Menu Close

Beth O’Leary: Útitársak

Mindig csak készülök arra, hogy elolvasom Beth O’Leary első regényét Az ágybérlőt, amivel berobbant a romantikus regények piacára, de ez is olyan, hogy mindig van/lenne mit olvasni mást is. Márpedig az Otthoncsere című második regénye igazán tetszett, úgyhogy örültem, hogy szemem elé került ez a harmadik könyve is. Nem adom azért fel, egyszer csak megtudom, mivel indított 😊

Addie és nővére Deb egy régi barátnőjük lagzijára indul Chichesterből Skóciába, s megesik a szívük egy ismeretlen srácon az esküvői facebook csoportból, Rodney-n aki nem kapott fuvart, úgyhogy magukkal viszik őt is. Megtervezik az utat, a lejátszási listát, a megállásokat, s az időben indulásra is felkészülnek. Csakhogy alig kezdik meg az utazást, beléjük fut egy menő kocsi, amit Dylan, Addie exe vezet. A fiúk autója (ugyanis még Marcus a régi barát is az utasa volt) szervízbe megy, úgyhogy kénytelenek egy autóval menni. Ebből is látható, hogy nem lesz egy egyszerű menet. S valóban az út még több nehézséget tartogat számukra: lerobbanást, késést, sürgősségi osztályt és titkokat. S miközben a szedett-vedett társaság próbálja nem kicsinálni egymást mi olvasók megtudhatjuk, hogyan ismerkedett meg Addie és Dylan, meddig tartott a nagy szerelmük és miért is lett csúnyán vége… Kérdés, hogy sikerül-e mindenkinek épségben eljutni az esküvőre, s vajon az meg lesz-e egyáltalán tartva, mert mindenféle igazságbombák lapulnak az útitársak tarsolyában.

Nem is tudom, hova lehetne kategorizálni Beth O’Leary regényét. Tudom, romantikusnak adják el, de én már az Otthoncserét is inkább tartottam chick-litnek, az Útitársak meg talán inkább New Adult lehetne, hiszen a főhőseink húszas éveik elején vannak és igazából sok kérdésben éppen a felnőtté válás a legnagyobb problémájuk, így a kapcsolataikban is. Illetve ha egy kicsit más hangot és végkifejletet kap a könyv, akkor még simán nőirodalom is lehetne. Ugyanis szerintem az Útitársak egy toxikus kapcsolatot, annak kialakulását és felbomlását írja le. Ez a része még jó is de engem nagyon meglepett, hogy mindazok ellenére, ami a főszereplőkkel megesik a vége az, hogy eljön a kibékülés és boldogság.

S itt volt az, ahol nekem sok problémám volt a regénnyel.

Beth O’Leary stílusa nagyon magával ragadó, könnyed, humoros, gyorsan lehet olvasni és kiválóan oldotta meg, hogy nemcsak időben ugrálunk de nézőpontokat is rendszeresen váltunk. Van ugye a jelen, az elátkozott kocsiút, ahol Addie és Dylan szemszögéből is olvashatjuk a történéseket, de ők ketten narrálják a múltat is felváltva: megismerkedésüket, s azt hogy mi vezetett a szakításig.

Számomra azonban hamar kiderült, hogy Dylan és Addie nem illenek össze, méghozzá azért, mert míg a lány képes fejlődni, tanulni és felelősségteljes, addig a fiú egy elkényeztetett önállóságra képtelen ember, aki hiába idősebb kicsivel szerelménél, érzelmileg nagyon el van maradva. S bár a jelenben kiderül, hogy igyekszik változni, azért a legfontosabb és legkárosabb befolyástól az életében nem hajlandó megválni: Marcusszal nem szakítja meg a kapcsolatot. Márpedig Dylan jó barátja az, aki folyamatosan igyekszik aláásni kettejük kapcsolatát és bár kapunk halvány magyarázatot a tetteire, de annak fényében amiket tesz és ahogy, nagyon gyenge lábakon állnak az indokok. Marcus személye és befolyása Dylan életére az egyik legrosszabb motívum a regényben és totál hiteltelenné teszi a fiút: szerettem volna Addie-nak mondogatni, hogy amíg a pasija egy ilyen mérgező barátságot ápol, sőt gyakran a kettejük szerelme elé és fölé helyez, addig jobban teszi, ha nem megy bele semmi komolyba … De hát nem én írtam ezt a regényt.

Szóval abszolút vegyes érzelmeim vannak a könyvvel kapcsolatban. Nekem nem volt elég romantikus, csak a negatív dolgokat láttam és bár jól szórakoztam, tudnék sokat morogni a sztorin és a karakterek dinamikáján.

Blogturné

Beth O’Leary harmadik magyar nyelven megjelenő könyvét hozta el az olvasóknak a General Press Kiadó. Legyetek útitársaink blogturnénk során, s ha a szerencse is mellétek áll, tiétek lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Fülszöveg

Addie és a nővére épp Skóciába tartanak egy barátjuk esküvőjére, amikor egy autó beléjük hajt hátulról. A vétkes kocsi sofőrje nem más, mint Addie volt barátja, Dylan, akit a lány a két évvel korábbi, meglehetősen traumatikus szakításuk óta kerül.
Dylan és a legjobb barátja ugyanarra az esküvőre hivatalos, mint ők, és mivel az autójuk totálkáros lett a balesetben, Addie-nek nincs más választása, mint hogy felajánlja: menjenek velük. Az autó egyhamar megtelik csomagokkal és titkokkal, Addie és Dylan pedig nem tehet mást az előttük álló hosszú úton, mint hogy szembenéz a kapcsolatuk zűrzavaros történetével.
Vajon időben odaérnek az esküvőre? És ami még fontosabb… ez az utazás tényleg a közös útjuk végét jelenti?

Kiadó: General Press, 2021
Eredeti cím: The Road Trip, 2021
Fordító: Fügedi Tímea
Oldalszám: 444
Megrendelés

Nyereményjáték

Ha Útitársak, akkor utazzunk! Térben, időben képletesen.
Blogturnénk minden állomásán egy-egy olyan könyv fülszövegéből találtok részletet, mely valamilyen formában az utazáshoz kapcsolódik. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a szerző nevét és a könyv címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

“Ám egy este olyan meghívást kap Alexandriából, melyet nem hagyhat figyelmen kívül. Férjével, gyermekével és a Tunstell házaspárral súlyosbítva gőzhajóra száll, hogy átkeljen a Földközi-tengeren. Egyiptom azonban talán több rejtélyt tartogat, mint amennyivel a megfélemlíthetetlen Lady Maccon elbír.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09.13 – Betonka szerint a világ…
09.15 – Olvasónapló
09.17 – Csak olvass!

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *