Menu Close

Nora Roberts: The Obsession

obsessionNora Roberts neve azt hiszem megkerülhetetlen, s nem csak a romantikus, bűnügyi történetei miatt, hanem mert a világ egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb írója, a nyolcvanas évek óta ontja magából a történeteit és igazából az a különlegessége, hogy meg tud újulni. Ráadásul miután kinőtte magát a Harlequin istállóból rengeteg krimije, romantikus rejtélye sokkal szélesebb körben éri el az olvasókat, sokan kedvelik ezen történeteit. Igen, a férfiak is. Nem minden könyve jön be mindenkinek, de vannak amelyeket bátran lehet ajánlani akár kezdő Roberts-cel ismerkedőknek is. Pár éve ilyen volt A tanú, és most azt kell mondanom, hogy a The Obsession is ebbe a kategóriába tartozik: izgalmas, magával ragadó cselekmény, szuper főszereplők és rejtély, meg rengeteg apró részlet amit tényleg csak ő tud ennyire lebilincselően megírni.

Naomi Bowles 12 születésnapja előtt egy nyári éjszakán valami furcsára ébred, kilopózik a szobájából és követi az apját az erdőbe. Azt reméli, hogy meglesheti, amint éppen a születésnapi ajándékát (tuti egy piros biciklit) rakja össze meglepetésként. Csakhogy valami egész másba fut bele: az apja egy fiatal lányt tart elzárva egy pincében, akit megkínzott és megerőszakolt. Naomi nem késlekedik és kiviszi onnan az áldozatot… Innentől kezdve természetesen az egész élete megváltozik: hisz kiderül, hogy a megmentett lány nem az első áldozata volt az apjának, aki hírhedt sorozatgyilkosként vonulhat börtönbe.

Naomi gyerekkora ezzel véget ér…

Évekkel később immár sikeres fotósként, Naomi Carson néven járja az országot és szabadúszóként él. Saját magát is meglepve beleszeret egy erősen felújításra szoruló házba nem messze az óceántól, a Sunrise Cove nevű kisváros szélén.  Megveszi és úgy tűnik semmi se menti meg attól, hogy letelepedjen. Hiszen immár hosszútávú tervei vannak: rendbe hozni a házat, a kertet, beilleszkedni a kisvárosi létbe és kihozni a legtöbbet a környék fotózásából. Hamarosan lesz egy kutyája is és megismerkedik a helyi autószerelővel, Xander Keatonnel, aki addig udvarol neki, míg beadja a derekát. Minden adott tehát, hogy tényleg igazi otthont találjon végre magának Naomi távol a múlt árnyékaitól. Csakhogy hamarosan eltűnik egy helyi nő, aki később holtan kerül elő. S amit Naomi feledni szeretett volna, a múltja, pedig úgy tűnik, valahogy kapcsolódik mindehhez…

Nem véletlen, hogy már a felütés kapcsán A tanú ugrott be, hiszen itt is olyan főszereplőnk van, aki fiatalon kerül nehéz helyzetbe és az első oldalaktól kezdve sikerül úgy belopnia magát a szívünkbe, hogy együtt dobog az vele, amikor ott lopakodik apja után a sötét erdőben. Csak mondjuk Abigail-hez képest Naomi nem marad teljesen magára, s bár sok szálat elszakít és rengeteget csalódik az emberekben, ezért érthető, hogy falakat húz maga köré, azért marad egy kemény mag, a legközelebbi családtagjai, akik mindig mellette állnak. Egyébként a könyvnek ez az egyik érdekes alapkérdése, hogy mi történik azokkal, akiknek a közvetlen környezetében ilyesmi (sorozatgyilkos) előfordul. Hogyan tud ezzel a teherrel megbirkózni a család, a gyerekek és mennyire nyomja rá ez a bélyeget egész további életükre, kapcsolataikra. Egyáltalán miként lehet túllépni ezen, lehet-e és hagyják-e?

Naomi megtestesíti az ideális Nora Roberts hősnőt: okos, határozott, önálló és tisztában van a saját erősségeivel és gyengeségeivel. Persze az életét befolyásoló esemény pár erős érzelmi stop!-ot hagyott benne és nehezen bízik meg bárkiben is, s oldódik fel társaságban, de megvan a józan esze és nem fél használni! Talán Xander egy kicsit túl idealizált pasas, legfőbb jellemzője neki is a józan ész és a megértés. Mostanában úgy tűnik, hogy Roberts ilyen fazonokkal dolgozik, kicsit nehezen tudom már szétválasztani a férfi hőseit, úgy a Tribute óta az általam olvasottak eléggé egyformák, csak a pasik foglalkozása változik. Viszont az tetszik, hogy mennyire elmegy a kétkezi munkások felé, a tavaly hallgatott The Liar (A hazug)-ban is építési vállalkozó volt a főhős itt meg ugye autószerelő, akinek persze lakásnyi könyvtára van. Egyébként a románc persze kiszámítható, de kedves.

Még az is mutatja, hogy mennyire jól ír Roberts az az, hogy még a házfelújítással és kertépítészettel kapcsolatos dolgok is le tudtak kötni. Ugyan most nem olvastam, hanem hallgattam a regényt, mert tavaly is bejött így A hazug, de magamhoz képest így is gyorsan végeztem vele, mert szinte állandóan ez ment, ha utaztam, vagy sétálgattam, mert jó volt az alaptörténet és a felolvasás is kiválóan sikerült. Ráadásul annyira jó képet adott arról, hogy hogyan és miként élnek a szabadúszó fotósok, hogy az embernek kedve támad belevágni valami ilyesmibe.

Ami pedig a rejtély részt illeti, az is jól volt megszerkesztve és felépítve és eléggé hihetővé volt kovácsolva, sikerült folyamatosan törni rajta a fejem, na és ha valaki még ezeken túl szeretne valami vonzót a regényből, akkor elmondom, hogy isteni benne a kutya is. Igen, ilyenkor a kutyatartás is megfordul a fejemben, persze rögtön azután, hogy nekem is lesz egy szép kertes házam 🙂

Szóval ismét egy klasszikusan pörgős, izgalmas Roberts regény, hiteles és kedvelhető karakterekkel, izgalommal és rengeteg új információval, meg egy kis vágykeltéssel szabadúszó élet, házfelújítás, kertépítés, kisvárosi élet és kutya után.

 

Kiadó: Brillance Audio
Narrátor: Shannon McManus
Megjelenés: 2016 április 12
Terjedelem: 453 p.
ISBN: 9780399175169
Honnan: Vásárlás, Saját példány, audible audio

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *