Menu Close

Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Elképzelhető, hogy hallottam a regényről a megjelenése körül, meg amikor díjakra jelölték, de be kell vallanom, akkor figyeltem fel rá először, amikor megláttam a csodás magyar borítót. Onnantól kezdve kezdtem utána olvasni, hogy vajon engem érdekelne-e ez a történet és úgy döntöttem, hogy igen. Történelmi regény, fókuszában bűnténnyel amit a címszereplő talán elkövetett, talán nem és még azt is belengették, hogy az alaphelyzet miatt hasonlít a nagyon kedvelt Alias Grace-re, szóval ennyi elég is volt innentől kezdve.

Az 1826-os év első felében Londont egy brutális kettős gyilkosság rázza meg: a híres tudóst és francia feleségét holtan találják és egyértelműnek tűnik, hogy a gyilkos a tetthelyen talált fiatal szolgálólány: Frannie Langton, aki azonban nem emlékszik semmire a történtekből. Míg a vádlott a börtönben tárgyalásra vár, ideje van és alkalma, hogy megírja a vallomását. Frannie Langton az 1800-as évek elején nő fel egy jamaicai cukornád ültetvényen. Rabszolgának születik, de hamarosan a nagy házba kerül, ahol gazdája a feleségének adja, hogy nevelje saját gyerekeként. A lányt megtanítják olvasni és írni, s idővel az ültetvényes Langton titkára lesz. A férfi ugyanis különböző “tudományos” kísérleteket végez, ehhez lesz jobbkeze Frannie. Miután azonban a vagyon és az ültetvény füstbe megy, Langton visszatér Londonba, hogy támogatókat keressen, s kiadhassa tanulmányait. Frannie-t odaadja George Benhamnak, így lesz belőle szolgáló egy különös háztartásban. A félvér lány felkelti az asszonya érdeklődését, aki maga mellé veszi és olyan dolgokat mutat meg, amelyek végképp összezavarják Frannie-t aki világéletében nem tartozott sehova. A titkok és az emberi életek semmibe vétele végül elkerülhetetlenül vezet a tragédiához. A kérdés csak az, hogy valóban Frannie Langton volt-e a tettes.
Egészen fura a felépítése a regénynek, igazából nagyon lassan indul be. Frannie, aki a narrátorunk, eleinte csapong, meg érezhető, hogy rengeteg dolgot hallgat el, vagy csak finoman utalgat rá, s az olvasó próbálja kitölteni a hézagokat, hogy bizonyos mozzanatok értelmet nyerjenek. Igazán a könyv utolsó harmadára indul be, onnan viszont elég gyorsak peregnek az események és magyarázatot kap rengeteg a kötet elején felmerülő kérdés. Nem is csodálom, hogy sokan gótikus regényként hivatkoznak rá, mert ugyan nincs benne semmi természetfeletti, de a rengeteg titok és elnyomott érzelem fokozatosan rakódik egymásra és ugye már a felütés is megadja a baljós hangulatot, hiszen főszereplőnk a bitófa konkrét árnyékában van. Aztán ott van a sok titok, amelyekről csak félmondatokat tudunk meg eleinte, fokozatosan építik a feszültséget.

Frannie Langton nem a világ legszimpatikusabb hősnője. Függetlenül attól, hogy mennyire kegyetlen élete van, hogy a kezdetektől mennyire kihasználják, mindig távolságtartó marad, az olvasóval is. Ez az állandó kívülállósság és beilleszkedni képtelenség lesz a veszte, hiszen ő mindig is túl fehér volt rabszolgának, de túl sötét bőrű fehér embernek, okosabb annál, hogy a földeken dolgozzon, de nő, ezért sose lehet belőle tudós, de még ha tanulhatna is ott van a bőrszíne stb. S hiába tűnik úgy, hogy Angliában liberálisabbak az emberek és elítélik a rabszolgaságot, a bőrszíntől nem tudnak elvonatkoztatni és nagyon kevesen vannak, akik őszinte jóindulattal fordulnak Frannie felé. Mindezek után nem csoda, hogy a lány memóriáját az évekig tartó abúzus, sértések, szexuális visszaélések és a drogok is megkavarják, velünk együtt saját magának is végig kell járnia a teljes utat az emlékeiben, hogy rájöjjön, mi is történt és hol helyezkedik ő el ebben a kegyetlen helyzetben.

Sara Collins regénye igazából számomra kicsit ott lett túl sok, hogy egyszerre sokat akart markolni: van benne rabszolga sztori, tárgyalótermi dráma, őrült tudós, etikailag megkérdőjelezhető kísérletek, leszbikus szerelem, házassági dráma, társadalmi kritika, gótikus hangulat. Persze a lényeg azért az, hogy hihetetlen károkat tud okozni mindenkinek, amikor embereket egyesek alacsonyabb rendűként kezelnek.

Blogturné

A Libri kiadónak hála idén magyarul is megjelent a jamaicai származású Sara Collins debütáló műve, a Frannie Langton vallomásai. A Costa Book Awards legjobb első regénynek járó díját is elnyert mű a címszereplő személyes vallomásán túlmutatva a rabszolgaság intézményének borzalmaira is rávilágít. Játsszatok velünk, hiszen a kiadó jóvoltából két szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyv egy-egy példányát.

Fülszöveg

Frannie ​Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-et. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg.

Bár az élete múlik rajta, Frannie képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaicai ültetvényen kezdődött, és amely talán az akasztófán ér véget. Vallomása az életébe kerülhet, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is…
A Frannie Langton vallomásai egyrészt lélegzetelállító első regény, s egy olyan nő jellemrajza, aki kezébe veszi a sorsát még akkor is, ha a világ az elpusztítására tör.
Fordította: Gázsity Mila
Megjelenés dátuma: 2020-03-25
Terjedelem: 448 oldal
ISBN: 9789634336419
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a Frannie Langton vallomásai majdnem kétszáz évvel ezelőtt játszódik, szeretnénk titeket egy kis időutazásra hívni. Az állomásokon egy-egy rövid meghatározást olvashattok, ami a történet témájához kötődő személyre, fogalomra vagy dátumra utal. A feladatotok annyi lenne, hogy a helyes megfejtést (nevet, fogalmat vagy évszámot) beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. A helyesen válaszolók közül két szerencsés megnyerheti a könyv egy-egy példányát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Felszabadított rabszolga, aki támogatta a rabszolgák felszabadítását célzó brit mozgalmat, a The Interesting Narrative szerzője.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

04/27 Flora the Sweaterist
04/28 Booktastic Boglinc
04/29 Pandalány olvas
04/30 Always Love a Wild Book
05/01 Readinspo
05/02 Csak olvass!
05/03 A Szofisztikált Macska
05/04 Olvasónapló
05/05 Könyv és más
05/06 Utószó
05/07 Booktastic Boglinc – extra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *