Menu Close

Roald Dahl: Boszorkányok

Roald Dahlban az a zseniális, hogy látszólag egyszerű mesékben, történekeben tud tölteni egy csomó okos dolgot és mindezt úgy adagolja a gyerekeknek, hogy egyrészt kiszolgálja őket, megkapják a vicceset, a félelmeteset de ugyanakkor van benne tanulság és megnyugtatás is. S ebben igazán nem különbözik a korábban olvasott regényeitől a Boszorkányok sem. Ami már korábban megjelent magyarul, de most az eredeti Quentin Blake illusztrációkkal és új fordítással (Pék Zoltán ismét, naná) és megint teljesen lenyűgözött az összetettségével. Pedig elsőre minden annyira egyszerűnek tűnik.

Van egy árva kisfiú, akit a nagymamája nevel, aki sokat mesél neki a boszorkányok valódi természetéről, s amikor találkozik is velük, azok elvarázsolják őt egérré. De ez nem törti meg a kettőst, hanem összefognak és hihetetlen bátorságról és leleményről téve tanulságot a boszorkányok, sőt a Legfőbb Boszorkány eszén is túljárva leszámolnak velük.

S akkor itt jön az, ami Roald Dahlt zseniálissá teszi.

Egyrészt tudja, hogy a gyerekek imádnak félni a mesék olvasása során. Úgyhogy a boszorkányokat meglehetősen horrorisztikusnak festi le, ugyanakkor elrejt apróságokat itt-ott amitől mégse lesznek teljesen horrorisztikusak, s ebben a rajzok is segítenek mert még a tényleg ijesztőnek megírt Legfőbb Boszorkány hatása is tompul egy kicsit. Szóval kiszolgálja az olvasót és egyben azt is alátámassza, hogy hőseink mennyire hősiesen viselkednek. Különösen a kisfiú aki amúgy is kisebb mint a felnőttek, egérként még inkább, viszont egér formában az észrevehetetlensége, gyorsasága és penge esze segíti abban, hogy túljárjon a nagyok, sőt itt a gonoszok, a boszorkányok eszén és legyőzze őket. Sőt Anglia minden gyerekét megmenti a rájuk váró nagyon is rossz sortól. Úgyhogy itt egészen jól látható a metafora, hogy egérnek lenni majdnem olyan, mint gyereknek: a gyerekek kicsik, gyakran nem figyelnek rájuk, ugyanakkor okosak, megvan a magukhoz való esze és képesek hihetetlenül jól megállni a helyüket a felnőttek ellenében is.

De ezen túl a regény még kicsit arról a rettegésről is szól, ami a gyerekekben van a halállal szemben. Sőt az egyedül maradástól való félelem az, ami végül oda fut ki, hogy a kisfiú igazából örül annak, hogy egér maradhat. Hiszen főhősünk már elveszítette a szüleit és a nagymamája az egyetlen aki feltétel nélkül szereti őt, s ő aztán egyáltalán magára maradni. Egérként pedig lássuk be, jóval rövidebb élet jut neki, mint emberként, de ez igazából jól jön, mert a jövőben az van, hogy a nagymamájának is talán ugyanennyi élet adatott, mint ami neki van, úgyhogy mindketten örömmel fogadják a lehetőséget, hogy együtt maradhatnak. S amúgy is a még a hátralévő időben rengeteg feladatuk van: ki kell irtaniuk a boszorkányokat.

Úgyhogy tessék megint itt vannak a fontos témák, amelyek a gyerekeket foglalkoztatják, s amiktől szoronganak (mert kicsik, mert szembe kell nézni azzal, hogy létezik a gonosz is a világon, félnek a szeparációtól, fel kell dolgozni a halált, és meg kell ismerni a gyászt) és mindezt Dahl úgy csomagolta be, hogy észre se veszik, de megnyugszanak tőle és elégedettek lesznek, mert a történet végére a világban helyreáll a rend. S ezt gyakorlatban is tanúsíthatom, ugyanis amikor a fiam meglátta az asztalomon a könyvet, mivel már jó tapasztalata volt Dahl-lal lenyúlta és előttem olvasta el és nagyon szerette és nem voltak tőle rossz álmai vagy fura kérdései. Inkább a boszorkányokról beszélgettünk 🙂

Szóval ha valaki túl mélynek találná az elemzést, megnyugtatom, ez a könyv tényleg sokat ad a gyerekeknek.


Blogturné:

Te láttál már boszorkányokat? Lehet, hogy már találkoztál is velük, de nem tudtál róla? Roald Dahl Boszorkányok című könyvének főszereplői IGAZI BOSZORKÁNYOK, akik hétköznapi házakban élnek, és úgy néznek ki, mint bármelyik hétköznapi nő, ám céljuk elég kegyetlen. Ezek az undok és utálatos boszorkányok szeretnék eltüntetni a környékükön élő gyereket.
Tarts velünk a turnén, ahol az 5 blogger megismertet téged is Roald Dahl különleges könyvével, aminek főszereplője egy olyan kisfiú, aki rengeteg veszélyes kalandot él át, miközben az Angliában összegyűlő Boszorkányok Titkos Társasága világra törő terveket sző a gyerekek ellen. Vajon sikerül megakadályozni a fiúnak ezt a tervet?
A turné végén neked is lehetőséged van megnyerni a 3 példányt Roald Dahl fantasztikusan szórakoztató könyvéből! Boszorkány vadászatra fel!

Fülszöveg:

Az IGAZI BOSZORKÁNYOK hétköznapi ruhát hordanak, és szakasztott úgy néznek ki, mint a hétköznapi nők. Hétköznapi házakban élnek, és RENDES ÁLLÁSUK van.
Ezért is olyan nehéz őket nyakon csípni.
Egy IGAZI BOSZORKÁNY olyan utálkozó utálattal utálja a gyerekeket, hogy olyan utálkozó utálatot elképzelni sem tudsz.
Egy IGAZI BOSZORKÁNY folyton-folyvást terveket sző, hogy megszabaduljon a felségterületén lakó gyerekektől. Az a szenvedély élteti, hogy egymás után sorra elbánjon velük. Egész álló nap csak ezen jár az esze.
Ez a könyv nem mese. Ez a könyv IGAZI BOSZORKÁNYokról szól, akik a legveszélyesebb élőlények a föld kerekén. Ráadásul attól lesznek kétszeresen veszélyesek, hogy nem látszanak veszélyesnek.
Ezért is mesél el Nagymama az unokájának mindent, amit hosszú élete során sikerült a boszorkányokról kinyomoznia. Pedig akkor még nem is sejti, milyen veszedelmes kalandba keveredik a fiú hamarosan, amikor egy szállodában váratlanul az angliai Boszorkányok Titkos Társaságának éves ülésén találja magát…

Könyvadatok:

Eredeti cím: Withces
Fordította: Pék Zoltán
Megjelenés éve: 2017 (1983)
Terjedelem: 240 oldal
ISBN: 9786155501050
Megvásárolható: Libri
Nyereményjáték:

A Boszorkányok című könyv főszereplője egy bátor kisfiú, akinek nagymamája sok különleges és fontos dolgot mesél el neki a boszorkányokról, és arról, hogy hogyan lehet felismerni őket. Most mi is hasonló feladatra buzdítunk téged!
Minden blogon találsz majd egy boszorkányos könyvborítót, amiről hiányzik a szerző és a könyv címe. A ti feladatot rájönni a borító alapján, hogy melyik könyvekről van szó, majd beírni a könyv címét és szerzőjét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha jó vagy a boszorkányos borítókban, akkor máris esélyed van megnyerni a 3 könyv egyikét a turné végén.

Feladvány:

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Raffle: a Rafflecopter giveaway

A turné többi állomása:

03.08. Zakkant olvas
03.10. Szembetűnő
03.12. Deszy Könyvajánlója
03.14. Olvasónapló
03.16. KönyvParfé

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *