Menu Close

Fiona Barton: Az özvegy

FionaBartonAzozvegyAz elmúlt években sikerült felhozni a női krimiket, thrillereket, hála Gillian Flynn Holtodiglan című regényének. Azóta ha olyan regény jelenik meg, ami bűnügyi, nő írta és még a főszereplő is nő akkor ehhez hasonlítják és ez nem mindig szokott jól jönni az éppen adott műnek. Mármint hatalmas eladásokat tud produkálni, de okozhat csalódást, mert elképzelhető, hogy a stílus, a történet és a megoldás valahogy egészen másképpen alakul, mint a megabestseller esetében. Tavaly így járt A lány a vonaton és lehet, hogy idén Az özvegy is. Mert a Holtodiglanhoz hasonlítják, meg A lány a vonatonhoz (amit mondjuk nem olvastam), de szerintem ez a regény egészen más kategória mint azok. Vagyis persze: női író, bűnügyi és titkokkal teli és hát a címszereplő is nő (a Holtodiglan ugye szintén csajként indult angolul: Gone girl), de kb. itt vége is a hasonlóságoknak.

A történetről, jó krimihez illően nem szabad sokat írni, elég, ami a fülszövegből lejön. S itt egy kicsit anno el is bizonytalanodtam, hogy vajon kíváncsi vagyok-e egy regényre, ahol már az ismertetőben utalnak a pedofíliára, mert azt kicsit nehezen viselem. S ha valaki még ezért vacillál, megnyugodhat, a regényben is végig csak utalásként és lehetőségként szerepel a pedofília, gyerekpornó és épp ez az egyik klassz a könyvben, hogy rengeteg ilyen momentum van benne. Nincs kimondva, leírva és részletesen taglalva ami rossz, gonosz, kegyetlen, hanem az olvasóra van bízva, hogy mennyire hagyja magát belehúzni a sötétbe.  A címmel ellentétben a könyv nem csak az özvegyről szól, de ő az egyetlen, aki első szám első személyben beszél és aki egy idő után megbízhatatlan elbeszélővé válik, mert a rendőrség és a sajtó nyomozása során előkerülnek részletek, ahol már nem tudjuk, tényleg ki meddig ment el. De van itt a szokásos detektív figura, akinek az életét (magán és hivatalos is) felőrli az ügy, s aki folyamatosan kérdezgeti, vajon nem túlságosan hagyatkozott az első zsigeri reakciójára és buldogként egyetlen lehetőséget szeme előtt tartva ezzel vitte félre a nyomozást? Aztán ott az újságíró, aki eleinte őszintén aggódónak és segítőkésznek tűnik, de végül ő is csak egy a szokásos hiénák között: a nagy sztori reményében hajlandó feláldozni bárkit, még egy kislányt is.

A regény felépítése érdekes, oda kell figyelni a fejezetek elején szereplő dátumokra, mert  látszólag össze-vissza ugrálunk az időben, szó van a gyerek eltűnéséről, a perről, a letartóztatásokról, a nyomozásról, ami megszakad, majd újra indul és minden időpont fontos, hogy össze tudjuk mi is rakni az idővonalat, s a végén egybe láthassuk a történteket és hogy kinek mi volt a szerepe az egészben.  Fiona Barton regényében az egyik alap kérdés, hogy mennyire ismerünk valakit, akivel évekig házasságban élünk és meddig hagyjuk magunkat félrevezetni. Meg persze szó van az internet veszélyeiről is, egyrészt, hogy figyeljünk oda, mennyire tesszük magunkat és a rólunk szóló információkat hozzáférhetővé bárki számára, akár tudatlanságból is, másrészt meg arról, hogy mennyire nehéz rábizonyítani ebben a világban bárkire is azt, hogy amit a neten csinál, azt vajon a való életben is űzi-e vagy sem. S ez még mindig egy ingoványos talaj az igazságszolgáltatás szempontjából. Aztán pedig ugye ott a sajtó és hogy ők hogyan kezelik a szenzációt.

Szóval mint látható egész sok mindent igyekezett felölelni Az özvegy, aminek talán ez is az egyik hibája, hogy néhol gyengül a tempó és sokadszorra és végigmegyünk ugyanazon a motívumon (házasság, internet, nyomozás, média), kicsit jobban összehúzva még feszesebb lehetett volna a regény, ami a közepén itt-ott elburjánzik.

De ezektől eltekintve jó kis sztori volt, és kiválóan szórakoztam. Esetleg akinek nem jött be a Holtodiglan, vagy A lány a vonaton, az is adjon neki esélyt, mert egészen másra fut itt ki a történet. Szóval ne hagyjátok megtéveszteni magatokat a reklámszövegtől 🙂

 

Eredeti cím: The Widow
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Fordította: Tomori Gábor
Megjelenés: 2016 április 25 (2016)
Terjedelem: 320 p.
ISBN: 9786155373848
Honnan: Kiadótól

rating-8

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *