Menu Close

Molly Harper: Nice Girls Don’t Have Fangs

Jane Jamesonnak igencsak rossz napja van: kirúgják az állásából, úgyhogy elmegy leinni magát, hazafelé lerobban a kocsija, majd a sötétben az erdőben bóklászva nemcsak csetlik-botlik, de még szarvasnak is nézik és lelövik. Hogy aztán 3 nap múlva vámpírként térjen magához. S nem is tudja elsőre eldönteni, hogy most pokoli nagy szerencséje volt, vagy éppen nem. Mert persze fekhetne holtan is az árokban, ehelyett csupán pár kellemetlenséggel kell megküzdenie, meg valami olyan munkát találnia, amihez nem nappal kell dolgoznia. S akkor még ott van a dilemma, hogy mondja el a családjának, mi is lett belőle. Szerencsére kéznél van a Friss Élőhalottak Kézikönyve olyan tanácsokkal, mint

„Az új vámpíroknak nem javasoljuk, hogy visszatérjenek a normális napirendjükhöz. Főleg ha abba beletartozott a napozás vagy éé tűzoltóként dolgozott. Mert ebben az esetben nem fog jól végződni a dolog.”

S miközben Jane próbál beilleszkedni mind az élő, mind a holtak világába, valaki eléggé el akarja lehetetleníteni helyzetét a vámpírok között, ugyanis hirtelen rásütik a bélyeget, hogy fajtársát ölte meg…

Természetesen a paranormális romantikus regényeknek is van humorosabb ágazata, amelyekkel egy ideje szemezek már. Először persze nekem is MaryJanice Davidson Queen Betsy sorozata tűnt fel, ami ráadásul a chick litet ötvözte az élőhalottakkal, úgyhogy nagyon megörültem, amikor sikerült megvennem az első részt. Ami úgy 2-3 éve történt és azóta is a polcomon porosodott a könyv, sőt közben megjelent magyarul is (Egy haláli szingli meséi címmel, szerintem eléggé le lehetne már szokni a szingli szó használatáról a címben mert ez már Stephanie Plum esetében se jött be). De mind a paranormális romantika, mind a chick lit hidegen hagyott mostanában, úgyhogy ez már nem is meglepő. Aztán találkoztam erre-arra Molly Harper nevével és a Nice Girls… (Jókislányok) kezdetű sorozatával, ami szintén ebben a témában mozog, csakhogy itt a főhősnő könyvtároskisasszony. Úgyhogy persze, próbáltam megszerezni a regényt, ami pár hete brutálisan le lett e-formátumban árazva, úgyhogy megvettem és elolvastam.

S teljesen azt kaptam amit vártam. Adott ugye Jane, az állása vesztett könyvtároskisasszony, aki imádja a munkáját, a feje teli van érdekes és többnyire haszontalan adattal, nem bírná máshol elképzelni az életét, mint a kisvárosban ahol felnőtt. Csakhogy miután vámpír lesz belőle a fent említett szörnyű szerdát követően, egészen másként kezdi el látni a világot. A vámpírok pár éve már nyíltan élnek az emberek között, de azért még sokszor ki vannak közösítve, de az újonnan élőhalottakká válók családtagjainak sincs könnyű dolguk (bár vannak támogatói csoportok meg AA szerű gyűlések, ahol egymásnak segítenek feldolgozni a traumát). Úgyhogy a regény fő konfliktusa ebben rejlett, a főszereplő hogy tudja majd elfogadtatni, egyáltalán el tudja-e megváltozott légzési állapotát a környezetével. S emellett a krimi szál kicsit halvány volt, sőt elég jól ki lehetett találni, ki áll az egész mögött, csak mondjuk az indok volt meglepő.

Jane nagyon jó fej, élvezetes volt olvasni a történetét, mert megfelelő humorral volt adagolva, s mellette meg Molly Harper felvonultatott egy déli kisvárost pont elég fura lakóval, akiknek beszólásait, történeteit, kalandjait olvasgatva hamar végére értem a könyvnek. A Nice girls… azóta már a 4. résznél tart és az írónőnek párhuzamosan van egy hasonló stílusú sorozata vérfarkasokról is. Aki egyébként maga is könyvtárosként végzett és dolgozott, ezért aztán nagyon korrekt ahogy leírja a főszereplő foglalkozását meg azt az elmeállapotot, ami egy igazán jó könyvtárost jellemez.

A rengeteg jó beszólás, a gördülékeny történet a kedvelhető szereplők és a meglepő világkép kiválóan elszórakoztattak. S ha azt kérdezitek, hol van a romantika, ha már egyszer azzal kezdtem, nos az is akad, de nem ez a fő vonala a regénynek, úgyhogy kellemesen csak kiegészíti a történetet, mert a hangsúly Jane beilleszkedési problémáin van.

Kiadó: Pocket Star
Megjelenés: 2009
Terjedelem: 355 p. ebook,
ISBN: 9781416589426
Honnan: Vásárlás, saját példány, e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

3 Comments

  1. Pingback:Molly Harper: Nice Girls Don’t Date Dead Men

    • Lobo

      Jajj nagyon szerettem, az egész sorozat szuper, sőt utána még mást is olvastam Harpertől és mindegyik regénye nagyon bejött. Better Homes and Hauntings-ról is van értékelésem, s azt hiszem podcastban meséltem a How to Date Your Dragon-ról, idén meg a Sweet Tea and Sympathy-t olvastam ami simán déli romantikus nincs benne semmi természetfeletti . Bírom a stílusát

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *