Menu Close

Mindenki hallgasson!

Az úgy kezdődött, hogy amikor a nagyobbik fiamat órákat tologattam babakocsiban, rászoktam a telefonról rádió hallgatásra. De akkor még volt RadioCafe, ahol kiváló beszélgetős műsorokat adtak. Aztán pont amikor a kisebbikkel indultam útra felfedeztem a podcastok világát és azóta teljesen rabja lettem a műfajnak. Annyira, hogy először még csak vendégként szerepelgettem (1, 2, 3 alkalommal is) mondjuk a Hármas Könyvelésben, aztán fondorlatos módon* rávettem Brigit, hogy társuljon és csináljunk mi is Podcastot, ami két hetente jelentkezik popkulturális témákkal, s immár több mint 2 éve toljuk.

De hogy ne csak magunkat ajánljam, összeszedtem ötöt azok közül a podcastok közül, amiket hallgatni szoktam. Mert igazából majd minden témában lehet találni adást, persze elsősorban angol nyelvterületen, de a magyar osztag is feljövőben van, csak azért nem árt, ha van rá igény.

brpodcastAz elmúlt évek egyik legjobb könyves oldala lett a Bookriot, nekik több podcastjuk is van. Az egyik érdekes, ahol könyvmoly problémákkal foglalkoztak, a Dear Book Nerd éppen most zárt be, de még így is maradt ott hallgatni való. Rendszeresen a heti könyves híres kibeszélőjüket, a Book Riot podcastot szoktam hallgatni, de néha a többire is odafigyelek, például ha érdekes  a téma a Get Booked-ban, vagy az aktuális könyvmegjelenések közül van amire kíváncsi vagyok, akkor meg az All the Books ahova fordulok.

 

sptbAzt hiszem a blogon már többször is beszéltem az egyik kedvenc románc oldalamról a Smart Bitches, Trashy Booksról, amelynek régóta van podcastja is, de igazán az elmúlt pár évben lett rendszeres adásuk. Elsősorban persze a romantikus regényekkel foglalkoznak, de interjúznak írókkal, kiadókkal és hallgatói levelekre is válaszolnak. Az egyik legérdekesebb adásuk az elmúlt időkből az volt, amikor visszahívták a Emily Nagoskit, a Come as You Are című, női szexualitást kutató könyv szerzőjét, aki válaszolgatott a hallgatók leveleire. Szóval nem csak románc van itt se.

fangirlhappyhourA Fangirl Happy Hour is egy blogból nőtte ki magát, legalábbis Ana az egyik házigazdája az adásnak a The Booksmugglers oldal alapítója, úgyhogy itt főleg a nerd kultúráról van szó, egyértelműen női szemszögből. A két podcaster érdeklődése főleg a spekulatív fikció köré épül, de mindenféle médiummal foglalkoznak (sok a képregényes utalás például), s rendszerint nem fogják vissza magukat, ha valamire vagy valakire nagyon mérgesek. A tavalyi évad leghergeltebb adása az volt, amikor a Hugo díj körüli botrányról beszéltek. Ahhoz képest idén minden nagyon visszafogottra sikerült.

pchhAz NPR nagyon hamar felismerte a podcastokban rejlő lehetőséget és az ég világon minden témában vannak adásaik. Rendszeresen természetesen a Popculture Happy Hour-t hallgatom, ahol egy általában állandó tagokból álló team beszélget az éppen aktuális dolgokról: filmekről, sorozatokról, zenékről vagy éppen társasjátékokról. Nem meglepően az első adás, amit tőlük hallottam az volt, amikor elmentek és megnézték a Hamiltont (az adást épp a múlt héten ismételték meg). Utána kezdtem el böngészni az archívumukat és az újabb adásokat már rendszeresen fülelem.

youmustrememberAz egyik legszínvonalasabb podcast pedig amit hallgattam a You Must Remember This volt, ami Hollywood első évszázadával foglalkozott. Azért múlt időben, mert most éppen hiátus van, remélem azért a szerkesztő és szerző Karina Longworth éppen máson dolgozik. De még így is van 90 epizód, ami elsősorban a korai Hollywood-dal foglalkozik, ám jellemzően annyira jól van az egész felépítve, alaposan kutatva és előadva, hogy a Charles Mansonról szóló sorozat, ami alapból nem érdekel különösebben izgatott, sőt tartottam is tőle, teljesen lebilincselt.

Egyelőre ennyi a bevezető podcast ajánló. Legközelebb majd világosabb logójúakkal jövök 🙂

Egyébként ha valaki magyar területen szeretne körbenézni, meg egyáltalán megismerkedni a podcastokkal, ajánlom a podkaszt.blog.hu oldalt, ott egész sok minden megtalálható. Ráadásul ötletek arról is, hogy miként lehet hallgatni adásokat.

 

*Elvittem mozizni. Kétszer is!

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *