Menu Close

Leah Remini: A bajkeverő

Egyszer régen, nagyon régen még amikor próbálkoztam fordítgatni, segítettem egy szektás könyv magyarításába, s mivel eléggé szenzációhahász kötet volt, sikerült megismerkednem nem csak a Szientológia Egyházával, de Charles Manson szektájával is. Persze ott csak nagy vonalakban volt szó magáról a hitről például, mert inkább az alapítás körülményeivel, L. Ron Hubbard életével, botrányaival és az egyházat övező pletykákról volt szó. S persze a vallás állandóan felmerül, hogy ha Tom Cruise-ról, vagy John Travoltáról van szó, meg lehet hallani mendemondákat és néha a hírekben is felmerül az egyház neve. Az elmúlt pár év egyik legnagyobb szenzációja az volt, hogy egy prominens taguk kilépett és mindezt eléggé nem visszafogottan tette. Ez a tag pedig Leah Remini volt, aki 2013 óta teljesen az Egyház ellen fordult.
Ki az a Leah Remini és miért is annyira nagy dolog amit véghez vitt? Nos őt talán leginkább a Férjek gyöngye című sorozatból lehet ismerni, ami kilenc évadot ért meg, s még manapság is fel-fel tűnik valamelyik csatornán. Remini játszotta benne Doug nagyszájú feleségét, Carrie-t. Igen, én is ennyit tudtam róla korábban. Meg azt, hogy igazából szimpatikus az ízig-vérig brooklyni lány, akit alakít, s aki úgy éreztem, nem állhat nagyon messze a színésznő valódi jellemétől. Remini aztán 2015-ben megjelentette önéletrajzát A bajkeverő címen, amelyben részletesen beszámol arról, hogy jutott el Brooklynból a Szcientológiába vetett hiten át egészen addig, hogy meghívták az „évszázad esküvőjére” és végül mégis miért döntött úgy, hogy kilép az Egyházból. S most ez a visszaemlékezés már magyarul is megjelenik.

A könyv erénye mindenképpen Remini és a stílusa. Tényleg az a brooklyni nagypofájú csaj még mindig, mint aki gyerekként volt, aki visszaszólt bárkinek és akinek a nagy szája és túlságosan is közvetlen stílusa volt ami talán világéletében a legtöbb gondot okozta neki, s aki ennek ellenére nem volt hajlandó egy szikrányit se megváltozni. Még a Szcientológia tanai kedvéért sem. Remini gyerekként lépett be az egyházba, amikor elvált anyja új barátja hatására tag lett, s magával vitte a gyerekeit is. Leah teljesen őszintén írja le, hogy mi volt az, ami gyerekként leginkább megfogta Hubbard tanaiban, az, hogy önálló személyiségként kezelték őt nem nézve a korát, hanem hozhatott döntéseket és meghallgatták a véleményét. Sőt fontos feladatokat kaphatott. Én, mint olvasó persze szörnyülködtem azokon a dolgokon, megpróbáltatásokon, amiken Remininek és családjának keresztül kellett mennie, de ők szentül hittek abban, hogy jó ügyet szolgálnak és nyomorogtak, meg minden pénzüket befektették abba, hogy tanfolyamokon vehessenek részt és hittek abban, hogy jobbá válhatnak ezek által és elérhetik a saját boldogságukat, sőt segíthetnek másokon is. Főleg Reminit motiválta mindez, hiszen nagyon korán dolgozni kezdett, eltökélte, hogy színész lesz és hosszú évekig dolgozott mire kijutott neki a siker mind a magánéletében, mind szakmailag. A könyvében nagyon részletesen mesél erről az időszakról és bár felét nem bírtam felfogni a roppant bonyolult rendszerről, meg a sokféle lépcsős szervezetről, amely a Szcientológia berkein belül van, abszolút átjött, hogy ő nagyon, nagyon sokáig teljesen és odaadóan hitt mindabban, amit az Egyház tanított neki. Aztán ahogy egyre feljebb került az Egyházon belül is a ranglétrán kezdett neki jó pár dolog szemet szúrni. S leginkább azok a dolgok érintették meg, amikor kiderült, hogy bizony a Szcientológia nem riad vissza attól, hogy családi kapcsolatokat tegyen tönkre. Eleinte megpróbált belülről harcolni a rengeteg visszásság ellen, amit tapasztalt, de képtelen volt eljutni bárhová is és inkább ő lett az, akit meghurcoltak és komoly lelki nyomás alá vetettek. Végül eljutott odáig, hogy márpedig ő elhagyja ezt a szervezetet…

S azóta Remini annak szenteli a munkásságát, hogy rámutasson arra, mennyire romlott dolog a Szcientológia. Vallomása, bár bevallottan segítővel íródott, hihetetlenül erős hangú szöveg. Abszolút átjön Remini karaktere őszintesége és hatalmas szája, ami mindig is a problémát okozta neki. Az ember képtelen nem tisztelni a bátorságát és elszántságát. S az egész könyv azért van akkora hatással az olvasóra, mert bevallottan egy olyan valaki a történet elmesélője, aki több mint 30 éven át hitte, hogy a Szcientológia egy olyan elmélet, amely csak az emberiség javára válhat. De mivel a saját bőrén kellett tapasztalnia, hogy a boszorkányüldözés az egyházon belül igencsak valós, saját józan esze megőrzése miatt inkább szakított a Hubbardi tanokkal.
Roppant olvasmányos, érdekes kötet Remini önéletrajza, őszinte, szókimondó, ugyanakkor nem pletykás, tényleg csak azokról a dolgokról számol be, amiket ő tapasztalt és látott, amik vele történtek meg és az ő véleményét tükrözik. Nagyon nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet és ajánlom azoknak, akiket érdekelnek a szekták, a Szcientológia meg Hollywood működése.

 

Remini a könyv megírása után se maradt nyugton, készített egy dokumentum-filmsorozatot is, amelyben olyan volt szcientológusokkal beszélget, akiknek a családi kapcsolatait tönkretette az egyház. Így próbálva megmutatni azt, hogy mennyire embertelen is ez a rendszer, amelynek alapeleme a megfélemlítés és az elnyomás.

A nyolc részes sorozat hatalmas siker volt, Emmy díjat is kapott és elkészült a folytatása is. Leah Remini nem adja fel könnyen.


Blogturné
A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából igazi botránykönyv jelenik meg magyarul is, amelyben Leah Remini, a kiugrott Szcientológus mesél az életéről, az egyház kötelékében eltöltött évekről és arról, hogy és miért lépett ki onnan. Október 3 és 7 között a Blogturnéklub 3 bloggere bemutatja nektek Remini küzdelmeit és érdemes velük tartani, mert szokás szerint nyerni is lehet egy példányt ebből a lebilincselő kötetből.

Fülszöveg

Leah Remini, a szabad szájú színésznő, televíziós műsorvezető és valóságshow-sztár mindent feltáró visszaemlékezése bepillantást enged az olvasó számára a több mint harminc éven keresztül tartó, felkavaró eseményekkel és szívszorító drámákkal teli kapcsolatába a Szcientológia Egyházzal.
Leah Remini mindig kimondja, ami a bögyében van. A nagyszájú brooklyni lány pontosan annak köszönheti hosszú évek óta töretlen karrierjét, hogy mindig kész volt szavakba önteni, ami a szívét nyomta, kiállt magáért, és ha kellett, az elfogadott normákat sem félt felrúgni. Néha azonban nagy árat kell fizetni azért, ha valaki bajkeverő.
Ez az igazság soha nem volt annyira egyértelmű, mint amikor Remini hangosan és nyilvánosan szakított a Szcientológia Egyházzal. A Férjek gyöngye sztárja ebben az őszinte és csípős megjegyzésekkel teli visszaemlékezésben beszél először élményeiről, részletekbe menően feltárva, miért volt kénytelen szakítani az egyházzal, és bemutatva a szcientológia számos vitatott gyakorlatát.
Remini még gyermekkorában lépett be az egyházba, amikor nővérével és édesanyjával New Yorkban élt. Később Los Angelesbe költöztek, és miközben Remini arról álmodott, hogy színésznő lesz, erőfeszítéseit mind jobban áthatotta a szcientológia ügyének előmozdítására irányuló vágy. Felnőttként sikerült elérnie az áhított sikert, és előkelő helyet vívott ki magának a vezető szcientológus sztárok hierarchiájában, amelynek csúcsán az egyház legelkötelezettebb tagja, Tom Cruise áll. Remini sok időt töltött a társaságában, 2006-ban meghívták Olaszországba is Cruise és Katie Holmes esküvőjére.
Amikor azonban az egyház tevékenységével kapcsolatban kezdett kérdéseket megfogalmazni, hamarosan ő maga vált célponttá. Olyannyira, hogy végül a szervezetre veszélyes emberként „elnyomó személlyé” nyilvánították, aminek következtében minden egyes egyháztagnak – ideértve a saját családtagjait is – szigorú utasításba adták, hogy szakítsanak meg vele minden kapcsolatot. Mindörökre.
A Bajkeverő Leah Remini és családtagjai érzelmi és szellemi szabadság felé tartó, figyelemre méltó utazásának bátor, pimasz és különösen olvasmányos krónikája. A visszaemlékezés egy őszinte élet súlyos áldozatok árán feltárt igazságait mutatja be – olyasvalaki tollából, aki nem fél a következményektől
Oldalszám: 344+24 színes oldal
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology
Fordító: Császár László
ISBN: 9789633999226
Megrendelés

Nyereményjáték
A Szcientológia Egyházának rengeteg híres tagja van, mint Remini könyvéből kiderül, őket mint a vallás népszerűsítőit igen nagy becsben is tartják. Játékunkban minden állomáson 1-1 híres ember képét találjátok, a áRafflecopter megfelelő sorba az ő nevüket kell beírni.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Ki a képen látható híres Szcientológus?

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:
10.03. Olvasónapló
10.05. Sorok Között
10.07. Szembetűnő

Save

4.5 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Könyvkritika: Leah Remini – A Bajkeverő |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *