Menu Close

Őszi könyvajánló

Ó hát itt van megint a kedvenc időszaka a könyvmolyoknak, amikor a lassú nyár után jön a könyvdömping, a kiadók igazán elemükben vannak, mert mindenki a legszuperebb dolgokat akarja karácsony előtt még kiadni, hogy sok jó dolog kerüljön a fa alá. Legszívesebben megint valami 3 részes sorozatot csinálnék az új megjelenésekből, de inkább egy helyre sűrítem őket.

A 21. Század Kiadó nagyon beerősített a kortárs irodalom terén. Tűkön ülve várom már a Földalatti vasutat, de biztos hogy polcon szeretném tudni az Essexi Kígyót is, már csak a külseje miatt is. Tisztára lenyűgöző.

Őszi könyvajánlóA földalatti vasútvonal by Colson Whitehead
Published by 21. Század Kiadó on November 12th 2017
Goodreads

Cora rabszolga egy georgiai ültetvényen. A rabszolgaság maga a pokol és talán senkinek sem annyira, mint a fiatal lánynak.Amikor először hall a Földalatti Vasútvonalról, elhatározza, hogy megszökik. De nem tudhatja, mennyire hosszú lesz az út…Amerikai Könyvdíj, a New York Times bestsellerlista első helyezettje, Goodreads Év könyve, az idei Pulitzer díj nyertese.Colson Whitehead regénye az elmúlt év talán legnagyobb irodalmi szenzációja volt.


Őszi könyvajánlóAz ​essexi kígyó by Sarah Perry
Published by XXI. Század on November 20th 2017
Pages: 300
Goodreads

1893, London. Amikor Cora Seaborne és Francis nevű fia megérkezik Essexbe, ott az a szóbeszéd járja, hogy az egykor a lápvidéken garázdálkodó s emberéleteket követelő mitikus szörny, az Essexi Kígyó újra feltűnt Aldwinter egyházközségének partjainál. Lelkes természetbúvárként Corát tűzbe hozza a hír, hisz talán egy eleddig ismeretlen állatfaj példányáról van szó. A lény nyomait követve ismerkedik meg Aldwinter plébánosával, William Ransome-mal, akivel ellentmondásos érzelmeket táplálnak egymás iránt, míg végül a legváratlanabb módon alakítják át a másik életét.
Az Essexi kígyó több irodalmi díjat kapott, megjelenése óta több mint egy éve az eladási listák elején szerepel a könyv az Egyesült Királyságban.

A Park Kiadónál is jön legalább két könyv, ami roppant érdekel, először is már kopogtat A magány kútja, amelyről még Brigi mesélt a belevaló csajok Podcast adásban, aztán meg persze a következő Ferrante regény.

Őszi könyvajánlóA magány kútja by Radclyffe Hall, Gy. Horváth László
Published by Park Kiadó on September 28th 2017
Pages: 520
Goodreads

A regény, amelynek betiltása után Virginia Woolf és Ernest Hemingway egyaránt kiállt a szerző mellett.
1926-ban Radclyffe Hall már híres író, legutóbbi, Fémina- és James Tait Black-díjjal kitüntetett Adam’s Breed (Ádám fajzatja) című regénye bestseller. Hall ekkor látja elérkezettnek az időt arra, hogy akár karrierjét is kockára téve hozzálásson régi terve megvalósításához: „könyvet írni a nemi inverzióról, regényt, amelyet azok is megérthetnek, akik számára a szakmunkák nem hozzáférhetők… amely szót emel egy félreértett és félreismert kisebbségért”. Ez az úttörő mű az 1928-ban megjelent A magány kútja, amelynek célja, hogy megtörje a homoszexualitás tabuját a közbeszédben.
Stephen Gordon kislány korában is érezte, hogy ő más. Azt, hogy tehetsége van a sporthoz, gyűlöli a lányruhákat, és jobb szeret egyedül lenni, nem tartották ifjú hölgyhöz illőnek a Viktória korabeli felső osztályban. De amikor Stephen felnő, és beleszeret egy másik nőbe, tűrhetetlenné válik a helyzete a családi kastélyban. Stephennek útra kell kelnie, hogy felderítse, van-e számára hely a nagyvilágban. Párizsba költözik, népszerű író lesz, háborús hős, mégis boldogtalan. Fűti a becsvágy, de a társadalmi elvárások sarokba szorítják, és Stephen elkeseredett lépésekre kényszerül.


Őszi könyvajánlóAz új név története (Nápolyi regények #2) by Elena Ferrante, Balázs Matolcsi
Published by Park on November 30th 2017
Pages: 460
Goodreads

Lila és Elena tizenhat évesek, és egy világ választja el őket egymástól. Lila immár férjes asszony, de férje vezetéknevének viselését önmaga elvesztéseként éli meg. Beleveti magát választott családja vállalkozásainak vezetésébe, de nem nagyon élvezi új szerepét. Elena gimnáziumba jár, mintadiák, de miközben a tanulmányaival és önmagával viaskodik, éppen Lila esküvőjén eszmél rá, hogy nem találja a helyét sem a telepen, sem azon kívül.
Innen folytatódik a Nápolyi regények második kötete.
Az új név története a két barátnő ifjúkorának elbeszélése. Szerelem, féltékenység, szabadságvágy és lemondás a kísérőik egymástól egyre inkább távolodó útjaikon. Lila számára a házasság börtön, Elena pedig nehezen viseli azt a szenvedélyes makacsságot, mellyel barátnője menekülni szeretne kötelezettségei elől. De az egymás iránt érzett gyűlöllek és szeretlek érzelemhálóból, az önmegerősítés vágyából fakadó, függőséget okozó köteléktől nem tudnak szabadulni. Ahogy Lila és Elena követik egymást, eltávolodnak egymástól, majd újra egymásra találnak, magával ragadja, elsodorja az olvasót.

Szépirodalom még, hogy megint jön A rózsa neve egy csodás borítóval, igazi ajándéknak való, s George Saunders Lincoln és a bardo c. könyve, ami szétdíjazott kötet.

Őszi könyvajánlóLincoln és a Bardo by George Saunders
Published by BlueMoon Könyvek on October 31st 2017
Pages: 361
Goodreads

Régóta ​várt regényével George Saunders, az amerikai irodalom nagymestere eddigi legeredetibb, legtranszcendensebb és legmegrendítőbb munkáját adja az Olvasó kezébe. A cselekmény egyetlen éjszaka alatt bontakozik ki egy temetőben, melyet egy káprázatos kórus hangjai beszélnek el: a Lincoln és a bardó olyan párját ritkító irodalmi kísérlet, amely csakis Saunders elméjében foganhatott meg. 1862 februárja. Épp csak kitört az amerikai polgárháború. A harcok most kezdenek igazán elmérgesedni, és az ország lakói lassan megértik: hosszú és véres küzdelem vár rájuk. Lincoln elnök tizenegy éves kisfia, Willie közben súlyos betegen fekszik a Fehér Ház egyik emeleti szobájában. Noha az orvosok azt jósolták, hogy felépül, Willie néhány nap leforgása alatt meghal és egy georgetowni temetőben helyezik nyugalomra. „Az én szegény kisfiam túl jó volt ennek a világnak – mondja az elnök ekkor. – Isten hazahívta.” Az újságok arról számolnak be, hogy a gyászoló Lincoln többször is visszatért egyedül a kriptához, hogy átölelje fia holttestét. George Saunders eme történelmi tény köré szövi feledhetetlen történetét a családi szeretetről és veszteségről, amely kitör a valós, történeti keretek közül és egy vidám, ugyanakkor rémisztő természetfeletti dimenzióban folytatódik tovább. Willie Lincoln igencsak fura purgatóriumban találja magát, ahol a szellemek összejárnak, panaszkodnak, átérzik egymás szenvedését, veszekednek és a legkülönfélébb bizarr módokon vezekelnek bűneikért. Ebben a köztes állapotban – amelyet a tibeti hagyomány bardónak nevez – rettenetes küzdelem veszi kezdetét a kis Willie lelkéért. A Lincoln és a bardó az emberi képzelet döbbenetes terméke, és igen bátor továbblépés a modern amerikai irodalom egyik legfontosabb és legbefolyásosabb alakjától. A merész forma, a nagyvonalú szellemiség, és a szív mélységeinek feltárása valóságos hitvallássá emelik ezt a művet, amelyben az író hitet tesz amellett, hogy a fikció képes őszintén és döbbenetes erővel megragadni olyan témákat, amelyek igazán fontosak számunkra. Saunders izgalmas új formát dolgoz ki, és ennek segítségével az élő és meghalt, a történelmi és kitalált személyek hangjának olyan kaleidoszkópikus, teátrális panorámáját közvetíti, melyben egyetlen időtlen, mély kérdés visszhangzik mindvégig:
Hogyan éljünk és hogyan szeressünk, ha tudjuk, hogy minden, amit szeretünk, elmúlik egyszer?

Mesekönyvekből meg amit nem is gondoltam volna, hogy megjelenik magyarul, Az esti mesék lázadó lányoknak és bár azt mondtam, hogy lányos szülőknek kiváló ajándék én magam is beszerzem a fiúknak, és olvasni fogunk belőle. S ebbe a kategóriába tartozik (nem hittem, hogy megjelenik még) a Seraphina folytatása az Árnypikkely is. Aztán meg jön Matt Haig Karácsonyos sorozatának folytatása (az előző végén már volt rá utalás :).

Őszi könyvajánlóEsti mesék lázadó lányoknak: 100 különleges nő története by Elena Favilli
Published by Móra on November 17th 2017
Pages: 224
Goodreads

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?
A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.
Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.


Őszi könyvajánlóÁrnypikkely (Seraphina, #2) by Rachel Hartman, Imre Bartók
Published by Scolar Pages: 528
Goodreads

Goredd városában még a hétköznapok sem hétköznapiak. Minden úgy kezdődött, hogy egy sárkány landolt a háztetőn. A Seraphina fejében létező titkos kert pedig lassan átúszik a valóságba. Háború készülődik, és egyedül a félsárkányok közös ereje állíthatja meg a pusztítást. Ehhez viszont Seraphinának fel kell kutatnia a többieket. Hamar kiderül azonban, hogy nem könnyű szövetséget kovácsolni pusztán a származás azonosságára alapozva. És nem is mindenki jó szándékú. A szálakat a háttérből pedig egy titokzatos kéz mozgatja. A rengeteg árulás és vér után vajon jöhet-e feloldozás?


Őszi könyvajánlóA lány, aki megmenti a karácsonyt by Matt Haig
Published by Kolibri on November 6th 2017
Pages: 340
Goodreads

Ahol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv.Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát.Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan...
Matt Haig (1975) angol író számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Amikor fia megkérdezte tőle, milyen gyerek volt Karácsony apó, tudta, hogy ebből a történetből sorozatot kell írnia. Az első, A fiú, akit Karácsonynak hívnak című kötetnek azóta már a filmváltozata készül.Chris Mould (1969) tizenhat évesen kezdte a képzőművészeti iskolát. Illusztrációival már több rangos díjat nyert. Imádja a munkáját, és olyan könyveket szeret írni és rajzolni, amelyeket kisfiú korában maga is szívesen olvasott volna. Gyerekeivel és feleségével Angliában él.

Híres emberes könyvek is lesznek, Tom Hanks, akinek az írógép mániájáról a Nerdette podcastban hallottam először novellákat is írt, csak a gépein és alig egy hónappal a világpremier után magyarul is olvashatjuk. Megjelenik majd Springsteen memoárja és az Amy Schumer könyv is, amit tavaly hallgattam meg én is.

Őszi könyvajánlóKülönleges Karakterek by Tom Hanks
Published by Kossuth on November 15th 2017
Pages: 368
Goodreads

A többszörös Oscar-díjas színész, aki forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is kipróbálta már magát, néhány éve irodalmi igényű írásokat jelentet meg a The New York Times, a Vanity Fair és a The New Yorker hasábjain. Ez az első kötete, melyet világszerte nagy várakozás előz meg.Közismert, hogy a színész rajong a régi, mechanikus írógépekért – mind a 17 történetben valamilyen módon megjelenik egy. Némelyikben főszereplő, más írásokban egyetlen utalás erejéig kerül elő ez a huszonegyedik században divatjamúlt régiségnek ható masina.


Őszi könyvajánlóAmerikában születtem by Bruce Springsteen
Published by Kossuth on November 7th 2017
Pages: 520
Goodreads

A ​Rolling Stone magazin szerint a kötet meglepően eredeti memoár, ami magasan kitűnik a rockéletrajzok közül. Először is azért, mert Springsteen tud írni, a nyelvezete élvezetes, sokszor dallamos, mint egy feszes gitárriff, máskor szinte megfoghatatlanul expresszív, sodró, inkább hat az érzékekre, az indulatokra, mint a tudatra. A történetmesélés módja egészen intim, mert Springsteen folyamatosan láttatja azt is, hogy a karrierje fejlődésével párhuzamosan mikor milyen belső harcokat vívott. Őszintén mesél arról, hogyan küzdött meg az apjától örökölt mániás depresszióval és rettegett attól éveken át, hogy meg fog őrülni, nem fog tudni elköteleződni, sosem találja meg a belső békéjét. Mindezek ellenére a kötet lényege nem egy gyógyulástörténet és nem is példabeszéd, hiszen bevallja, hogy a mai napig küzd a deprersszióval, ami folyamatos feladatot jelent számára (ezzel sokkal szimpatikusabbá és hitelesebbé is válik). Ugyanakkor az olvasó bepillanthat a rock fénykorának kulisszái mögé is: a szerző szemüvegén keresztül látjuk, milyen volt a rock ébredése New Jersey-ben a hatvanas években, milyen volt a koncerthangulat Thatcher hivatali ideje alatt Londonban, és belelátunk néhány ikonikus sztár (többek közt Mick Jagger, Bono, Frank Sinatra és Steven Van Zandt) mindennapjaiba. Ám ami a lényeg: közel kerülhetünk egy érzékeny, gazdag szellemű, nyughatatlan, folyton a helyét kereső művészhez, aki írás közben, az önfeltárás folyamata alatt igyekszik megérteni önmagát, családtagjait, a környezetét, Amerikát, a világmindenséget.


Őszi könyvajánlóA ​deréktetovált lány by Amy Schumer, Molnár Berta Eleonóra
Published by Agave on October 17th 2017
Goodreads

Amy ​Schumer, az Emmy-díjas komikus, színésznő és író, az Amynek áll a világ és a Kész katasztrófa sztárja az utóbbi években a szórakoztatóipar egyik legkeresettebb alakja lett, okos és egyben szatirikus humorával mindenkit lenyűgözött. A deréktetovált lány című első könyve rendkívül személyes hangvételű, üdítően őszinte és harsány esszék gyűjteménye. A megjelenését követően több hétig vezette a New York Times Bestseller-listát, humor kategóriában megnyerte a rangos Goodreads-közönségdíjat, és az egész nemzetközi média rendkívül pozitív kritikákkal méltatta.
A deréktetovált lányban Amy visszatekint a múltjába, és történeteket oszt meg a tinédzseréveiről, a családjáról, a kapcsolatairól (és persze a szexről), melyeken keresztül megismerhetjük az igazi arcát. Annak a nőét, akinek megvan a bátorsága ahhoz, hogy feltárja a lelkét és kiálljon azokért a dolgokért, amikben elkötelezetten hisz. Ráadásul közben megnevetteti az egész világot.
A pofátlantól a romantikusig, a szívből jövőtől a szívszaggatóig, ez a rendkívül szórakoztató gyűjtemény egy jószívű, bátor és figyelmes embert mutat be. Legyen szó akár testi vágyról első látásra egy reptéri biztonsági ellenőrzés során, a szerelemről és házasságról alkotott véleményéről, a cross-fit edzőjének titkolt rossz szokásáról, vagy az introvertáltságról, Amy minden esetben elképesztő stílusban, felejthetetlenül mesél.

Szórakoztató irodalomból pedig tavasz helyett itt van ősszel az új Fable regény, valamint egy Amanda Quick könyv, ami kedvenc helyemen a klasszikus Hollywoodban játszódik, továbbá Trisha Ashley is újra feltűnik és persze lesz még körömrágós thriller is, ami érdekel.

Őszi könyvajánlóGalandregény (Halkirálynő, #12) by Vavyan Fable
Published by Fabyen on November 2nd 2017
Pages: 384
Goodreads

Denisáék nyaralnak. Martin egyedül marad a macskákkal; azok persze megszínesítik a napjait. Hamarosan bebizonyíthatja, hogy képes helyettesíteni szuperzsaru nővérét. Magától értetődik, elvégre ő egy überkopó.Nincs idő extrém horgolásra. A perverz ikrek, akik ráadásul halottak, trillió teendővel halmozzák el az ifjú nyomozót. A hírneves regényíró szomszéddal rivalizáló ismeretlen szerző részletekben adagolt horrorisztikus fogalmazványai is felvetik a gyanút, hogy a történet nem teljesen fikció. Martin és csapata erre is rámozdul.Piti gengszterek, üzletemberként köztisztelt maffiózók, sorozatgyilkosok és más latrok kerülnek célkeresztjükbe.Nyár van és globális felmelegedés, egyik vihar éri a másikat, érzelmi és hormonviharok is. Martin társnője, Tasha Rapsody nem könnyű préda. Sőt, tán nem is préda.
"Ám ekkor éktelen üvöltözéssel a pályaudvar síkideg csőszei rontanak ránk. Hát persze, az állandósult terrorveszély! Szép új világ: robbantók, önrobbantók, gázolók, késelők, savazók, megszállottak, őrültek, piti bűnmásolók, feltűnési viszketegek. Ki ne hagyjam a városháza-kegyelt üzletembereket! Naná, hogy megértem: a készültség jogos."
E regény olvasása közben libabőrös lesz! És sajnálatosan úgy is marad.


Őszi könyvajánlóA lány, aki túl sokat tudott by Amanda Quick
Published by Maecenas on October 24th 2017
Pages: 320
Goodreads

Amikor ​Hollywood hírességei egy kis nyugalomra vágynak, meg sem állnak az idilli tengerparti kisvárosig, ahol a pompás Burning Cove Hotel teljeskörű szolgáltatást kínál diszkrécióra és pihenésre vágyó vendégeinek. Irene Glasson, egy hollywoody pletykaújság kezdő munkatársa itt beszél meg találkozót egy gyönyörű színésznővel, aki szenzációs híreket ígért neki egy körülrajongott filmcsillag múltjával kapcsolatban. Irene nem is tud ellenállni a csábításnak, azonnal autóba ül és Los Angelesből Burning Cove-ba száguld, ám a megbeszélt időpontban a színésznő helyett annak holttestére bukkan az elegáns hotel úszómedencéjében. Amikor Irene nyomozni kezd a haláleset körülményei után, olyan titkokra lel, amelyek, ha nyilvánosságra kerülnek, szertefoszlathatják az ifjú sztár köré font illúziók hálóját. És mivel egy kezdő fiatal színészecskéből közönség bálványát faragni óriási anyagi áldozatokat követel, bizony nem kevesen vannak Hollywoodban, akik befektetésük védelmében bármilyen aljasságra képesek. Így Irene hamarosan megtapasztalja, hogy Burning Cove káprázatos paradicsoma sötét és veszélyes titkokat rejt, és egyszer mindenkit utolér a múltja


Őszi könyvajánlóCsak magadra számíthatsz? by Trisha Ashley
Published by Könyvmolyképző on October 31st 2017
Pages: 328
Goodreads

Előbb a házasság. Aztán a válás. Utána minden nő csak önmagára számíthat…
Szórakoztató történet válásról és újrarandizásról a The Sunday Times bestseller szerző, Trisha Ashley tollából. Tökéletes olvasmány Katie Fforde és Sophie Kinsella rajongóinak; a vidéki táj és a romantikus, vidám cselekmény csodás kikapcsolódássá teszik bármely évszak vakációjára. Miután Charlie-val a férje, Matt közli, hogy válni akar, a nőnek mindent elölről kell kezdenie. Így, közel a negyvenhez és hirtelen pénztelen szingliként, kénytelen visszatérni szülőhelyére, a yorkshire-i lápvidékre. Elsőre igazi kihívásnak tűnik egy fedél alatt élni az apjával és különc testvéreivel, de Charlie hamarosan inkább üdítőnek találja új életét. Szingliként már nem kell festetnie a haját, nem kell tökéletes feleségnek lennie és visszatérhet első szerelméhez: a festéshez. De épp amikor úgy érzi, ismét gyökeret vert, találkozik a jóképű, mogorva színésszel, Mace Northszal, aki a szomszédba költözött, és a férfi több szempontból is összekuszálja Charlie életét…
Dobd fel a napod Charlie magával ragadó történetével!


Őszi könyvajánlóA nő a tízes kabinból by Ruth Ware, Benedek Leila
Published by Gabo on October 25th 2017
Pages: 368
Goodreads

Lo Blacklock újságíró, egy utazási magazinnál dolgozik. Izgalmas előrelépési lehetőség áll előtte: eltölthet egy egész hetet egy VIP-luxushajóúton. Kezdetben Lo kitűnően érzi magát, a kabinok elegánsak, a vacsorák, a partik fényűzőek, a társaság előkelő. De ahogy telik, múlik az idő, hűvös szelek fújják át a hajót, szürke ég telepedik a fedélzetre, és Lo olyan eseménynek lesz szemtanúja, amit korábban csak a rémálmaiban tudott volna elképzelni. Egy nőt kidobnak a hajóból.Az utasok mind bebiztosítják magukat, a hajó pedig úgy szeli tovább a hullámokat, mintha mi sem történt volna. Egyedül Lo próbál elkeseredetten választ találni a kérdéseire, és felfedni az igazságot: valami szörnyűségeset…
Meglepő fordulatokban bővelkedő, egyszerre nyomasztó és gyönyörű. Ruth Ware a Sötét erdő közepén című első regénye után újabb lenyűgöző olvasmánnyal bűvöl el minket.

S persze folytatódik a skandináv láz egy újabb Lagom meg egy Hygge kötettel

Őszi könyvajánlóLagom – A boldogság svéd titka by Anna Brones
Published by Libri on October 15th 2017
Goodreads

Manapság arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk.A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se sem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Anna Brones könyve megmutatja, miként valósíthatjuk meg mindezt a saját életünkben, legyen szó munkáról, az otthonunkról, az egészségünkről vagy éppen a minket körülvevő természeti környezetről.A Lagom című kötet így egyszerre átfogó és praktikus: amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként dolgozhatunk kevesebbet, ám hatékonyabban. Megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat.Anne Brones könyvéből az is kiderül, miként kezelhetjük a stresszt, s hogyan élhetünk aktív és minőségi életet úgy, hogy a lehető legkevésbé terheljük természetes környezetünket. A lagom életszemlélet, amelynek segítségével harmonikusabb és örömtelibb életet élhetünk, s megtanulhatjuk, miként találhatunk örömöt a legapróbb dolgokban is.


Őszi könyvajánlóHygge : Harmónia dán módra by Louisa Thomsen Brits
Published by Jaffa on October 30th 2017
Pages: 198
Goodreads

Mindenki szeretne boldog lenni. Csakhogy a boldogság tünékeny, legtöbbször csak pillanatokra adatik meg az embernek. Ám vannak, akiknek mégiscsak sikerül életük, mindennapjaik állandó részévé tenni. Ők a dánok, akik hosszú évek óta listavezetők az ENSZ Világboldogság jelentésében. Vajon mi a titkuk? A válasz egy szó. Egy lefordíthatatlan, vagy százféleképpen lefordított szó, amely azonban elterjedt és meghódította a fél világot: hygge.Louisa Thomsen Brits szemgyönyörködtető és léleksimogató, szépséges kis könyve ennek a titokzatos szónak a jelentését fejti fel. Mi a hygge? A pillanat, az itt és most megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, a védettség, a meghittség, a kötődés érzése. Jóllét, beteljesültség, megelégedettség. A puszta létezés öröme. Csupa olyan érzés és élmény, amelyeket ismerhetünk, mert ott rejlik mindennapi életünk ritmusában, napi rutinjainkban, szokásainkban, apró szertartásainkban. Csak éppen tudatosítanunk kell őket magunkban, hogy teljességgel megélhessük és kiteljesíthessük valamennyit. Ezért persze tenni kell, mindenekelőtt figyelni önmagunkra, egymásra, környezetünkre. Hogy megteremthessük a vágyott harmóniát, összhangba kerüljünk önmagunkkal és a világgal. A világgal, amelynek minden szegletét-részletét be- és kitöltheti a hygge. Amely ott van, ott lehet az építészetben, a lakberendezésben, a kertépítésben, az öltözködésben, a divatban, a gasztronómiában, az ünneplés ceremóniájában.Gyújtsunk gyertyát, főzzünk egy jó kávét vagy teát, vagy töltsünk ki egy pohár finom bort, fészkeljük be magunkat kedvenc fotelünkbe és fedezzük fel az élet kisebb-nagyobb örömeit a hygge segítségével!Közben ne felejtsük el, általános recept nincs, mindenkinek magának kell megtalálnia és megteremtenie a maga hyggéjét. De ahogy Teréz anya mondta: "Nagy dolgokra nem mindenki képes. De kis dolgokat nagy szeretettel bármelyikünk megtehet."

S ez a lista kb. a jéghegy csúcsa. Ti mire vártok?

1 Comment

  1. Dóri

    Hú, az Esti mesék…-nek most nagyon megörültem, bővítem is a saját listámat 😀
    Az új Ferrante könyvet mindenképpen megveszem, de nagyon kíváncsi vagyok a földalatti vasútra és az essexi kígyóra is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *