Menu Close

Janits-Szabó Virág: Buddha-tálak

A Budha-tálakkal akkor találkoztam, amikor elkezdtem mindenféle egészséges ételek után keresgélni a neten és rengeteg csodásan fényképezett zöldségektől roskadozó étellel találkoztam. Csak nézzetek fel a Pinterestre és meglátjátok. Viszont mint annyi minden keleti típusú étellel kapcsolatban megvolt bennem az előítélet: biztos nehéz ezeket összehozni, sose hallott alapanyagok kellenek hozzá, s azok is drágán beszerezhetők. Elvégre az ilyen tálak még a Wolton is sokba kerülnek.
Viszont megfogott Janits-Szabó Virág könyvének leírása, ami azt ígérte, hogy könnyen elkészíthetőek, úgyhogy jelentkeztem, hogy megnézzem és kipróbáljam a benne leírtakat. Úgyhogy a blog életében először szakácskönyvet értékelek, sőt még alkottam is belőle valamit.

Mint szakácskönyv nagyon korrekten és érthetően van összerakva: megismerkedhetünk a tálak elméletével és filozófiájával. Aztán jó pár konkrét alapvetés következik, hogy érdemes tálalni, mit lehet egymás mellé és hogyan pakolni, aztán jönnek a receptek. Különböző tálfajtákhoz csoportosította őket Janits-Szabó Virág, vannak ázsiai tálak, leveses tálak, zöldségesek, gyógyító tálak és édesek is. Egy-egy tálhoz akár hétfajta étel is tartozhat, ezeknek a receptjei mind szép képekkel vannak illusztrálva és ötleteket kaphatunk a tálaláshoz is.  Amúgy elnézegetve a Book Kiadó szakácskönyveit, mindegyik nagyon ízlésesen van fényképezve, jó a papír minősége és könnyen kezelhetők. S bizony ez se lóg ki a sorból.

Szóval miután végiglapoztam a könyvet, elkezdtem nézegetni, hogy én mégis mit tudnék megvalósítani belőle. Mivel Virág is azt ajánlja (meg ha az ember utánanéz a Buddha-tálak alapvetése, hogy legalább 5 komponenst tartalmazzon), úgy próbáltam a magam tálját összeállítani. Ugyanis majd mindegyik tálnál volt olyan, ami nekem úgy gondoltam nem fog bejönni, vagy éppen nincs itthon hozzávaló. Mert mint minden főként zöldségből álló ételt, igazán tavasztól-őszig lehet igazán változatosan elkészíteni.
Először arra gondoltam, hogy valami leves lesz az alap, és hozzá válogatok még négyféle ételt. Végül inkább a mediterrán ízvilág mellett döntöttem és ehhez igyekeztem összeszedni egy tálnyi receptet. Így végül mégis a levesestálaktól indultam ki, mert a Fűszeres párolt csicseriborsó spenóttal a forrósító téli levesestál mellé készült.

A Mediterrán tépett saláta mozzarellával olyasmi, amit az ember amúgy is csinál itthon és ugyan a friss salátánál kicsit csaltam, mert azt a mixet használtam, ami itthon volt, illetve fekete helyett zöld olivagybogyót, de nagyon jó lett a végeredmény-

Még a mediterrán ízvilághoz választottam ebből a Délies harmóniából a sült paradicsomot fokhagymával. Mivel nagyobb paradicsomaim voltak, kisebb felekre vágtam őket és szépen összesültek. A tepsiben még jól mutattak, a tálalásnál azonban már kicsit összeestek (ld. majd a végeredménynél).

Az utolsó két komponenst pedig a Hipszter Buddha-tálból választottam. A paradicsomos quinoa lett a gabonafélém.

A csípős-ropogós káposztánál pedig a csípőset elhagytam, s kelkáposztával készítettem. Már régóta ki akartam próbálni a megsütjük a kelkáposztát a sütőben dolgot és nagyon finom lett.

S igen, persze nincs itthon még Buddha-tálam és a tálaláshoz kipakoltam pár tányért, mire rájöttem, hogy hova fog mindez elférni. De íme a végeredmény:

Összességében teljesen elégedett vagyok az első Buddha-tálammal. Természetesen a fotók minőségéből látszik, hogy sose leszek gasztroblogger 🙂 Viszont meg kellett állapítanom, hogy jól felszerelt a kamrám, mert igazán csak a friss zöldségeket kellett beszereznem, fűszerek, konzervek, quinoa volt itthon.
Szóval gyakorlati szempontból is jól vizsgázott a könyv. Nagyon jó ötletek vannak benne és mivel mindig azon vagyunk, hogy több zöldséget együnk, a receptek között megjelöltem jó párat, amit tuti nem csak mi felnőttek, de a gyerekek is szívesen fogyasztanak. Ráadásul a legtöbb recept vagy párosításuk simán irodai ebédnek is elpakolható. Abban még nem vagyok biztos, hogy konkrét tálat is beszerzek hogy szép legyen a terítés 🙂
A recepteknél amit hiányoltam azonban és lehet, hogy kevésbé gyakorlott szakácsoknak fejtörést okozhat, hogy a sütések-főzések ideje, a hőfokok, az időpontok kicsit el vannak nagyolva. Például sehol se szerepel, hogy hány fokra állítsuk a sütőt, alsó-felső vagy légkeveréses legyen.
Ami a legjobban tetszett a receptekben, hogy tényleg ad teret az improvizációnak. Elvégre én is éltem ezzel, amikor például a fekete olívabogyó helyett zöldet használtam, vagy káposzta helyett kelkáposztát és itt-ott fűszereket is cseréltem (koriander nekem pl. nem jön be, ott mindig petrezselymet használnék). Na meg eleve, hogy nem egyfajta tálat állítottam össze, hanem felráztam és kevertem az adott opciókat.
Úgyhogy a Buddha-tálakból még tuti fogok készíteni itthonra és elvitelre is ételeket. Még ha nem is tudom menőn tálalni 🙂

Blogturné

A Boook kiadó gondozásában jelent meg Janits-Szabó Virág harmadik kötete, melyben a Buddha-tálak szemkápráztató és ízletes világába kalauzol el bennünket. Ételkompozíciói egyszerre táplálják a testet és a lelket, továbbá rengeteget tanít a keleti filozófiáról és az örömteli étkezésről, amivel harmonikusabbá tehetjük életünket.
Tarts három bloggerünkkel és nyerd meg a Boook kiadó által felajánlott két példány egyikét.

Fülszöveg

Vegetáriánus és vegán ételkompozíciók

Pazar tálakon találkoznak vegetáriánus és vegán fogások ebben a nem mindennapi receptkönyvben. A többségében könnyen elkészíthető, kivétel nélkül egészséges és harmonikus receptek más-más hangulatvilágot idéznek meg, miközben olyan csodálatos tálak kerülnek elénk, mint a Stresszoldó vagy az Édes ébredés Buddha-tál.

Virág, a Városi Jógi tanítója és az Örömfőzés című szakácskönyv, valamint a Látó mese szerzője újraálmodta a Buddha-tálak műfaját. Új könyvében ázsiai tálak, édes tálak, reggeliző és gyógyító tálak egyaránt helyet kaptak. Kipróbálásukkal a test és a lélek is feltöltődik, hiszen a szerző a tőle megszokott bölcsességgel és derűvel segít a tudatos, örömteli táplálkozásban. Olyan, mintha nem is szakácskönyvet, hanem egy bölcs útmutatásokkal teli képeskönyvet lapozgatnánk. A Buddha-tálak nemcsak remek receptgyűjtemény, hanem bárhol és bármikor elővehető értékes olvasmány.

„Ez az élet nem elegendő ahhoz, hogy lerójam hálámat Ázsiának és magának Buddhának, aki örökké inspirál – ezekkel a tálakkal neki kedveskedem.” (Virág)
Kiadó: Boook, 2019
Oldalszám: 208 oldal, puhatáblás
ISBN: 9786155417443

Nyereményjáték

Virág könyvében szót ejt a különböző típusú ételek energiáiról is, melyekből öt féle létezik. Fa, Fém, Föld, Tűz és Víz. A feladatotok az lesz, hogy megtaláljátok, melyik típusú energia képét rejtettük el az adott állomáson, majd írjátok meg a nevét a Rafflecopter megfelelő sorában.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *