyzeteimből dolgoztam. Jövőre szeretnék kevésbé tömény összegzést írni, a tiéd lesz a minta.
  Az évösszegző podcastot nagyon várom, és a tavalyi évben is sok érdekes olvasmányt merítettem tőletek!
  Sok sikert a tervekhez, jó olvasmányokat és várom a blogposztokat – akár turnés, akár más 😀

 2. reea

  A podcast/hangoskönyv csatában nálam a audiobookok vezetnek, de átlag kéthetente kitakarítom a heti listámat, mivel mindig rájövök, nem kell minden részt meghallgatni senkitől, főleg ha nem érdekes és nem is folytatás. 🙂 Számomra ez volt az év tanulsága, meg hogy rövid az idő.
  De azért ez egy szép lista, és annyi mindent csinálsz mellette, hogy komolyan irigylem az energiádat. 🙂

  • Lobo

   Ó igen, én is szoktam már szelektálni a podcastoknál, csak azokkal az a baj, hogy nagyon tudnak szaporodni. Mindig van valami érdekes egy-egy témában.
   Ami az energiát illeti, igazából ha valamit szeretek csinálni arra kisajtolom valahogy az időt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *