Menu Close

Marisha Pessl: Örök ébredés

Nemrég néztem végig a Netflix egyik saját gyártású sorozatát a Russian Dollt, ami zseniális, igazi egzisztenciális kalandfilm volt, középpontjában egy időhurokkal. S rá kellett jönnöm, hogy mennyire kedvelem az ilyen sztorikat, úgyhogy nagyon lelkes voltam, amikor olvastam Marish Pessl regényéről az Örök ébredésről, ami szintén hasonló trópusokkal dolgozik. A szerző előző könyvét, az Éjszakai mozielőadást a horror címke miatt nem mertem elolvasni, de ha valaki jelzi nekem, hogy az is inkább trhiller, bevállalom simán ezek után, mert nagyon izgalmas volt.

Beatrice egy éve, a középiskola befejezése óta nem beszélt akkori barátaival, úgyhogy meglepi, amikor meghívják nyár végi bulijukra Wincroftba, Whitley-ék előkelő házába. Először el se akar menni, de aztán úgy dönt, ha már mindenki ott lesz, akkor megpróbálja kérdőre vonni őket: mit tudnak volt szerelme, Jim haláláról. Hatan elválaszthatatlanok voltak az előkelő, bentlakásos középiskolában: s társaságuk középpontja a tehetséges, vonzó Jim volt, akinek az ösztöndíjas, szerény Beatrice-en akadt meg a szeme így került a lány is a kiváltságosok csoportjába, s legendásak lettek az iskolában. Egészen addig az éjszakáig az utolsó évükben, amikor Jimet holtan találták. Beatrice teljesen összeomlott és még egy évvel később is csak árnyéka régi önmagának. A találkozás a barátokkal azonban nem a várt módon alakul, ugyanis benne ragadnak egy időhurokban, ugyanazt a napot kell újra meg újra átélniük, s innen csak úgy távozhatnak, ha egyhangúan megszavazzák: ki léphet tovább.

Nagyon jól van felépítve a történet, az eleje, a sok titok, aztán amikor megtörténik a nagy fordulat, teljesen érthetően viselkednek: tagadnak, majd kihasználják a helyzetet és vérmérsékletükhöz mérten viselkednek: rombolnak, dühöngnek, vagy éppen elhatározzák, hogy kihasználják az alkalmat és kutatni kezdenek. Egy idő után Beatrice végül ráveszi a többieket, hogy próbálják meg kinyomozni, tényleg mi is történt Jimmel, mert úgy tűnik ennek felderítése az egyik kulcsa annak, hogy kijussanak a Töréspontból.
Szerettem az időhurkos megoldást, főleg hogy tényleg rengeteg idejük volt, Beatrice már rég nem számolta hányadik ébredésen vannak túl: mindenhez úgy tudtak fogni, hogy nem gond, ha elsőre nem jön össze, a tapasztalás majd segíti őket tovább lépni és újabb szempontokat találni. Tetszett az is, hogy egy csapat ember volt, akiknek meg kellett birkóznia a helyzettel, nem csak egy valaki és kénytelenek voltak egymásra támaszkodni. Bár jó thrillehez méltón persze mindenki titkolt valamit a többiek elől, s akadt nem egy meglepő lelepleződés. A rejtély egyes részletei alaposan bele voltak dolgozva a történetbe, nem egy motívum a kibontakozásnál meghökkentőre sikerült, igazán jól el voltak dugva az utalások.

Ismét egy olyan ifjúsági regényről van szó, ami elég feszesre és izgalmasra sikerült. Talán a karakterek ábrázolása egy kicsit elnagyolt lett, kb. mindenkinek 1-1 vonása volt, ugyanakkor a közöttük lévő kapcsolatok sokkal kidolgozottabbak voltak. Pessl nagyon jól megragadta a középiskolai klikkek, öröknek tűnő barátságok, csoportdinamikák lényegét. Ráadásul kiválóan volt megrajzolva maga a töréspont is: ha filmet készítenének belőle, igazán hangulatosra, gótikusra lehetne venni a szerpentinek végén álló, rendíthetetlenül ázó, viharos birtokot, ahol a világtól tényleg elvágva 5 fiatal próbál valami értelmet találni az életében.
Számomra, mint rejtély, mint thriller és időhurkos történet, abszolút működött az Örök ébredés. Az a fajta törtnet, ami tényleg olvastatja magát és még a középső tétova próbálkozásokról szóló részek is izgalmasan vannak megírva, nekem egyáltalán nem lankadt a figyelmem. Azért jelzem, hogy ifjúsági regény mivolta miatt nem lesz sehol se túl sötét a történet és a bentlakásos iskola is csak keveset szerepel benne (hátha valakit ez érdekelne), de én kiválóan szórakoztam. S csak kedvet kaptam más hasonló stílusú könyvekhez s Pessl egyéb műveihez.

Blogturné

Az Örök ébredésben öt fiatal kerül különleges helyre és helyzetbe: életük legfontosabb döntését kell meghozniuk ahhoz, hogy tovább lépjenek. Tarts a Blogturné klubbal és megtudhatod, minket mennyire szippantott be Marisha Pessl által feladott rejtély. S ha a bloggerekkel játszol, tiéd lehet a Libri Kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike.

Fülszöveg

Valamikor régen, a Darrow-Harker Gimnáziumban, Beatrice Hartley és az öt legjobb barátja voltak a népszerűek, az irigyeltek. Amikor azonban Jim – a kreatív géniusz és Beatrice szerelme – tragikus körülmények között életét veszti, egy csapásra minden megváltozik.
Egy évvel az érettségi után a barátok visszatérnek Wincroftba, a tengerparti házba, ahol korábban annyi éven át osztották meg egymással a titkaikat: megbeszélték, épp kibe szerelmesek, hogyan akarják megváltani a világot…
Beatrice reméli, hogy végre választ kap a Jim halálával kapcsolatos gyötrő kérdéseire, ugyanis azt gyanítja, hogy a többiek jóval többet tudnak annál, mint amit elárultak.
Ám a kínos viccelődésekkel és nyomasztó hallgatásokkal teli este lassan vánszorog, és a lány egyre inkább úgy érzi, hogy sosem fogja megtudni, valójában mi is történt.
Ahogy az éjszakát lassan felváltja a hajnal, vihar tör ki, és egy rejtélyes férfi kopogtat be hozzájuk. Kedélyesen közli velük a lehetetlent: számukra megakadt az idő, egy szilánkon függ, amelyet csak úgy lehet eltávolítani, ha a korábbi barátok meghozzák életük legnehezebb döntését.
Beatrice-nek ez az utolsó esélye arra, hogy kiderítse az igazságot… és életben maradjon.
Ezzel elkezdődik az örök ébredés.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Weisz Böbe
Terjedelem: 384 old.
ISBN: 9789634334934
Megrendelés

Nyereményjáték

Időhurokról rengeteg egyéb alkotás is készült. Mi most filmeket keresünk, amelyekben szintén ez volt a téma. Minden állomáson találtok képet egy filmből, ahol hasonló motívumok szerepelnek, mint az Örök ébredésben. Megfejtésként a filmcímeket várjuk a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

03.22 Olvasónapló
03.24 Könyv és más
03.26 Hagyjatok! Olvasok!
03.28 Kelly és Lupi olvas

2 Comments

    • Lobo

      A Russan Doll csak 4 óra (8x30perces rész), lehet darálni is 🙂 Illetve ez a könyv is marha gyorsan olvastatja magát. Jó szórakozást 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *