Menu Close

Sarah Addison Allen: First Frost

1stfrostSarah Addison Allen legújabb könyvét már a neve miatt is kértem a Netgalley-n, anélkül, hogy a fülszöveget elolvastam volna. Később persze kiderült, hogy a regény igazából A Csodálatos Waverley-kert folytatása, de ezt egyáltalán nem bántam, mert mint sok más embernek ezen a regényen keresztül kedveltem meg az írónőt. Ráadásul magának Sarah Addison Allen-nek is ez volt az első könyve, s ezzel szinte azonnal megmutatta, hogy mi lesz a védjegye: az amerikai délen játszódó érzékekre ható, mágikus realista regények, amelyben női sorsok fonódnak össze, s mindez könnyeden olvasható, s az ember összes érzékszervére ható leírások kísérik. A regény ugyan folytatás, de szerintem nem nagyon kell ismerni az előzményeket ahhoz, hogy élvezhessük a történetet.

Bascomba, az Észak Karolinai kisvárosba, ahol a Waverley-k élnek, beköszöntött az ősz, s ha a naptár igazat szól, akkor pont Halloween napján fog megérkezni az első fagy, amikor végre virágba borul a család kertjében az a bizonyos, mágikus almafa. A varázslatosság már ugye abból is kitűnik, hogy a fának teljesen természetellenesen van a termő ciklusa. A Waverley nők körül ilyenkor, az első fagyot megelőző időkben forrong a levegő, mindenki nyugtalan és ráadásul az őszi szelek egy idegent is hoznak a városba, akinek titkos tervei talán alapjaiban rengetik meg és kérdőjelezik meg a lányok-asszonyok életét.

Tíz év telt el azóta, hogy minden megváltozott, hogy Sidney visszatért a lányával Bascombe-ba, s az elmúlt évtizedben nagyjából beilleszkedtek a helyi világba. Bay annak idején csak 5 éves volt, s egy almafa volt a legjobb barátja, most 15 de a barátság még mindig ugyanaz. Ráadásul pont középiskolába került és rögtön felhívta magára a figyelmet azzal, hogy olyan valakihez közeledett nyíltan, akihez nem volna szabad. Bay Waverley adottsága, hogy tudja, érzi az összetartozásokat: legyen az dekoráció a Halloween bálra vagy éppen egy felsős fiú és ő. Claire egy éve a partiszervizét lecserélte cukorkakészítésre, ami akkora siker lett, hogy lassan teljesen átveszi az irányítást az élete felett. Evanelle is még mindig aktív tagja a családnak, bár a mozgás már az oxigénpalack miatt nehezen megy neki, de szerencsére van partnere, aki segíti, s akinek talán képes átadni a tudását is.

Nagyon tetszett, hogy bár még mindig a család és a nők az összetartó erő, a kis mikrokozmosz, a férfiak többnyire csak kiegészítők és a körön kívül vannak, de azért fontos a szerepük és képesek meglátni a Waverleykben a mágiát. Talán nem is úgy és annyira, mint ahogy azt a csajok magukról tartják, de mindenképpen támogatják és csodálják ezeket a különleges teremtményeket, számukra is megtisztelő, hogy hozzájuk tartoznak és annak ellenére, hogy az almafa ki nem állhatja őket, sokat dolgoznak a háttérben a harmóniáért.

Persze azért még mindig a nők könyve ez elsősorban, akik körül a történet bonyolódik. Egyre jobban nő a feszültség, mindenki tudja, az első faggyal majd megoldódnak a dolgok, de addig bármi történhet, s olyan fordulópontok vannak a Waverley-k életében amelyek egyrészt a múltat teszik értelmezhetőbbé illetve utat mutatnak a jövőt illetően. De persze minden csak a végre virágba borult almafa alatt szervezett családi party végére kerül a helyére. Ahova szeretnénk mi is meghívót mer legvarázslatosabb az lenne ha a Waverley családhoz tartoznánk, még ha csak tiszteletbeli tagokként is.

Szóval megint csak megkaptam amit Sarah Addison Allentől vártam. Talán kicsit kevesebb volt benne az ételek és illatok leírása, viszont én is szinte éreztem az őszi szelet az egyre hűvösebbre váló levegőt, ami már magában hordozza az első fagy harapását, de még mindig nem kúszik 0 alá a higanyszál. Jó volt ismét találkozni a Waverley nőkkel, belepillantani az életükbe és kicsit megnyugodni, hogy azért nem teljesen unalmas és nyugis meg boldog, hanem továbbra is vannak izgalmak és érdekességek és fejlődnek. Nagyon szerettem a nővérek közti kapcsolatot és hogy Bay történetszála nem fordult át YA klisébe, pedig megvolt a lehetősége. Na és persze Evanelle továbbra is a maga szívósságával az egyik motorja marad a családnak.

Köszönöm a kellemes élmény Sarah Addison Allennek.

 

Kiadó: Hodder & Stoughton
Megjelenés: 2015 január 29
Terjedelem: 304 p.
ISBN: 9781444787122
Honnan: Netgalley, recenziós ekönyv

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

 

4 Stars

3 Comments

  1. Üstökös

    De jó, hogy elolvastad ezt a könyvet és írtál róla! 🙂 Én is nagyon szeretném, de előtte mindenképpen újraolvasom a Garden Spellst, remélhetőleg angolul 🙂

    Amúgy érdekes ez a tíz éves előreugrás, most nem rémlik, mikor is jelent meg a Garden Spells először, de emlékszem, amikor Claire és Bay felbukkant a The Peach Keeperben, kicsit meglepődtem, hiszen Paxton egy tinilányt, és egy kb. 40 éves nőt ír le. De nem is értem, ilyenen miért lepődöm meg, hiszen ez, hogy bizony fikciós világban is telnek az évek, csak még jobbá teszi az egészet 🙂

    Ja, még egy! Azt olvastam, hogy a The Peach Keeperből megjelent itt egy férfi karakter, ez igaz? 🙂 (Ki volt az? :P)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *