Menu Close

Lawrence Block: Nyolcmillió halál


Matt Scuddert egy elég egyszerű munkával bízzák meg. Kim, a prostituált ki akar szállni, s kell neki valaki, aki ezt lekommunikálja helyette a stricijével. Mert hátha nem is olyan egyszerű kilépni a körből. Könnyű pénzért kis utánajárással Matt megtalálja Chance-t, aki futtatja a lányt, s a férfi igent mond, Kim szabad, kezdhet új életet. Az új élet azonban nem sokáig tart, ugyanis valaki brutálisan meggyilkolja. Matt azonnal a stricire gyanakszik és még a rendőrségnek is ad tippeket. Azonban Chance felkeresi és megbízza, kerítse elő a lány gyilkosát. Méghozzá New Yorkban, ahol a halál bárkit bármikor megtalálhat, s a nyolc millió lakos mind szinte arra vár, rá mikor kerül sor.

Scudder pedig elfogadja a megbizatást, méghozzá elég prózai okokból, ha ezzel foglalkozik, legalább nem iszik. Ugyanis a nyomozó alkoholizmusa kezd elég meredekké válni. Túl van kórházi kezelésen, emlékezetkiesésen és egy figyelmeztetést is kap: Ha tovább iszik, meghal. Matt tehát AA gyűlésekre jár, de nem igazán tud azonosulni az ott lévőkkel, viszont valami mindig vissza-vissza tereli oda.

Az ötödik Scudder regény akár magában is megállja a helyét és ha valaki szeretné, nyugodtan kezdheti itt az olvasását. Mert kiderül, miért is tartják Blockot a nagy elődök Raymond Chandler, Mickey Spillane vagy éppen Dashiel Hammet utódjának: főszereplője a magányos nyomozó őstípusának megtestesítője, ugyanakkor problémáinak az alkoholizmussal való küzdelemnek köszönhetően nagyon is emberi. Ráadásul nem csak a témaválasztása kitűnő, Blocknak, hanem a karakterábrázolása és stílusa is. Szóval ez egy nagyon jó krimi, s kiderül, hogy bármennyire is kiábrándító és félelmetes tud lenni, New York még mindig az író városa. S most néztem, hogy a regény már 20 éves, de ennek ellenére semmit nem veszített az atmoszférájábó.

 

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *