Menu Close

Első hatos

Idén úgy döntöttem, másképpen közelítem meg a Várólista csökkentést, azaz már az elején foglalkozom vele, nem halogatom és ha már ilyen könnyen kezelhető formátumokat vállaltam, mint az epub meg a hangoskönyv, akkor kihasználom a megnövekedett utazási időmet és amint éppen nincs előre egyeztetett kötelező olvasnivalóm (blogturné, recenzió) akkor ezeket forgatom. Így történhetett meg, hogy február végére már 6 könyvet le is tudtam ebből a listából. Ezekről azért megemlékeznék, ha röviden is,  mert érdemes. Szerencsére nem választottam rosszul 🙂

Első hatosSzikomorfán születtem by Edward Kelsey Moore
Published by I.P.C. Pages: 384
Goodreads
4 Stars

„- Irtó ronda ez a ruha rajtad… A nagymamám varrta nekem. Szépen tud varrni, de már nem lát. – Azzal a szájába tömött egy másik karamellát, és hozzátette: – De nem ez a legrondább. Azt majd holnap veszem fel.”Ezzel a párbeszéddel indul két kislány életre szóló barátsága az ötvenes években, és hamarosan elválaszthatatlan társuk lesz egy harmadik is, akivel a poros amerikai kisváros közismert trióját alkotják. Évtizedekkel később még mindig törzsasztaluk van Earl mindenki által kedvelt, Amennyi beléd fér nevű vendéglőjében.Itt ebédel – családostul – a vasárnapi istentiszteletek után a három, immár középkorú barátnő is: a különös képességekkel bíró Odette, Clarice, a háziasszonyok gyöngye és a gyönyörű Barbara Jean. Már mindhárman megtalálták lelki nyugalmukat, de nem akármilyen éveken vannak túl. Hogy mi történt velük és Amerikával a megelőző évtizedekben, azt fergeteges humorral beszéli el a szerző, aki úgy mesél emberi gyarlóságokról és érzelmekről, hogy közben minden figurát megért és szeret. Edward Kelsey Moore, a chicagói csellista-író könnyes-vidám regénye kiváló szórakozást ígér.

Az a regény, ami már több kört is lefutott a Várólisa csökkentésemben, sőt a család olvasós fele már végzett is vele, előttem, nem is beszélve a könyves bloggerekről, akiknél szintén már csak messzi emlék. Elvégre én is azért szereztem meg anno (pár éve 500 Ft-ért egy Könyvfesztiválon), mert ugye benne van minden, amit kedvelek: amerikai Dél, kapcsolat nők között, kis mágikus realizmus. Ami különleges két dolog, hogy az író férfi a főszereplők pedig színes bőrű lányok, akiknek életéről szó van az 50-es évektől a 90-es évekig. A három nő karaktere és egyéni történeteik kiválóak voltak, ami kevésbé jött át,  számomra, az a közöttük lévő barátság igazán jó ábrázolása. Nem tudnám megfogalmazni miért éreztem ezt, de itt valahogy hiányzott nekem egy kicsit több szív és atmoszféra. De amúgy tényleg igazán jó történet volt és erősek a karakterek, valamint a történelmi környezetük. Kimondottan kedveltem azokat a részeket amik még az 50-es években játszódtak.

Első hatosHolttest a könyvtárszobában [Albatrosz könyvek] by Agatha Christie, Éva Palócz
Published by Magvető Pages: 236
Goodreads
4 Stars

Agatha Christie-nek, a páratlanul és tartósan népszerű angol detektívregény-írónőnek a népszerűsége indokolt, mert nem mindennapi ötletességgel és pengeéles logikával állítja fel a bűntények képletét, és vezeti le a csattanós megoldásig.Ebben a regényében a megfejtendő képlet a következő: hogyan került egy ifjú, szőke táncosnő estélyi ruhás holtteste a tiszteletre méltó, idős ezredes és házasember könyvtárszobájába? Ő ölte meg, vagy másnak állt érdekében, hogy ilyen látszatot keltsen? És ha igen, miért? Mi lehetett az indítéka a teljesen homályos körülmények között elkövetett bűncselekménynek? És összefügg-e ez a gyilkosság a diáklány erőszakos halálával, amely néhány nappal később derül csak ki? Sok neves, tapasztalt rendőr nem találja meg a nehéz kérdésekre a választ, de a józan, ravasz Marple kisasszony amatőr nyomozói munkáját végül is siker koronázza…


Első hatosEgy marék rozs [Fekete könyvek] by Agatha Christie, Mária Borbás
Published by Európa on November 9, 1987
Pages: 232
Goodreads
4 Stars

Mr. Rex Fortescue gazdag ám kétes ügyletektől sem visszariadó üzletember. Amikor gyönyörű titkárnője behozza délelőtti teáját, megissza, majd heves görcsök közt meghal. Neele felügyelő hamar kideríti, hogy nem a teától – még a reggelijébe tettek lassan ható mérget. A gyanú így a családra terelődik s úgy tűnik, igencsak mindenkinek lett volna oka rá, hogy eltegye láb alól az öregurat. Nem áll gyanún felül a személyzet sem; fiatal, második feleségének alighanem szeretője van, különben miért végrendelkezett volna a jóképű fiatalember javára. Percy fiával üzleti nézeteltérései voltak (igaz, ő üzleti úton távol volt, de hátha a felesége?); lányát, Elaine-t nem engedte férjhez menni; s alighanem piszkos üzleteivel is szerzett magának egypár halálos ellenséget. A gyanúsítottak száma csökken ugyan, amikor a feleség teájába ciánkáli kerül, a mafla kis szobalányt pedig megfojtják, de az ügy semmivel sem lesz világosabb, amíg meg nem érkezik Miss Maripe a szerencsétlen szobalány egykori úrnője. A bölcs vénkisasszony addig-addig cseveg a ház népével, míg rá nem jön először a bűntettek különös körülményeit megmagyarázó gyerekversikére (ebből derül fény az egyik legérthetetlenebb körülményre, a Mr. Fortescue zsebében talált maréknyi rozsra) majd ki nem deríti az igazi tettest – aki természetesen a legjobb alibivel rendelkező, legvalószínűtlenebb személy.


Krimi ide vagy oda, Agatha Christie műveltségem nagyon a béka segge alatt mozog. Persze a Tíz kicsi négert olvastam, meg random 1-2 kötetet, de ha már olyan valakivel készítek podcastot akinek az egész életmű a vérében van, úgy éreztem nekem is meg kell ismerkednem az alapokkal első kézből, nem csak úgy, hogy tanulmányokat olvasok róluk. Úgyhogy az elmúlt években igyekszem kihívásokba beletenni Christie-t, sőt vásárolgatok is tőle köteteket. De még mindig úgy éreztem, hogy pont Miss Marple-lal nem találkoztam eleget lapokon, úgyhogy kettőt választottam az ő nyomozásai közül. A Holttest a könyvtárszobában-t mert könyvtárszoba, még akkor is, ha kb. tényleg ennyire kap benne szerepet a könyvtár, hogy ott találják meg a hullát, az Egy marék rozs-ra is a címe miatt esett a választásom. Ami mindkét könyvben meglepett, hogy ahhoz képest, amikor Poirot-val találkoztam Az Ackroyd-gyilkosság kapcsán a nyomozó jóval komolyabb szereplője volt a történetnek mint az idős hölgy, aki igazi háttérbe vonuló, megfigyelő ember. Pedig én azt hittem, majd ő lesz a sztár, a középpont, de nem. Ja és persze a másik meglepetés a humor volt, bár igazán számíthattam volna rá, hiszen angol szerzőről van szó, de mivel annyira kanonizálják sokan Christie-t, meg komoly klasszikusként beszélnek róla, mintha nem is zsánerirodalmat művelt volna felsőfokon, nem számítottam rá, hogy ennyire szurkálódó és ironikus tud lenni. S biztos Brigi erről beszélt már, de itt is a tapasztalás a lényeg.

Első hatosNice Girls Don't Live Forever (Jane Jameson, #3) by Molly Harper, Amanda Ronconi
Published by Brilliance Audio on May 14, 2013
Goodreads
4 Stars

Unexpected Undead Break-up
Nothing sucks the romance out of world travel like a boyfriend who may or may not have broken up with you in a hotel room in Brussels. Jane Jameson’s sexy sire Gabriel has always been unpredictable, but the seductive, anonymous notes that await him at each stop of their international vacation, coupled with his evasive behavior over the past few months, finally push Jane onto the next flight home to Half Moon Hollow — alone, upset, and unsure whether Gabriel just ended their relationship without actually telling her.
Now the children’s-librarian-turned-vampire is reviving with plenty of Faux Type O, some TLC from her colorful friends and family, and her plans for a Brave New Jane. Step One: Get her newly renovated occult bookstore off the ground. Step Two: Support her best friend, Zeb, and his werewolf bride as they prepare for the impending birth of their baby . . . or litter. Step Three: Figure out who’s been sending her threatening letters, and how her hostile pen pal is tied to Gabriel. Because for this nice girl, surviving a broken heart is suddenly becoming a matter of life and undeath. . . .


Első hatosNice Girls Don't Bite Their Neighbors (Jane Jameson, #4) by Molly Harper, Amanda Ronconi
on February 28, 2012
Goodreads
4 Stars

Just as Jane Jameson’s unlife seems to be stabilizing, fate sinks its fangs firmly into her butt. Despite her near-phobia of all things marital, her no-frills nighttime nuptials to her sexy boyfriend Gabriel are coming along smoothly. But the road to wedded bliss gets bumpy when a teenage acquaintance is fatally wounded in front of Jane’s shop and she turns him to save his life. The Council pronounces Jane responsible for the newborn vamp until he can control his thirst.
Jane’s kitchen at River Oaks barely holds enough Faux Type O to satiate the cute teen’s appetite and maintain Gabriel’s jealous streak at a slow simmer. As if keeping her hyperactive childe from sucking the blood out of the entire neighborhood isn’t enough to deal with, the persnickety ghost of Jane’s newly deceased Grandma Ruthie has declared a war on the fanged residents of River Oaks. Suddenly, choosing monogrammed cocktail napkins and a cake that she can’t eat seems downright relaxing in comparison.
Tensions inside the house are growing…and outside, a sinister force is aiming a stake straight for the center of Gabriel’s heart. Most brides just have to worry about choosing the right dress, but Jane fears that at this rate, she’ll never make it down the aisle for the wedding all nice girls dream of…
Listening Length: 8 hours and 23 minutes

Jane Jameson első két kalandját kimondottan élveztem, s mivel ez egy kerek lezárt sorozat a négy kötettel együtt, bár sokáig halogattam, de végül befejeztem. Úgyhogy kedvenc könyvtárosból lett vámpírunk kalandjai tovább szórakoztattak. Nagyon szerettem Molly Harper stílusát és humorát, na meg azt, hogy mindegyik részben tudott újat behozni. A harmadikban persze Jane volt megint az áldozat, őt akarták többen eltenni láb alól és továbbra is fenn állt a bizalmatlanság kérdése közte, meg a pasija között, de miután megoldódott, felüdülés volt a negyedik kötetben, hogy nem ezzel foglalkoztak, sőt úgy tűnt, hogy most valaki Gabrielt akarja  tényleg holtan tudni. Nagyon bírtam, hogy Jane mennyire szembe megy a sztereotípiákkal, hisz a végén pont a rémálma valósul meg: esküvőre kell készülnie, amit teljesen át tudtam érezni, anno nálam se hitte el senki, hogy 1. nem akarok férjez menni és 2. nem kell a körítés, ha már mégis. S bár közben vámpírrá vált, azért továbbra is a kedvenc dolgaival foglalkozhatott: könyvekkel, csak éppen könyvtárosból könyvesbolt vezető lett, s ha már a családjával meg kell küzdenie nap mint nap, lett neki egy talált családja barátokból és távoli rokonokból. Mivel Molly Harper fiktív kisvárosát az amerikai délre helyezte, így még ez a körítés is bejött, sőt rápillantottam, hogy vannak nem paranormális regényei is erről a vidékről, úgyhogy azok is gyorsan mentek a kívánságlistámra, mert kíváncsi vagyok, tudja-e hozni a hangulatot és stílust amit itt megkedveltem.

Első hatosSuddenly One Summer (FBI/US Attorney, #6) by Julie James
Published by Jove on June 2, 2015
Pages: 291
Goodreads
3.5 Stars

From the New York Times bestselling author of It Happened One Wedding comes a novel about a man and a woman whose summer is about to get very, very steamy…
Divorce lawyer Victoria Slade has seen enough unhappy endings to swear off marriage forever. That doesn't mean she's opposed to casual dating—just not with her cocky new neighbor, who is as gorgeous and tempting as he is off-limits. But once she agrees to take on his sister's case, she's as determined to win as ever—even if that means teaming up with Ford…
Investigative journalist Ford Dixon is bent on finding the man who got his sister pregnant and left her high and dry. He's willing to partner with Victoria, despite the fact that the beautiful brunette gets under his skin like no other woman. He might not be looking to settle down, but there's no denying the scorching attraction between them. Still, the more time he spends with Victoria, the more he realizes that the one woman as skeptical about love as he is might be the only woman he could really fall for…

Julie James is azok közé a kortárs romantikus regényt írók közé tartozik, akinek a stílusát nagyon megkedveltem pár éve. Néhány könyve magyarul is megjelent, elvileg elég jól át tudták hozni a pergő párbeszédeket, szóval lehet úgy is ismerkedni vele. Mostanában ritkábban ír, még az évi egy könyv se jön neki mindig össze, illetve én is le voltam maradva az utolsó két regényével. Ebből most az egyiket már kipipálhattam és ha a következőt is, amit felvettem a listára elolvasom akkor KÉM lesz belőle (kiolvasott életmű). S bár továbbra is benne volt minden a könyvben, amit szeretek Jamesben, maga a románc kicsit halványra sikeredett, pontosabban nem igazán éreztem a vonzalmat a két főszereplő között, nem volt semmi extra. Mindkettőnek megvolt a maga problémája és kiválóan lett ábrázolva, főleg az, hogy Victoria hogyan küzd meg a szorongásaival s igazán jó volt, hogy a végén kiderül, a szerelem azért a mentális betegségeket nem fogja meggyógyítani, ahhoz más is kell. Könnyű kellemes kötet volt.

 

A nagy kérdés most már, hogy fogom-e ilyen tempóban folytatni a várólista csökkentést?  Vagy innentől kezdve  csak a babérjaimon csücsülök és majd november-decemberben akarnám elolvasni a maradék 6-t 🙂

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *