Menu Close

Podcast ajánló

Már több mint másfél éve volt, hogy utoljára ajánlottam podcastokat, s mivel továbbra se csökkent lelkesedésem a formátum iránt (lásd Popkult, csajok, satöbbi immár a 6. événél tart!), sőt láthatóan mindenütt szárba szökkentek, s előre törnek, mindig lehet valami újat találni. Úgyhogy ismét összegyűjtöttem egy csokorra valót, amik nekem is az elmúlt bő egy évben kerültek fel a hallgatási listáimra.  Ráadásul most már, hogy a Spotify is kiemelt figyelmet fordít a podcastokra (ott is könnyedén megtalálhatók), még többen és még kényelmesebben hallgathatók az adások.  Sőt a magyar podcast közösség is nagyon aktív és bővülő, ha megnézitek a Podkaszt.hu oldalt, mindig több csatorna található rajta.

A LibraMore podcastot kb. pont azután kezdtem hallgatni, hogy az utolsó ajánlómat megírtam, s azóta is rendszeresen jelentkeznek a lányok mindenféle könyves témával. Általában kéthetente beszélgetnek olvasásról, élményekről, könyves eseményekről és néha vannak vendégeik is. Nagyon odafigyelnek a fordítókra például és gyakran készítenek interjúkat is velük . Sőt, tavaly én is jártam náluk és beszélgettünk a könyves blogokról meg a szeretem/nem szeretem könyvekről.

Az Overdue podcast alapötlete, hogy a két műsorvezető olyan könyveket olvas el, amelyekkel már régóta meg kellett volna ismerkednie az embernek. Andrew és Craig közül az egyik elolvassa a heti adagot és elmeséli a másiknak, mi is történik a regényben.  Persze tele van spoilerrel az adás (pl. az Ezüstfonásos részt csak azután hallgattam meg, hogy elolvastam a regényt),  a stílusuk miatt szeretem őket, mert kiváló humoruk van és igyekeznek változatosan olvasgatni. A klasszikusok mellett vannak tematikus hónapjaik (októberben főleg horrorokat szoktak olvasni, novemberben meg újraolvasások vannak),  meg persze lehet ajánlani is nekik olvasmányokat, sok mindenre nyitottak.

A Worst Bestsellers az Overduehoz kicsit hasonlít, itt is adásonként 1-1 könyvről beszélgetnek a lányok és többnyire +1 vendégük. Kiválasztanak és elolvasnak 1-1 sikerkönyvet, s megállapítják, hogy az vajon jó-e szerintük vagy sem. Állandó rovataik vannak, mint hogy az adott könyvből felolvasnak “eljátszanak” részleteket, valamint ajánlanak egyéb a témába vágó olvasnivalót ami esetleg jobb mint amiről beszélgettek. De azért van  ami tetszik nekik és van ami felett értetlenül állnak, hogy ebből mégis hogy lett bestseller. Nemrég készítettek az Overdue-s srácokkal közös adást, az nagyon jól sikerült 🙂

Két Jenny vezeti a Reading the End podcastot, ahogy a leírásban is mondják, demográfiailag hasonlóak, csak az egyikük a whiskeyt a másik a gint szereti, innen a becenevük. De még a hangjuk is hasonló, jó sok adásba tellett mire rájöttem, melyik melyik (azóta kiderült, hogy van transpcriptje is az adásaiknak :), de szeretem ahogy beszélgetnek irodalommal kapcsolatos dolgokról. Sokat és sokfélét olvasnak, többnyire ezeket tárgyalják meg, néha vannak több részen át tartó szegmenseik is, mint hogy például mostanában újraolvassák A Gyűrűk urát és megbeszélik, hogy jön le nekik most a történet azok után, hogy évekig nem foglalkoztak vele, de rajongónak tartották magukat.

A Just the Right Book podcastot csak nemrég fedeztem fel (köszönet a Librarian is in podcastnak), a háziasszonya Roxanne Coady magyar származású (szülei második világháborús menekültek), s ő a tulajdonosa a keleti part egyik leghíresebb független könyvesboltjának, az R.J. Julianak, ami a nagymamájáról, Juliskáról kapta a nevét. Elképesztően jó anyagai vannak, még csak szemezgettem belőlük, de ő is pont olyan embernek tűnik, aki könyves példakép lehet. A könyvesboltjának meg szuper márkás ajándéktárgyai vannak, felvásárolnám kb. mindet.

Legyen egy nem csak könyves ajánló is, a Guilty Feminist Podcast, amit már említettem az Egy feminista nem jár rózsaszínben kapcsán, meg a Popkult, csajok, satöbbiben is többször előkerült.  A háziasszony Deborah Frances-White, s rendszerint 1-2 vendégével bizonyos témákat beszélnek meg amelyek a modern nőket érintik, amelyek esetleg pont azokat a nemes célokat próbálják aláaknázni, amikért a feministák kiállnak. Általában élő stand-up showkat vesznek fel és készítenek belőlük adást. S mindig van olyan történetük, ami azzal kezdődik, hogy “feminista vagyok, de ….” S mivel komikusok és viccesek, jókat lehet nevetni, de ugyanakkor nagyon komolyak is egyben és lelkes aktivisták is, sok jótékonysági szervezetet/eseményt is támogatnak.

Mindig azt hiszem, hogy már ajánlottam a Friendshipping! podcastot, de nem, pedig ez is egyike azoknak, amelyeket már régebb óta hallgatok. Két Chicagoban élő lány, Jenn és Trin válaszolgat hallgatói levelekre, amelyek többnyire a barátsággal kapcsolatosak. Lehet tőlük kérdezni internet barátságról vagy éppen arról, hogy érdemes-e időt beleölni egy távkapcsolatba és mindig nagyon jól körbejárják a kérdést. Persze jó nagy adag humorral körítve és néha még szerepjátékban meg is elevenítik az adott helyzetekre javasolt megoldásaikat, lévén mindketten az improvizációs színház rajongói. Valamint a mentális egészség nagy szószólói és állandóan kiemelik, hogy ők nem szakemberek, s inkább terápiára járjon az, akinek komolyabb panaszai vannak.

 

Itt találhatók a korábbi podcast ajánlóim, amelyek közül mindegyiket még mindig rendszeresen hallgatom:

Mindenki hallgasson!
Mindenki továbbra is csak hallgasson!

Ha van még ajánlatotok, elő vele!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *