Menu Close

Jane Harper: Aszály

Tegye fel a kezét, aki sok ausztrál krimit olvasott. Egyáltalán, tudjuk milyen krimik vannak Ausztráliában? Van ott gyilkosság vagy csak hagyják, hogy a rengeteg vadállat meg természeti csapda kitermelje a hullákat? Na jó persze ezek csak költői és hasra ütős kérdések, mert igen, hallottam már én is Miss Phryne Fisherről viszont anno amikor valami nagy ausztrál krimivel akartam megismerkedni, eléggé balul sikerült a dolog. Mindenesetre Jane Harper regénye nemcsak ausztrál, de ott is játszódik, krimi és bizony annyira izgalmas volt, hogy fent maradtam, míg meg nem tudtam, ki a gyilkos, aztán meg persze nem tudtam elaludni, mert azon járt az agyam, amit olvastam. Úgyhogy ha ilyen regényeket termelnek az Ausztrálok krimi címén, jöjjenek továbbra is nyugodtan.

Aaron Falk rendőr, pénzügyi nyomozó Melbourne-ben, és már vagy 20 éve elhagyta Kiewarra városát, ahol felnőtt, s ahova nem vágyott soha vissza. De gyerekkori barátja, Luke Hadler temetésére annak apja visszahívja egy rejtélyes üzenettel: “Luke hazudott. Te is hazudtál.“. A farmerközösséget megrázta Luke halála, a körülmények miatt: a férfi ugyanis előbb lelőtte a feleségét, a fiát, csak a 13 hónapos lányát hagyta életben, majd végzett magával is. Kiewarra többi farmer lakosa úgy gondolja, hogy az évek óta tartó aszály, ami annyi mindenkinek ártott már a közösségben, a kétségbeesésig kergette a férfit és az bizony átbillent és úgy vélte, ez a kiút. A szülei azonban ebbe nem törődnek bele és azt akarják, hogy Falk találjon valamit, ami bizonyítja, hogy az ő fiúk ilyen szörnyűségre nem lehetett képes. De a nyomozó nem olyan biztos abban, hogy itt volt idegenkezűség. Annak idején amikor Aaron és Luke srácok voltak egy barátjukat, Ellie-t holtan húzták ki a várost átszelő folyóból, s gyanús körülmények között a két fiú egymásnak biztosított alibit. De Falk sose tudta meg, hol volt azon az éjszakán Luke, s Ellie halála csak az egyik kérdés abból, amire nincs válasza a nyomozónak, akit még mindig nem látnak szívesen a kisvárosban. A rend új helyi őre azonban szintén talál fura dolgokat a bűnténnyel kapcsolatban, úgyhogy elfogadja a nyomozó nem hivatalos segítségét és együtt próbálnak a végére járni az esetnek.

Egy krimiről ennél többet nem is érdemes mondani, azt hiszem. Csak még annyit, hogy tényleg roppant izgalmas. Jane Harper kiválóan ábrázolja a kilátástalanságba süppedt várost, ahol vannak akik még igyekeznek kitartani, de vannak aki annyira eladósodtak, hogy kénytelenek eladni gazdag befektetőknek a földjeiket, s elmenni. A hihetetlen szárazság szinte mindenkit megvisel és tapintható a feszültség az egész közösségben, bármikor robbanhat a közhangulat és ilyenkor nagyon könnyű bűnbakot találni, s megint újra elővenni egy 20 évvel ezelőtti megoldatlan ügyet és ujjal mutogatni olyanokra, akik könnyű prédának számítanak. Nagyon jól van felépítve a regény, ahogy a kétkedő Falk-ot egyre inkább meggyőzi az új partnere a nyomozásban, hogy itt többről kell legyen szó mint gyilkosság/öngyilkosságról és kiderül, hogy bizony rengeteg titok  lappang a városban, amire nem biztos, hogy jó ha fény derül. Roppant korrekt a rejtély, a nyomozás és a kétség végig ébren tartotta az érdeklődésemet. De már a bevezetőben is említettem, hogy nehezen tettem le a könyvet, annyira feszesen volt összerakva az egész. Ráadásul még Halpern atmoszféra teremtésben is kiváló volt, annyira átjött a hangulat és a tehetetlenség, hogy a történet egy pontján legszívesebben azt mondtam volna Aaron-nak, hogy hagyja a fenébe az egészet Kiewarra nem éri meg, hogy kiderítse mi történt, inkább menjen vissza Melbourne-be. Én, az olvasó is megérteném, ugyanakkor örültem azért, hogy végül kiderült minden és úgy tehettem le a regényt, hogy ez rohadt jó volt.

Azért nem feltétlenül a gyenge idegzetűeknek ajánlott, mert bár rosszat nem álmodtam tőle, de mégiscsak leírják, hogy megölnek egy gyereket, (még ha nem is vérben tocsogósan), meg van fiatalkorúak szexuális zaklatásról is szó a történetben, úgyhogy ezt talán jó előre tudni. Viszont ha jó krimire vágyik az ember, ami nem szenzációhajhász, de korrekt nyomozós, rejtvényfejtős, ami meg tud lepni egyszerű dolgokkal, akkor bátran vegye kezébe az Aszályt, szerintem nem fog csalódni. S ha Jane Harper visszatér és további ilyen könyveket hoz össze én olvasni fogom.

Eredeti cím: The Dry
Megjelenés ideje: 2017 (2017)
Fordította: Roboz Gábor
Kiadó: Gabo
Terjedelem: 380 old.
ISBN: 9789634063681
Honnan: Kiadói, recenziós példány

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *