Jul 212015

Miranda Kenneally: Jesse's GirlMiranda Kenally egyik legnagyobb sikerű regénye már magyarul is megjelent (Catching Jordan azaz Kivédhetetlen szerelem címmel), s mivel eddig csak jókat olvastam róla, meg az összes többi írásáról, bevállaltam a legújabb könyvét, a Jesse’s Girl-t. Amiben egyébként feltűnik Jordan és Sam, hiszen az utóbbi húga, Maya a főszereplőnk.

Maya zenész: kiválóan gitározik, főleg a 80-as évek stílusát kedveli, tagja egy heavy metal bandának, mert úgy érzi, hogy szólóban nem elég jó, viszont mindenképp ezzel a tehetségével szeretne boldogulni. Úgyhogy kíváncsian várja, hogy a végzősök éves „árnyék napján” hova fog kerülni. Az árnyék nap alatt mindenki a leendő elképzelt karrierjének megfelelő helyre kerül beosztásra, hogy némi gyakorlati tapasztalatra is szert tegyen. A lány úgy gondolja, hogy majd valami zeneboltban fog kikötni, ehelyett az iskolaigazgató elintézi, hogy egy napig a country csillag: Jesse Scott árnyéka legyen és bepillanthasson a zenei világba. Jesse még gyerekként nyert tehetségkutatót, azóta fényes csillagként ragyok a country zene egén, rengeteg díjat nyert és tinilányok szobái vannak kiplakátolva a képeivel. Egyáltalán nem örül persze az árnyékának, mert ő már pont kiábrándulóban van a zeneiparból, s visszavonulásra készül. Maya is igazából más stílust kedvel, egy ilyen lehetőséget semmiképp nem szeretne kihagyni. Az együtt töltött nap, bár eltérnek az eredetileg tervezett programoktól mind a ketten sokat tanulnak.

A könyv több fontos, tiniket foglalkoztató témát is érint. Először is ott van ugye, hogy a lány tudja magáról, hogy tehetséges, szenvedélyes zenész, s meg tudna élni ebből, de tisztában van vele, hogy a családi körülményei erre nem adnak lehetőséget. Keneally regényében őszintén megmutatja, hogy egy munkáscsalád mekkora áldozatot tud hozni a gyerekük álmáért, s hol van a határ, ameddig tényleg nyújtózkodhatnak. S ha pénzügyileg nem is tudják mindenben támogatni a lányukat, minden másban mellette vannak és segítik amennyire tudják. Ennek éles kontrasztja a sikeres Jesse családi háttere, akinek a szülei egyáltalán nem tudnak megbarátkozni a zenei karrierjével. A fiú tehát teljesen magányos, mert mindenféle rossz tapasztalatok azt mutatják, hogy hozzá csak érdekből közelednek az emberek: „haverok” és „barátnők” egyaránt eddig főleg kihasználták. Mayával azonban előbb barátkoznak össze és csak utána alakul közöttük valami más is, úgyhogy van persze romantikus vonal is a regényben, de nem ezen van a hangsúly. Hanem azon, hogy tudja egy tinilány megtalálni a helyét, elfogadni a tehetségét és kihasználni a lehetőségeit úgy, hogy az mindenkinek jó legyen. Nagyon tetszett Maya gyakorlatiassága és egyenessége, ahogy jól kezelte azt is, amit nehéz: híres ember barátnőjének lenni, ugyanakkor nem kihasználni ezt a tényt. Sőt teljesen titokban próbálkozik bebizonyítani a fiú előtt is, hogy el tud jutni egyedül is addig, hogy legyenek lehetőségei a jövőt illetően.

Tetszett Kenneally stílusa, Maya nyers őszintesége és az egész regény mondanivalója: ragaszkodj az álmaidhoz és előbb-utóbb találsz utat ahhoz, hogy meg tudd valósítani. A karakterábrázolás is kiváló volt, Maya és családja, barátai mind egyéniségek voltak, az LGBQT karaktereket is jól kezelte, nem lettek karikatúrák. Kicsit talán Jesse volt halványabban megírva, s az ő jellemfejlődése nem sikerült teljesen, nála még maradtak problémák a családjával kapcsolatban. De ez csak aprócska kis botlás volt amúgy egy nagyon jól megírt, hús-vér szereplőktől hemzsegő regényben. S miután szinte egy ültő helyemben olvastam el a regényt, amit még csak nem is tartanak a legjobbnak, mindenképp kíváncsi vagyok Miranda Kenneally többi könyvére is.

Kiadó: Sourcebooks
Megjelenés: 2015 július 9
Terjedelem: 304 p.
ISBN:9781492622239
Honnan: Netgalley, Recenziós e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *