Menu Close

Caleb Krisp: Állítsátok meg Ivyt!

Mivel Ivy Pocket első kalandja teljesen meggyőzött, nem is volt kérdés, hogy vártam a folytatást. Innentől meg már csak az a kérdés, hogy mikor fog befejeződni a trilógia, mert bizony a jelenlegi kötet végén éppen belecsapunk újra a lecsóba. Mert Ivynek ez az alapeleme, hogy mindenféle kalandokba keveredik és elég gyakran saját maga keresi és hozza karcsú nyakára a különböző bajokat. Mondjuk ő legalább az olvasóval együtt az egészet hatalmas kalandnak éli meg és töretlen lelkesedése még a legsivárabb helyzetekben se hagy alább. Tudom, hogy nem mindenkinek jött be első körben Ivy alakja, de én nagyon bírtam az olykor idegesítővé váló önközpontú főhősnőt, mert annyira frappánsan van megírva, hogy muszáj vigyorogni rajta. Egyébként ebben a regényben talán nincsen olyan sok non-stop kaland, viszont több a nyomozás és a háttérinformáció, amit megtudhatunk, és főhősünk is jóval tájékozottabban indul, mint az első alkalommal . S bizony még mindig az Óragyémánt áll a középpontban s majdnem sikerül teljesen beárnyékolnia Ivy szerepét, de persze főhősnőnk továbbra se adja könnyen a tulajdonát…

Eleinte úgy tűnik, hogy Ivy révbe ért, mert tartozik egy családhoz, “örökbe fogadta” őt a Snagsby házaspár akik olcsó koporsókat árulnak, és bár alig kap enni, éjszakára rázárják a szobája ajtaját, sokat kell(ene) takarítania és viszik magukkal halottas ágyakhoz komor verseket olvasni, a lányt mindez nem zavarja, hiszen már nincs egyedül, s ez neki elég a boldogsághoz. Csakhogy hiába igyekszik segítseni, valami mindig közbejön és eltéríti őt a feladatától. A rejtélyek középpontjában pont új családja áll, ugyanis Ivyt megkeresi egy hölgy, akinek a bátyja gyanús körülmények között eltűnt, márpedig az utolsó ismert rendszeresen látogatott helye pont Snagsbyék háza volt… A házaspár egyre gyanúsabbá válik és feltűnnek új, meg régi ellenségek, ismerősök, szellemek, Ivy próbálja megmenteni a barátnőjét és rátalál egy nagyon gyanús kötetre is, amely talán segít neki még jobban kihasználni az Óragyémánt hatalmát… vagy sem és természetesen megint egyre csak szűkül a kör és még az is lehet, hogy a legtöbb rejtély középpontjába nem véletlenül van Ivy…
Az egyik nagy erőssége a regénynek, hogy Caleb Krisp képes Ivy alakját úgy megalkotni, hogy a sok idegesítő jellemvonása ellenére mégis kiderüljön, hogy aranyszíve van. Mert végül mindig ösztönösen tudja, hogy kik azok, akik tényleg megérdemlik a segítségét és ha valakiért szívvel-lélekkel küzd, akkor a saját biztonsága és élete az, amit egyáltalán nem sajnál, viszont kockára tesz a siker érdekében. Ráadásul a történet megint teli van rengeteg nőalakkal, hiszen főhősünkön kívül a legtöbb ellenfél és segítő is szoknyát hord, s egyenlő arányban vannak a fondorkodók és segítők (na jó, fondorkodók és bajba jutottak többen vannak, mint a segítők, de hát hagyni kell valami munkát Ivy-nek is). Mint mondtam, a kalandok néha kicsit meredekre és kényelmetlenül sötétre fordulnak, de hála Ivy lélekjelenlétének és rendíthetetlen önbizalmának még a legkomorabb jeleneteket is lehet vigyorogva olvasni. S tényleg néha megértettem Ivyt, aki fel nem foghatja, hogy kételkedhet bárki is az ő képességeiben. Krisp ráadásul mestere az iróniának és a vicces párbeszédeknek, s John Kelly illusztrációi kiválóan egészítik ki a történetet: mókásak és találóak.
Amúgy a könyv mint második rész, szerintem nem értelmezhető az első nélkül, úgyhogy feltétlenül ajánlott sorrendben olvasni. Jómagam nem bántam meg, hogy ismét kezembe vettem Ivy kalandjait és tényleg kíváncsian várom, hogy hova fog az egész kifutni és miképp oldja meg a gondokat címszereplőnk. Mert nincs kétségem affelől, hogy sikerül neki, de addig még tuti jó párszor kényelmetlen helyzetbe fog kerülni.

Blogturné
A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is folytatódik Caleb Krisp hősnőjének, Ivy Pocketnek történetei. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja az átlagon felüli, 12 éves szobalány, Ivy szellemes kalandjait.
Ha velünk tartotok október 8 és 14 között, nem csupán egy őrülten vicces és izgalmas kalandban lesz részetek, de akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát!

Fülszöveg
A titokzatos Óragyémánt ügyében Ivy Pocket kifogástalanul járt el. Ami cseppet sem meglepő, hiszen Ivy kíméletlenül őszinte, páratlanul humoros és hajmeresztően merész, ráadásul önbizalomban sem szenved hiányt. A tűzrőlpattant szobalány ezúttal Londonban, egy koporsókészítő házaspár fogadott lányaként bukkan fel. És csakhamar fellendül a családi vállalkozás…
Az élet azonban nem ilyen egyszerű. Hiszen nem elég, hogy ő maga is halott (legalábbis félig), élő és holt alakok egész sora akar tőle valamit. Egy csinos és fiatal örökösnő eltűnt és halottnak hitt bátyjáról szeretne többet megtudni. Trinity grófnő szelleme egy akciós temetés ügyében kísért. Nevelőanyja jól nevelt ifjú hölgyet szeretne faragni belőle… Érthetetlen! A könyvtárosnő, aki állandóan kérdez (szegény tudatlan pára!), és mindig kíváncsi. És persze az ördögien gonosz Miss Always, aki minden sarkon ott ólálkodik, és az Óragyémántra feni a fogát…
Ivyt azonban mindez nem érdekli. Ő a legelbűvölőbb (kissé) halott lány egész Londonban, és az egyetlen, aki megtalálhatja Rebeccát. Ehhez azonban ismét szüksége lesz az Óragyémántra, hogy átjusson egy Prospa nevű másik világba. Vajon sikerül neki? (Kérdezhetnénk, ha nem Ivyról lenne szó!)
“Immár birtokomban volt minden információ ahhoz, hogy megszerezzem a Fellebben a fátyolt. Kínszenvedés lesz egy egész hetet várni, csakhogy ez a kézirat jelentette az egyetlen esélyt, hogy megtaláljam Rebeccát. Nem lesz egyszerű ellopni a könyvet, de én rátermett voltam a feladatra; végül is egy besurranó tolvaj veszett el bennem.
Megszaporáztam a lépteimet, hogy lehagyjam az esőt – hiába -, átvágtam az úton, és akkor vettem észre a lányt, aki fel-alá járkált a Snagsby-ház előtt. Esernyőt tartott a feje fölé, nagyon elegáns, világos rózsaszín ruhát és fehér tollas kalapot viselt.
Kikerültem egy lámpaoszlophoz kikötött kakiló lovat, és már majdnem az ajtóhoz értem, amikor a lány elém lépett, és a nevemen szólított. Ami igen váratlanul ért.”
Megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 308 oldal
Fordította: Pék Zoltán
ISBN: 9786155591648
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel Ivy Pocket árva, ezért most hozzá hasonló könyves hősöket keresünk. Az egyes állomásokon egy-egy híres árva jellemzését találjátok, nektek pedig nincs más feladatotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a teljes nevüket.
Amennyiben mindegyik állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Nyomozásra fel!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
Hogy hívják az én árvámat?

Árvaházban nőttem fel, ahol megszerettem az írást, olvasást. Szemtelen történetemmel sikerült olyan nagy pártfogót találnom, aki fizetni kezdte a tandíjamat és főiskolára kerülhettem, ahol próbáltak írót faragni belőlem. De addig is sokat leveleztem.

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai
10.08 KönyvParfé
10.10 Olvasónapló
10.12 Deszy könyvajánlója
10.14 Dreamworld

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *