Menu Close

Patricia Gibney: A hiányzók

Úgy tűnik minden nyáron sikerül kifognom egy olyan krimit, ami teljesen váratlanul tud lebilincselni. Tavaly Jane Harpertől az Aszály volt ilyen, most egy másik angolszász országban játszódó történettel ismerkedtem meg. Patricia Gibney ugyanis hazájába, Írországba kalauzol, s bár az általa megrajzol közép-ír városka, Ragmullin kitalált hely, teljesen valóságosnak tűnt a történet.

Az ír kisvárosban Karácsony és Újév között megfojtanak egy nőt az egyik templomban. A nyomozással a tehetséges, de nehéz természetű Lottie Parkert bízzák meg, aki rendesen cipel magával személyes problémákat is. Hamarosan még egy hullát találnak, aki hasonló körülmények között veszti életét és kiderül, hogy az elhunytak nem csak egy munkahelyen, az önkormányzatnál dolgoztak, de jóval régebbre nyúlik vissza a kapcsolatuk: mind a ketten a Szent Angélában nőttek fel. Az árvaház/javítóintézet volt a hely, ahol apácák és papok igyekeztek nevelni a gyerekeket. Azonban a 70-es években történt jó pár dolog, ami mély nyomokat hagyott azokban, akik túlélték, hogy ott voltak. A Szent Angéla azóta bezárt és a romos épület körül éppen befektetők szaglásznak, a területtel szeretnének valamit kezdeni és az üzletnek egyáltalán nem tesz jót, hogy a rendőrség szaglászik, a hullák szaporodnak és az egyház féltett titkai akár napvilágra is kerülhetnek. Márpedig Lottie Parkert igazi buldog természettel áldotta meg a sors, nem adja fel a kutatást, akármennyit is csörög a főnöke telefonja mert panasz van rá és próbálják őt eltántorítani. Ám az idő őt is szorítja, mert az emberek eltünedeznek és olyan titkokra derül fény, amitől ismét csak csábítónak tűnik a dugi vodkás üveg.

A hiányzók a fülszövege mellett azért keltette fel az érdeklődésemet, mert ír krimit még nem olvastam. Mindig tervezem, hogy megismerkedem Tana Fench-csel, akit a legjobbnak tartanak, de sose jutok el a megvalósításig, s gondoltam akkor jöjjön egy elsőkönyves író, aki ráadásul azt választotta – számomra felettébb szimpatikusan -, hogy sorozatának főszereplőjéül egy női detektívfelügyelőt tesz meg. Lottie Parker igazi esendő főszereplő: kiváló nyomozó, de magánélete romokban, már három éve özvegy, s még mindig nem sikerült feldolgoznia férje halálát, aztán ott van a három kamasz gyerek, akik talán túl sok időt töltenek szülői felügyelet nélkül… a munkatársai elismerik a tudását de a modorán meg a stílusán van mit csiszolni (szerintük). Nekem az tetszett Lottie-ban, hogy határozottan ment a feje után, már ami a munkáját illeti és csak akkor kért elnézést, amikor valóban hibázott. Azért, mert valakit megsértett, vagy nyersebb volt, mint az indokolt lett volna, soha. Mellette eltörpültek a többiek, de azért kezd kirajzolódni már itt is a csapat felépítése, akikkel együtt fog dolgozni hosszasabban. Rajta kívül a többi szereplőről sokat nem lehet mondani, mert az már spoiler lenne 🙂

A történet pedig származásához méltón tele van katolikus bűntudattal, az írek ellentmondásos kapcsolata az egyházzal bőven ad ihletet és mélységet még egy kriminek is. Az embernek a Szent Angéla első feltűnésétől kezdve akaratlanul is eszébe jutottak a Magdolna mosodák vagy a pár éve Tuamban talált dolgok… Néhol nem volt egyszerű olvasni a történetet, nem is az igazán plasztikus leírások vagy események miatt, hanem pont azért mert egy csomó mindent csak sejtetett a szerző. Írország közelmúltjában is meglévő sötét foltok még sokáig fogják foglalkoztatni az ottaniakat.

Amúgy tartottam tőle, hogy a közel 600 oldalas regényt nehéz lesz elolvasni, de lendületesen volt megírva, sok rövid fejezettel, s bár talán lehetett volna még feszíteni a tempón és kihagyni pár jelenetet, igazából nem volt semmi túlírt. Igaz, hogy amikor a címlapon is szerepel, hogy “hihetetlen fordulattal” azzal nálam csak azt érik el, hogy folyamatosan találgatok olvasás közben, s akár még csalódok is a végén, mert nem ér nagy meglepetés ezért inkább nem szoktam nagy fordulatra számítani. Most is ehhez tartottam magam, így aztán az utolsó fejezeteket sikerült megfelelő izgalmi állapotban fogyasztani (falni). Végül nem csalódtam és elégedett lehettem a rejtély megoldásával is.

Ahhoz képest tehát, hogy első könyve volt ez Patricia Gibney-nek, jól sikerült a bemutatkozás és érdekel, hogy milyen esetekkel találkozik még Lottie Parker (a következő két regény a sorozatból még idén meg fog jelenni). Aki forró nyáron hűsölni szeretne, annak jó választás lehet ez az ír télben játszódó krimi.

Blogturné

Patricia Gibney A hiányzók című regénye egy igazi, izgalmas, nyomozó thriller, amely joggal került az Insomnia könyvek közé, mert garantáltan ébren tartja az embert néhány éjszakán át. Kövesd figyelemmel három bloggerünk bejegyzéseit a regényről, és a turné végén nyerj egy példányt a fordulatos könyvből!

Fülszöveg

Lélegzetelállító nyomozós thriller – hihetetlen fordulattal.
Mikor a helyi katedrálisban egy nő holttestét találják, majd néhány órával később egy férfiét, amint a saját udvarának fájáról lóg, Lottie Parker nyomozót hívják az ügyhöz. Mindkét áldozat combján elmosódott, de határozottan hasonló tetoválást találnak. Nyilvánvaló, hogy a két áldozat közt van kapcsolat. De mi?
A nyomok a Szent Angélába, egy régi gyermekotthonba vezetnek, mely intézethez Lottie múltja is kapcsolódik. Az eset hirtelen személyessé válik…
Úgy tűnik, hogy a gyilkosságok egy több évtizedes, megfejtetlen bűntényhez kapcsolódnak. Két kamaszfiú is eltűnik. Lottie-nak meg kell találnia a gyilkost, mielőtt az újra lecsaphatna, de hogy tehetné, ha ezzel a saját gyermekeit is veszélybe sodorja?
A gyilkosnak meglehetősen torz véleménye van az igazságszolgáltatásról…
Rachel Abbott, Karin Slaughter és Robert Dugoni rajongói különösen izgalmasnak találják majd ezt a borzongató, hosszú éjjeleket ígérő thrillert.
Kiadó: Libri – Insomnia
Kiadás ideje: 2018.
ISBN: 9789634332701
Oldalszám: 596 oldal

Nyereményjáték

Patricia Gibney új nyomozókaraktert alkotott Lottie Parker megálmodásával, aki talán olyan híres lesz, mint nagy elődei. A játék során könyvcímeket találtok majd minden állomáson, azt kell megfejtenetek, hogy melyik híres nyomozókarakterhez tartoznak az adott könyvek. A dolgotok annyi, hogy beírjátok a nyomozókarakter teljes nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladvány

Cipruskoporsó, Gyilkosság a golfpályán, Öt kismalac

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

06.25. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.27. Szembetűnő
06.29. Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *