Jul 032013

Tammara Webber: EgyszeregyTammara Webber is azon szerzők egyike, aki az e-könyves magánkiadásnak és az internetnek köszönheti népszerűségét. Az Egyszeregy című NA regénye ugyanis így lett annyira népszerű, hogy aztán megvegye „rendes” kiadó és megjelentessék mindenféle nyelven. Úgyhogy igazából ugyanabba a táborba tartozik, mint Samantha Young, csak éppen egész más témában lett sikeres. Mint mondtam, az elmúlt időben olvasott két New Adult regény Katie McGarry-töl nagyon bejött nekem, s úgy gondoltam, talán ez az a műfaj, ami inkább nekem való, s nem az erotika, és azt kell mondanom, hogy megint nem csalódtam a saját előrejelzésemben.

Jacqueline másodéves a főiskolán és éppen szakít vele a barátja, Kennedy akivel még középiskolában jöttek össze. Sőt a lány a srác kedvéért iratkozott ebbe a suliba is, félretéve az álmát, hogy művészeti tagozaton tanuljon, úgyhogy eléggé megzuhan, amikor szinte derült égből éri őt a kapcsolat vége. Ráadásul mintha az összes addigi ismerőse, barátja a volt fiúját választotta volna és szobatársa kivételével magára hagyják. Annyira, hogy ha egy ismeretlen srác nincs jó helyen és jó időben, akkor egy sötét parkolóban nagyon rosszul járhatna. Innentől kezdve mintha mindenütt a tetovált, ajak pearcinges Lucasba botlana, még olyan előadáson is, ahol nem számított rá. Jacqueline szobatársnője azt ajánlja, ha már így kéznél van a srác és láthatólag érdeklődő, akkor talán a kutyaharapást szőrivel megoldást kéne választania és elfeledni Kennedyt Lucas segítségével. De kiderül hamarosan, hogy semmi se az, ami látszik és a fiúnak is megvannak a maga démonai, amikkel meg kell küzdenie ahhoz, hogy bármennyire is tetszik neki Jacqueline épkézláb kapcsolatot tudjanak összehozni.

Tamara Webber nagyon profin kezelte az egész cselekményt, nem volt benne üresjárat és a szerelmi kapcsolatok mellett több komoly kérdésről is volt szó, olyanról, ami a fiatal felnőtteket foglalkoztathatja. Mert ugye ez is egy New Adult regény, amely az életet kezdőkről szól, akik kiröpülnek a családi fészekből, főiskolára járnak és már maguknak kell megvívni a harcaikat, s a hibás döntéseiket felvállalva meg kell találniuk a helyüket a világban. Először is ott van az a kérdés, hogy egy középiskolás szerelem mégis meddig tart, hol a határ amíg érdemes feladnia az embernek a jövőjét a másikért, mikor lehetünk lehetünk-e egyáltalán biztosak abban, hogy akit 16 évesen választunk amellett akarjuk leélni az életünket? Jacqueline persze nem az a különösebben kezdeményező és aktív lány, hagyta magát irányítani és nem vette észre a jeleket, amik arra utaltak, hogy Kennedy kihasználja naivitását és távolodik tőle.
A másik még ennél is durvább kérdés a nemi erőszaké. Rengeteg olyan sztorit ismerhetünk, hogy a lány ismerte fiút, aki leteperte, barátai nem hittek neki stb. Itt a legfontosabb, hogy igenis ki kell állni az igazáért az embernek, mert ha valaki nem-et mond, az nem-et is jelent, bármilyenek is a körülmények. Aki ennek ellenére ráerőszakolja magát a másikra, az bűntettet követ el. Az áldozatnak persze a legnehezebb ezt feldolgoznia, de ha vannak mellette barátok, család és támogatók akkor a nehézségek ellenére menni fog. A regény nagyon keményen szól erről, szinte megdöbbentő olvasni, hogy milyen sokan vannak, akik első hallásra rögtön az áldozat ellen fordulnak, még úgynevezett barátok is.
S mindezek mellett azért van benne egy szép szerelmi történet is, ami oldja a feszültséget, bár szó se róla, még ott is akadnak megdöbbentő kitárulkozások, de egészében a végére az jött ki, hogy a főhősök leküzdik az akadályokat, egymásra támaszkodnak és helyes döntéseket hoznak, s elégedetten lehet letenni a kötetet.

Úgyhogy Tammara Webber nagyon jól eltalált szereplőkkel, komoly témákról írt szórakoztató regényt fiataloknak, olyan hangon, ami mindenkihez egyformán szól. Nincsenek benne túlzások, inkább csak őszintén ír egy olyan világról és a benne mozgókról, amit jól ismerhet, de legalábbis hitelesen tudja ábrázolni választott témáját. Viszont még mindig utálom az „angol cím nagyobb és hangsúlyosabb, mint a magyar” stílusú borítót.

Eredeti cím: Easy
Fordító: Komáromy Rudolf
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2013 (2012)
Terjedelem: 334 p.
ISBN: 9789633730805
Honnan: Kiadói recenziós e-book

4 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *