Menu Close

Paulette Jiles: A kapitány küldetése

Ha valami könyvet nem ismerek, mert ennyi megjelenés mellett nem csoda, ráadásul a magyar kiadás a borító meg a cím alapján is egészen mást sugall, mint az eredeti, rendszerint a GoodReads értékelések átlaga alapján döntök, hogy vajon érdemes-e elolvasnom. Paulette Jiles-ról és regényeiről eddig még nem hallottam, A kapitány küldetésénél is a fent említett módszert választottam, mert engem a különböző ilyen-olyan díjnyertes matricák és a hamarosan film készül Tom Hanks főszereplésével se győznek meg, a közösségi hangban jobban hiszek 🙂 . S a módszerem most se hagyott cserben, pedig első pillantásra ez a történet nem az én asztalom lenne.

A háborús veterán Kidd kapitány évek óta azzal tölti az idejét, hogy Texasban utazgat és felolvasásokat tart kisebb-nagyobb településeken a világ híreiből. Több háborút megjárt, üzemetetett nyomdát, felnevelt két lányt és immár özvegyember. Megbízható híre van, ezért bízza rá a hadsereg, hogy miután kiszabadították a kajova indiánoktól a tíz éves Johannát, vigye el őt a rokonaihoz, San Antonióba. A lányt négy éve ejtették fogságba, szülei, testvérei meghaltak, de most visszaadták őt és ilyenkor az a szokás, hogy a legközelebbi rokonság veszi magához. A négyszáz mérföldes utat kettesben kell megtenniük, s ez nem éppen veszélytelen vállalkozás az 1870-es évben. A külső fenyegetések (útonállók, hadsereg, időjárás, vadállatok) mellett még ott van az útitársak közötti bizalmatlanság is: Johanna inkább érzi indiánnak magát, angolul szinte nem is beszél és legszívesebben visszatérne a törzséhez. Kidd kapitány pedig talán túlvállalta magát, úgy érzi, túl öreg ő már ehhez a feladathoz. A négyszáz mérföldes út alatt azonban sok minden megváltozik kettejük között…

Paulette Jiles költőként indult, s ez megmutatkozik itt is: igazán kompakt kis regényt írt, amiben mégis annyi minden benne van. Lehet westernként is olvasni, de ez nem az a típusú vadnyugati történet, ami teli van erőszakkal és harcokkal, sokkal inkább azokról a helyzetekről és emberekről szól, akik ezen a vidéken próbáltak meg boldogulni. Jefferson Kidd kapitány az igazi katonai úriember megtestesítője, az erkölcsi iránytűje mindig pontos, tudja kiben bízhat és mennyire engedhet bárkit is közel magához. Természetesen tudja, Johannát mindenképp kartávolságnyira kell tartania magától és a szívétől, de fokozatosan egyre többet tesz meg a lányért és a hála nem marad el. Nagyon is érthető, ahogy egyre inkább segítségei, támaszai lesznek egymásnak és eljön a pillanat, amikor már nm kétséges, hogy a lány ki mellé áll. Ez egy igazán különös barátság története.

A karakterek múltja roppant érdekes: Kidd kapitány már rengeteg mindenen túl van, szép kort megért, érzi, hogy ez kábé az utolsó nagy vállalkozása, soha többé nem fog talán ekkora utat megtenni. Amit csinál roppant érdekes és hasznos és nyomot hagy: elvégre a hatalmas országban nem mindenhova jutottak el anno a hírek, a legtöbb embernek nem volt ideje, hogy újságot olvasson és kövesse a világ dolgait. Nekik hihetetlen élmény, amikor megjelenik Kidd és felolvas, nem csak politikáról, hanem más országokról, találmányokról, megpróbálja az egyszerű embereknek is tágítani a látókörét, s ezért többnyire hálásak neki.

Nagyon izgalmas téma Johanna története is (érezhető, hogy Jiles egy csomót kutatott a témában), az indiánok között felnőtt gyerekekről sokféle történet keringett akkoriban is: voltak akik nem akartak visszatérni még eredeti családjukhoz se, sőt megszöktek és próbáltak visszatérni a törzsükhöz, akik meg katonai fenyegetettség miatt igyekeztek megszabadulni azoktól a fehér gyerekektől, akiket a háborúskodások során magukhoz vettek. Valószínűleg azét, mert az őslakosok egészen másként foglalkoztak a gyerekekkel, mint ami a fehérek között általában elterjed gyakorlat volt.

A filmfeldolgozásra még mindig csak várni lehet, de tényleg klasszul lehetne vászonra vinni, s bár nagyon szeretem Tom Hanks-et, kapitányként nem tudom elképzelni. Persze kiváló színész és bár még sose játszott westernben, meg fogja állni a helyét, de Jiles Jefferson Kyle Kidd-ként szerintem egy az egyben Sam Elliot-ot írta le 🙂

Amolyan csendes, finom könyv ez, ami egy idő után bevette magát a gondolataimba. Arra is rájöttem, hogy végül a magyar címadás igenis találó lett. A könyv eredeti címe a News of the World egyértelműen a kapitány elfoglaltságára utal, a magyar azonban arra a feladatra is, amit Johanna jelent neki, úgyhogy tényleg kettős küldetése lesz: elvinni a lányt a rokonaihoz és terjeszteni a híreket.

Szóval ha valaki elgondolkodtató és nem erőszakos, de izgalmas meg kedves könyvet szeretne a vadnyugatról, ami ugyanakkor rövid de rengeteg mindent tud magába foglalni, az nyugodtan vegye kézbe Paulette Jiles regényét. Én vagyok a legjobban meglepődve, hogy ennyire tetszett 🙂

Blogturné

Paulette Jiles több díjra jelölt könyvében egy különleges barátság történetéről olvashatunk, amely a vadnyugaton bontakozik ki két egymástól roppant különböző ember között. Történetük lírai de egyben izgalmas is. A regényt magyarul a Libri Kiadó jelentette meg, s ha a turnén a bloggrekkel tartatok, feledezhetitek a történet szépségeit és a végén még egy példányt is lehet nyerni a könyvből.

Fülszöveg

Észak-Texas, 1870, eső és hideg. Jefferson Kyle Kidd kapitány az amerikai polgárháborúból hazatérve azzal keresi kenyerét, hogy településről településre vándorolva a nagyvilág híreit olvassa fel a helyieknek. Wichita Fallsban elvállal egy különleges megbízást: el kell kísérnie San Antonióba a rokonaihoz a tízéves Johannát, aki négy évet töltött a kajova indiánok fogságában. Az indiánok megölték a családját, őt pedig elhurcolták, és saját törzsükből valóként nevelték.
Kidd kapitányra és Johannára négyszáz mérföldes, veszélyekkel teli út vár. Johanna ráadásul nem beszél angolul, és minden alkalmat megragad a szökésre — sokkal inkább tűnik a kötöttségeket nem tűrő indiánnak, mint német bevándorlók gyermekének.
A két magányos lélek között a viszontagságokkal teli utazás során különös kötelék szövődik, hiszen a kegyetlen vidéken az életük múlhat azon, hogy minden különbözőségük ellenére képesek-e megbízni egymásban.
Megindító történet bátorságról, becsületről és arról, hogy a szeretet bármilyen áldozatra képes.

Kiadó: Libri
Megjelenés: 2019
Eredeti cím: News of the World
ISBN: 9789634333685
Terjedelem: 212 oldal
Fordította: Getto Katalin
Megrendelés

Nyereményjáték

A regény a legendás vadnyugaton játszódik, úgyhogy hasonló filmeket keresünk leírás alapján. Feladat: felismerni a filmet és címét beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.01 Olvasónapló
05.03 Nem félünk a könyvektől
05.07 Kelly és Lupi olvas
05.10 A szofisztikált macska
05.13 Spirit Bliss – Sárga könyves út

4.5 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Paulette Jiles: A kapitány küldetése + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *