Menu Close

Roald Dahl: Charlie és a nagy üveglift

Roald Dahl leghíresebb figurája, akit a legtöbben ismernek, hála a sikeres filmfeldolgozásoknak bizony nem más, mint Vonka Vilmos úr. Vele találkozott először Picur Charlie és a nagypapája, amikor a Csokoládé gyárába látogattak el. A történet azonban nem fejeződik be az ottani eseményekkel, hanem Dahl írt folytatást is a regényhez, amely szintén tele van kalanddal. A Kolibri Kiadó pedig a Dahl életművet most ennek megjelentetésével folytatta.

A regény konkrétan ott folytatódik, ahol az előző abba maradt, azaz amikor Charlie nagyapjával beszáll Vonka Vilmos üvegliftjébe és elmennek a Picur család többi tagjáért: a szülőkért és az ágyban tartózkodó három másik nagyszülőért. Az Üveglift azonban nem a Csokoládégyárba viszi vissza őket, hanem tesznek egy kis kitérőt és a repülő alkalmatosság Föld körüli pályára áll. Kint az űrben aztán megpillantják az amerikaiak legújabb építményét a hatalmas Űrhotelt, amely éppen arra a siklóra vár, ami a személyzetet szállítja. Az üveglift teljesen félrevezeti a NASA-t és az elnököt, akik hatalmas világpánikot keltenek, amikor az ártalmatlan utazókat marslakóknak nézik és a velük való kapcsolatfelvételt közvetíti mindenfelé a tévé. A helyzet csak tovább fokozódik, amikor kiderül, hogy tényleg vannak gonosz űrlények és csak Vonka Vilmoson múlik, hogy nem torkollik totális tragédiába az Űrhotel felavatása. S mindeközben végig ott vannak Charlie ágyat nyomó nagyszülei, akik nem hajlandóak felkelni a világ minden kincséért sem. Kivéve, amikor kiderül, hogy van egy bizonyos Vonka-vit, ami talán orvosság lehet bajaikra, de persze mint olyan sok mindennel, amit az alkotója trademarkol, ezzel is vigyázni kell(ene)…

Egész meglepő, hogy Dahl folytatást írt, mert nem szokása, s általában az is a vélemény, hogy az Üveglitf sok tekintetben elmarad a Csokoládégyártól. Ugyanakkor megvan azért itt is minden, ami a gyerekeket szórakoztatja: űrutazás, Vonka Vilmos találmányai és hát maga az ex gyártulajdonos alakja, aki továbbra is kellőképpen fura, roppant okos, fittyet hány a hatóságokra, s igazi varázslatos dolgokra is képes. Remélem van valahol egy olyan eszmefuttatás, ahol párhuzamot vonnak közte és Doctor Who alakja között. A regény bizonyos részei inkább szólnak azonban felnőtteknek meg egy kicsit talán jobban magukon viselik a kornak amelyben íródott a lenyomatát. Az Üveglift először 1972-ben jelen meg, Dahlra állítólag nagy hatással volt a Holdra szállás, érdekelte az űrkutatás és persze a hidegháború is komolyan foglalkoztatott minden korabeli embert. Mindezek kifigurázva természetesen megjelennek a könyvben is, de szokás szerint úgy, hogy nem bántók, sőt néhol igazán jópofa ahogy ábrázolja az amerikai kormány működését, mindenesetre egész sok a kikacsintás a felnőttek felé .
A szereplők eléggé elhalványulnak Vonka Vilmos alakjához képest, még Charlie és különösen a nagyapja az, akik háttérbe szorulnak, a szülők csak biodíszletek és az ágyhoz kötött nagyszülők már-már antagonistákká lépnek elő.
Szóval kicsit felemás élmény volt az Üveglift, ami egyrészt non-stop kaland és brillírozik benne Vonka Vilmos, a hangsúlyok eltolódnak a kalandok felé és hiányzik az a meseszerűség, ami akkora kedvenccé tette a Csokigyárat. Ennek ellenére persze kiváló szórakozás és különösen jól sikerültek benne a versbetétek és a fordítás átadja Dahl nyelvi leleményességét. Állítólag lett volna egy harmadik része is Charlie kalandjainak, ami elkísérte volna a társaságot a Fehér Házba is, de ebből csak egy fejezet készült el. Úgyhogy a Picur Karcsi sorozat megmaradt szórakoztató duológiának.

Blogturné

A Kolibri Kiadó ismét újabb Roald Dahl könyvvel gazdagítja a szerzői gyűjteményt. Megtudhatjuk, hogy mi történt Charlie-val miután meglátogatta a csokoládé gyárat. A történetet szokás szerint Quentin Blake szenzációs rajzai egészítik ki. S természetesen ismét szívesen mutatjuk be nektek ezt a nagyszerű kötetet és ha szerencsések vagytok ti is megnyerhettek egyet a három példányból. Csak kövessétek május 7 és 11 között a Blogturné állomásait és fejtsétek meg a rejtvényeket.

Fülszöveg

Lélegzetet visszafojtani! Orrot befogni! Biztonsági öveket becsatolni, fohászokat elrebegni! Átütjük a tetőt!
Ha eddig bárki azt hitte, hogy egy üveglift csakis emeletek közötti fel-le liftezésre való, nyissa ki jól a szemét, és nézzen fel az égre. Igen, az ott egy üveglift, benne egy kisfiú, Picur Charlie, a világhírű Vonka-féle csokoládégyár új tulajdonosa, mellette szülei és vénséges vén nagyszülei. A furcsa kompánia élén pedig nem mást üdvözölhetünk, mint a habókos, meglepetést meglepetésre halmozó Vonka Vilmos urat, aki épp begyújtja a rakétákat, és Föld körüli pályára állítja a nagy üvegliftet, s ezzel kezdetét veszi a világ legfurcsább űrutazása.
A Charlie és a csokigyár című regény folytatását Borbás Mária nagyszerű fordításában, átdolgozott kiadásban vehetik kézbe a magyar olvasók.
Kiadó: Kolibri
Fordító: Borbás Mária
Oldalszám: 230 oldal
Illusztrálta: Quentin Blake
Megjelenés: 2018
Megrendelés

Nyereményjáték

Ha már Charlie családjával különleges űrutazásra indul, a játékban olyan filmeket, rajzfilmeket kell felismernetek, amelyekben szintén gyerekek fedezik fel a kozmoszt. A Rafflecopter megfelelő sorába a film címét kell beírni.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
05.07 Szembetűnő
05.09 KönyvParfé
05.11 Olvasónapló

3.5 Stars

3 Comments

  1. Bea

    Pár éve a kisfiammal kezdtük olvasni az első részt, mert nagyon tetszett neki a film. A könyv is, így aztán folytattuk a 2. kötettel, ami annyira nem jött neki, hogy be sem fejeztük… 🙁 (Nekem sem.)

    • Lobo

      Nálunk a nagy olvasta és neki bejött, főleg a vicces részek (pl. amikor Kínával telefonálgatnak) mondjuk ő pont az elsőt nem ismeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *