Menu Close

Szívek szállodája Gilmore girls – A hivatalos receptesköny

Annak idején még amikor terhes voltam az első gyerekkel, 2006-ban kattantunk rá a Szívek szállodájára. Először kivettük a könyvtárból az addig magyarul megjelent DVD-ket, aztán torrenteztük a maradékot és feliratokat vadásztunk hozzá. Ez az 5. évad 7. részéig volt anno elérhető, s utána mivel a fordítók abbahagyták, én csináltam a feliratokat az utolsó két évadhoz. Persze miután a magyar adók is folytatták a szinkronnal, a munkám obsolét lett, de azért egyik nagy teljesítményemnek tartottam, hogy kalózfordítottam. Természetes, hogy az egész sorozat, a szereplők, a világ nagyon a szívemhez nőtt. Annak idején még a podcastunkban is az egyik kedvencemként hivatkoztam rá.

Ha valaki nem tudná, a Gilmore Girls ami itthon a béna Szívek szállodája címet kapta (sokáig azt hittem valami brazil szappanopera ezért sem néztem), egy anya-lány párosról, Lorelai-ról és Rory-ról szól akik egy idilli kisvárosban Stars Hollow-ban élnek. Mivel annak idején Lorelai 16 évesen esett teherbe, kapcsolata a lányával inkább hasonlít barátságra, mint szülő-gyerek viszonyra. Az ő életüket lehet nyomon követni 7 évadon keresztül, illetve 2016-ban még egy kiegészítő 4 részes limitált sorozatot készített hozzá a Netflix, ugyanis anno nagyon botrányosan fejeződött be a sorozat, az eredeti író-producer párost kigolyózták, s ez meg is látszott az utolsó két évadon, de ezeket a 10 évvel később játszódó epizódokat szintén ők irányították. S bizony ez pont az a sorozat volt, amit a karakterek a hangulata meg szövege miatt lehetett szeretni, könyvmoly énem izgatottan figyelte, mit és miért olvas Rory (sőt a hatására vettem anno kézbe Tama Janowitz regényét is), de persze addig sose merészkedtem, hogy részt vegyek egy vele fémjelzett olvasási kihíváson 😊

A Gilmore lányok életében a popkultúra habzsolása mellett az ételeknek is fontos szerepe van. Eleve a törzshelyük Luke kávézója, ahol enni is lehet, Lorelai egyik legjobb barátja Sookie szakács aztán meg a lányok történetében sarkalatosak a péntek esti vacsorák, amiket Lorelai szüleinél töltenek. De ezen túl is, bár két főszereplőnk sokat, sokfélét eszik, nem mondhatni, hogy igazán egészségesen étkeznek 😊 Ennek ellenére a sorozatban folyamatosan feltűnnek mindenféle ételek, italok amelyek egy része szokásos amerikai kaja, de itt-ott akad bennük valami csak Stars Hollow-ra jellemző csavar.

Ebben a könyvben a két szakács a sorozat készítőinek áldásával és tanácsaival felszerelkezve alkotta meg azokat a recepteket, amelyekből mi is előállíthatjuk azokat a fogásokat, amelyeket eddig csak a képernyőn láthattunk.
A könyv azzal indul, hogy elhelyezi a sorozatot, bemutatja a szereplőket, felelevenít néhány érdekesebb pillanatot, s ezekkel a kötet többi részében is találkozhatunk. Az ételek aszerint vannak csoportosítva, hogy mely helyszíneken lehetett velük találkozni (Luke kávézójában, Sookie konyhájában valamelyik szállodában, Stars Hollow lakosai révén, a Gilmore lányok otthonában vagy éppen a városkán kívül eső helyeken). Minden recepthez megkapjuk a részletes elhelyezését is ezeknek a történetekben (például hogy milyen alkalomra készítette Mrs. Kim a tojásmentes tojáskrém szendvicset, vagy Emily Gilmore a híres Bloody Mary-jét), a receptet és többnyire fényképet nemcsak az ételről, de a szereplőkről is kapunk, na meg valami jellemző idézetet is. Koktélok, kávék, előételek, desszertek és igazi junk food is megtalálható a könyvben. Mert ahogy írtam, a Gilmore lányok igazából semmi egészségeset nem ettek (jó kevés is az ilyen recept a kötetben), s néhány kaja ami mondjuk 2004-ben jópofának tűnt ma már nem igazán állja meg a helyét egy modern szakácskönyvben. Ugyan a receptek ízig-vérig amerikaiak (leszámítva Mrs. Kim konyháját😊) a mértékegységek el vannak magyarázva viszont biztos, hogy sok mindenhez lehet jóval kevesebb hozzávalót használni.

Ennek ellenére a rajongók biztos találnak benne olyan recepteket, amiket ki lehet próbálni. Például én tuti szeretném majd Emily koktéljait kikeverni, főleg a Bloody Mary-t 😊

Blogturné

Kávé, kávé, kávé! A Gilmore girls sorozat ikonikus receptjeit tartalmazó hivatalos szakácskönyv a 21. Század Kiadó jóvoltából végre magyarul is megjelent. Megkóstolhatjuk Sookie csodarizottóját, de ha csak egy hamburgerre van időnk, beugorhatunk Luke falatozójába, valamint megtudhatjuk a tökéletes kávé receptjét is. A könyv teli van gyönyörű, színes fényképekkel a sorozatból, valamint idézetekkel és természetesen az ételek fotói segítik az elkészítésüket. Az első és egyetlen szakácskönyv, mely a sorozat hivatalos receptjeit tartalmazza. Tartsatok bloggereinkkel, és esélyetek lesz megnyerni egy példányt a kötetből!

Fülszöveg

Ez ​a pudli nem fog letojni! Az első hivatalos receptgyűjtemény a pergő nyelvű Gilmore Girls, a Szívek szállodája világából.
A Gilmore Girls: A hivatalos szakácskönyv ételeket gyűjt egybe Stars Hollow minden szegletéből és azon túlról, például a Szitakötő szállóból, a Weston cukrászdából, Al Palacsintaházából, Luke kávézójából és Emily & Richard vacsoraasztaláról. A rajongók örömüket lelik majd abban, hogy elkészíthetik kedves sorozatuk ikonikus ételeit, így például Sookie rizottóját, Mrs. Kim lenmagos muffinját, Luke sajtburgerét sült krumplival, és persze egy csésze tökéletes kávét!
Találunk itt leleményes főzőtippeket Sookie-tól, vendéglátói tippeket Micheltől, etikettre vonatkozó tanácsokat Emily Gilmore-tól, valamint Lorelai és Rory bölcsességeit arról, hogyan főzzünk gyorsan, illetve hogyan beszéljünk annál is gyorsabban.
Több mint ötven recept:
Receptek tucatszámra – Stars Hollow kedvencei Sookie rizottójától Luke sajtburgeréig.
SOOKIE TIPPJEI: készítsd el a Gilmore Girlsben látható ikonikus ételeket Sookie főszakács tippjeivel! Lépésről lépésre követhető, egyszerű útbaigazítások.
RECEPTEK MINDEN ALKALOMRA: Dobj össze finomságokat anya-lánya brunchhoz vagy családi vacsorára, vagy akár olyan estélyre, ahová az egész város hivatalos.
TELE FOTÓKKAL: Bámulatos színes képek az ételekről, hogy sikerrel elkészítsd őket, és más képek a sorozat legkedveltebb jeleneteiből.
AZ ELSŐ HIVATALOS GILMORE GIRLS – SZÍVEK SZÁLLODÁJA SZAKÁCSKÖNYV: Az egyetlen szakácskönyv, amely hivatalos recepteket kínál – egyenesen a Gilmore Girls – Szívek Szállodája forgatásáról.
Eredeti cím: Gilmore Girls: The Official Cookbook
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenési dátum: 2023. november 25.
ISBN: 9789635684656
Oldalszám: 176
Fordító: Vándor Judit
Megrendelés

Nyereményjáték

A Gilmore girls hivatalos szakácskönyv minden rajongó polcán tökéletesen mutat, amiből most nyerhettek egy példányt. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a sorozatot. Minden állomáson találtok egy feladványt, ami lehet egy kép vagy egy idézet és egy kérdés, minden esetben egy karakter neve lesz a helyes válasz, amit a Rafflecopter doboz megfelelő sorába tudtok beírni. Sok sikert mindenkinek!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Én két világban élek, az egyik a könyvek világa.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *