Menu Close

Jasper Fforde: A Jane Eyre eset

Úgy látszik, nagyon Jane Eyre-sre vette ez az év a kezdetet, ráadásul könyvklubunk következő penzuma a Shirley lesz, szóval nem menekülök Charlotte Brontë-tól. De ilyen könyvek mellett, mint a Széles Sargasso tenger meg az Eyre eset nem is akarok, sőt inkább felé hajlok.

Thursday Next egy alternatív Angliában – ahol már vagy 150 éve tart a krími háború, dodókat klónoznak, Churchillről soha nem is hallottak, léghajókkal utazgatnak és utcai harcokban próbálják eldönteni, vajon ki írta Shakespeare műveit stb. – amolyan aktatologatós irodalmi nyomozó, aki kicsit többre vágyik. Persze talán nem úgy, ahogy az történik vele: hirtelen egy titokzatos nyomozás közepén találja magát, ugyanis ő talán az egyetlen aki tudja, hogy néz ki Acheron Hades a szuperbűnöző. Sajnos egy akció rosszul sül el és Thursday arra kényszerül, hogy visszatérjen szülővárosába, ahol nemcsak kicsit visszalép a ranglétrán, de a múltjával is szembesül s még a családi kapcsolatai miatt is bajba kerül. Nagybátyja találmánya ugyanis illetéktelen kezekbe (Acheronéba) kerül, aki mindenféle irodalmi csellel próbálja zsarolni az egész államot.

A sztoriból ennél többet nem is érdemes lelőni, mert szerintem még a fülszöveg is nem poéngyilkos.

Jasper Fforde regényében minden együtt van, amit elvárnék egy színvonalas szórakoztató irodalomtól: nyomozás (bár az kicsit el van nagyolva, mármint igazi nyomozómunka kevés van benne), belevaló hősnő (valahol azért érződik, hogy a szerző férfi), alternatív történelem (mindig vicces elképzelni, hogy milyen lehet egy párhuzamos világ), irodalmi utalások (amiken felröhöghetek), fergeteges humor (japán turisták mindenhol ott vannak!) és elgondolkoztató koncepciók. Például jól el lehet gondolkozni azon, hogy tényleg mi történik a regények szereplőivel a lapokon túl, például amikor nem ovlas róluk az ember, vagy mert éppen E/1-ben íródott a könyv éppen ezért ők csak akkor vannak jelen amikor az elbeszélő éppen megemlíti őket. Plusz egy jó magyar fordítás.

Mondjuk nem tudom, mennyire élvezetes olvasni a regényt, hogy az ember nincs annyira otthon a XIX. századi angol irodalomban (pl. nem ismeri a Jane Eyret), vagy hidegen hagyja, hogy ki írta a Shakespeare darabokat. Nekem mindenesetre jó kis csemege volt az egész könyv és jókat vigyorogtam az ilyesmiken, hogy “Egy héttel később találtunk rá a bezárt Morgue utcai Holló pubban”.

S természetesen ez egy sorozat, már van vagy 5 rész belőle (a második címe, Lost in a good book is határozottan ígéretes), nagyon remélem, hogy jön a többi is magyarul.

Ja és Jasper Fforde walesi származású 🙂

Azért kapott több csillagot, mint a Széles Sargasso-tenger, mert azzal ellentétben itt nem rongálták meg Rochester karakterét, csupán Thursday is kimondta, amit mindenki gondol róla.

4.5 Stars

1 Comment

  1. Hegerobin

    Nagyon tetszett a könyv, és már várom a folytatást én is! Egy ilyen irodalmi krimit magyar területen is kéne írnia valakinek! Hajrá!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *