Menu Close

Heather Webber: Éjfélkor ​a Fekete Rigó kávézóban

Heather Webber Éjfélkor a Fekete Rigó Kávézóban című regényének borítójára már az eredeti megjelenés idején felfigyeltem, hogy nahát megint egy mágikus realisztikus regény az amerikai délről, majd ha nyugdíjas leszek, ezt is elolvasom. Nem is számítottam rá, hogy megjelenik majd magyarul, úgyhogy mivel ez megtörtént, úgy döntöttem, nem várom meg a nyugdíjas éveket, hanem kézbe veszem. S valóban azt kaptam, amit vártam tőle: női sorsok, családi hagyományok, összetartás, csipetnyi varázslatosság és persze a fullasztó déli nyár.

Két főszereplőnk, Anna Kate és Natalie sorsa az alabamai kisvárosban, Wicklowban fonódik össze, ahova mindketten visszatérők. Anna Kate életében nem jár még erre, anyja még terhesen hagyta hátra szülővárosát és vissza se nézett, viszont a lánynak most meghalt a nagymamája, Zé, akinek a temetésére érkezik és megtudja, hogy megörökölte a híres Fekete Rigó Kávézót. Anna Kate azonban nem szándékozik csak addig maradni, amíg muszáj, de a törzsvendégek nagyon remélik, hogy tudja a híres pite receptet is és nem kell lemondaniuk a csodás desszertről, s arról, amit egy-egy szelete adni tud annak, aki megérti. Natalie fiatal özvegyasszony aki kislányával tér haza, a szüleinél lakik, s megpróbál talpra állni férje tragikus elvesztése után. Nehezen talál kapaszkodót a világban, ráadásul az anyjával se a legjobb a kapcsolata, viszont nagyon kíváncsi arra, hogy mégis miért nem engedték őt soha, a Fekete Rigó Kávézó közelébe. Natalie úgy érzi, ha esetleg ő is ehetne a híres pitéből, akkor talán megkapná a válaszokat még azokra a kérdésekre is, amiket fel se tett magának.

Heather Webber tényleg követi az utat, aminek eredményeként egy kellemes, szórakoztató könnyed mágikus realizmussal meghintett regényt tud nekünk produkálni. Főszereplőinknek sok feldolgozni valójuk akad: Anna Kate és Natalie is folyamatosan fejti fel, hogy micsoda titkok övezik őket, családjaikat és mindkettejüknek a gyászt is fel kell dolgozni. Sőt azzal, hogy magukban igyekeznek rendet tenni, a környezetüket is kicsit átformálják. Wicklownak megvan a maga különleges varázsa, elég csak a feketerigókra gondolni, amelyek egyáltalán nem úgy viselkednek, ahogy megszokott tőlük. Egyáltalán hogy kerülnek ezek a madarak egy ilyen kisvárosba, amelynek környékén egyáltalán nem őshonosak (erre próbálja megtalálni a választ több tucat madármegfigyelő is). De ott vannak a városka lakói is, régi bútorok és új elemek is, akik legalább annyira fura véleményvezérek mint például Stars Hollow polgárai (ld. Gilmore Girls). Anna Kate úgy gondolja, hogy simán meg tudja fejteni a titkokat, átlát mindenen és majd jól nem hagyja hogy hatással legyen rá a város, ahonnan anno anyja elmenekült. Csakhogy nem tudja kivonni magát a környezet és az emberek, az új kapcsolatok varázsa alól ő se, s rá kell jönnie, hogy talán több minden közös van benne és Natalie-ban, mint elsőre gondolták volna. Mindkettejüknek a családi szennyessel kell megbirkóznia és feldolgozni a sokféle veszteséget.

Kicsit talán kiszámítható volt a regény, lehetett tudni már elég korán, hogy nagyjából mi lesz a vége, hogyan alakulnak a kapcsolatok. De nem panaszkodom, mert igazán jól esett olvasni a történetet: Heather Webber elérte, hogy Anna Kate és Natalie sorsának alakulása érdekeljen, hogy ne a megoldás, hanem az oda vezető út legyen, ami hajt, hogy lapozzak tovább. Jó stílusban íródott, kedves történet volt, de kicsit vártam, hogy a végén találok pár pite, tea és sült csirke receptet 😊

Bátran ajánlom a regényt Sarah Addison Allen rajongóknak.

Blogturné

Anna Kate úgy tervezi, hogy csak rövid időre látogat az alabamai kisvárosba, Wicklowba, hogy eltemesse nagymamáját. Ám ahogy elkezd dolgozni a legendás Fekete Rigó kávézóban, nem csupán a helybeliekkel kerül egyre szorosabb kapcsolatba, hanem saját múltjával és családi örökségével is. Ismerjétek meg bloggereinkkel együtt Heather Webber Éjfélkor ​a Fekete Rigó kávézóban című, érzékeny és varázslatos regényét, és nyerjétek meg a Kossuth Kiadó által felajánlott példányt!

Fülszöveg

Az Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban mágikus realizmussal átszőtt, szívmelengető és magával ragadó romantikus történet, helyszíne pedig az Egyesült Államok egy bájos déli kisvárosa.

Wicklow, ez az emberléptékűen kicsi település az alabamai hegyek árnyékában terül el. Ide érkezik Anna Kate, hogy eltemesse szeretett nagymamáját, Zét, a Fekete Rigó kávézó tulajdonosát. Úgy tervezte, hogy csak rövid időt tölt itt, bezárja a kávézót, majd eladja nagyanyja ingatlanát. Ám hiába szánja el magát, hogy nem alakít ki szoros kapcsolatokat a helybeliekkel, és hogy elkerüli az apja családját, Anna Kate-et végül megmagyarázhatatlan módon elbűvöli a különös déli városka, ahonnan anyja sok évvel korábban elmenekült, és a rejtélyes Feketerigó-pite, amelyről az egész város beszél.
Ahogy lassan fény derül a múltra, Anna Kate-nek végül döntést kell hoznia, hogy ez a magányos feketerigó képes lesz-e rendbe szedni törött szárnyát, és megtanulni repülni.

Kiadó: Kossuth Kiadó, 2023
Oldalszám: 448, puhatáblás
ISBN: 9789635449187
Eredeti cím: Midnight at the Blackbird Café
Fordította: Nagy Mónika Zsuzsanna
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban híres amerikai kávézókat keresünk! Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy a kávézó nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Blogturné Klub
03.17. Könyv és más
03.19. KönyvParfé
03.21. Csak Olvass!
03.23. Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *