Menu Close

Anna Kendrick: Scrappy Little Nobody

Nem titok, hogy az utóbbi pár évben rákattantam a hangoskönyvekre és azok közül szoktam válogatni, amelyek valamilyen híres emberhez kötődnek, akik még bónuszként maguk is olvassák fel a sztorikat, szóval olyan, mintha tényleg hivatalos forrásból hallanám azokat. Ráadásul az első két ilyen könyv, amit meghallgattam (Bossypants és Yes Please!) elég magasra tette a mércét, de azért nem panaszkodom mert határozottan jó könyvekkel és emberekkel ismerkedtem így meg. Hogy csak néhányat említsek: Miranda Hart, Shonda Rhimes, Amy Schumer. Anna Kendrickre azért esett a választásom, mert nem kicsit piszkálta a csőrömet, hogy mégis miért? Neki mi mondanivalója lehet? Ráadásul külön bosszantott, hogy pont november 15-én megjelenő kötetére már lehetett szavazni a GoodReads Choice Awards-on. S tudni akartam, hogy vajon látatlanban és előítélettel állok-e hozzá (biztos volt ghost writer-e), vagy tényleg tud egy könyvnyit mutatni magából. Egyébként még mindig azt hiszem róla, hogy a 20as évei közepén jár (igen, biztos a mérete miatt) de most a bejegyzés írása előtt utána néztem, hogy már 31 éves! (Még mindig bébi, de akkor se annyira, mint hittem.)

Lényeg azért, hogy meg kell követnem Anna Kendricket, mert roppant jól szórakoztam a könyvén. Igazából biztos jobb, hogy hallgattam, mert írásban lehet, hogy idegesített volna egy csomó fordulata, de így, hogy ő maga olvasta fel tényleg megint azt kel mondanom, hogy úgy éreztem, mintha leültünk volna kávézni és folytatunk egy baráti beszélgetést. Ahol persze ő az, aki főleg mesél és annak ellenére, hogy biztos nem mondott el mindent magáról, úgy érzem kicsit megismertem. S amit mutatott, az tetszett. Mivel nem sokat (oké, semmit se) tudtam róla a filmszerepein kívül és hogy amikor interjút láttam vele beszélgetős műsorokban akkor nagyon kedves és közvetlen volt, de ez lehetett csak álca is. Viszont kiderült, hogy nem, ő tényleg ennyire földhöz ragadt személy és igazából nem sokban különbözik az átlag fiataloktól, csak éppen a munkája révén jut el olyan helyekre és találkozik olyan emberekkel, akikkel mi nem. De mivel biztos családi háttér áll mögötte, akik gyerekkorától támogatták és utaztak vele meghallgatásokra, mellette voltak, amikor gyerekszínészként a Broadway-re került és kiderült, hogy igen, van ehhez tehetsége, szóval a szülei és testvére révén még mindig két lábbal áll a földön. S éppen azon igyekszik, hogy magánéletében felnőttként viselkedjen (vegyen egy autót és takarítson maga után rendszeresen stb.), van egy csomó neurózisa, ami pont olyan mint bármely fiatalnak. Erre többször fel is hívja a figyelmet, hogy ugyanúgy bizonytalan tud lenni és követ el hibákat mint mások, s többnyire inkább szúrósnak mutatja magát, de vannak különleges adottságai, mint például, hogy szeret és tud sütni.

Egy korosztállyal fiatalabbaknak szól a könyv, mint én, ez egyértelmű és igazából nincs benne semmi különös vagy eget rengető felfedezés, kinyilatkoztatás és lepel lerántás, mivel még szeretne dolgozni Hollywoodban, ezért a szaftos részleteket és pletykákat majd 70 évesen írja meg. Amúgy még azt is éreztem, hogy kicsit nekem is szól Anna Kendrick mert tudja, hogy sokan nem gondolnák, hogy neki lenne egy könyvnyi mondanivalója az életéről, de lám, bebizonyította, hogy van. Ami a legjobb benne, hogy végig azt éreztem, ő keményen dolgozik azért, hogy ott legyen ahol van, nagyon is látja és érzi mennyire faramuci a helyzete, ugyanakkor ami a szívén, az a száján. Van, aki a party tervezős fejezetet kicsit túlzónak és feleslegesnek találta de itt meg én éreztem azt, hogy mégis van köztünk lelki közös pont, amikor kijelentette, hogy nem szereti a Szilveszteri bulikat. Pacsi.

Anna Kendrick kicsi és tüskés, csúnyán beszél, de van humorérzéke és nem veszi komolyan magát meg a helyzetét. Most tart ott, hogy felnőttködni kéne neki, de igazából még szeretne egy darabig felelősség nélküli gyerekember maradni, s ezt totál megértem. Aki kedveli őt, annak ez a könyv nagyon kedves lehet, aki szeretne megismerkedni vele, annak is ajánlatos, aki hollywoodi pletykákat szeretne olvasni, nos arról itt nincs szó, s akit zavar, ha egy nő csúnyán beszél, akkor az kerülje messze ezt  a kötetet.

Úgyhogy megkövetem Anna Kendricket, s remélem még jó sokáig fog dolgozni és ha pár év múlva újból összejön egy könyvnyi mondandója akkor majd ismét kávézunk egyet és meghallgatom a szövegelését.

Kiadó: Simon & Schuster Audio, Audible
Megjelenés: 2016
ISBN: 9781508213550
Honnan: Vásárlás, Saját példány

4 Stars

2 Comments

  1. reea

    Nem olyan rég szúrtam ki, és listára tettem. 🙂 Anna mostanában mindenben ott van, valahogy minden kicsit is cukiban benne van a keze, lába, hangja, akármi, és nagyon tudatosan dolgozik magán. Szimpatikus és számomra érdekes egyéniség. Most csak megerősítetted, hogy olvasnom kell. Köszi! 😉

    • Lobo

      Pont a könyvből annyira nem jön le egyébként a tudatosság, de igazából ezt a részét, hogy kerül ő oda minden jóhoz kicsit el is hanyagolja és a hétköznapiságára fekteti a hangsúlyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *